18 okt 2021

Så ska stressade elever slappna av

Magont och huvudvärk blir vanligare när gymnasielever i Lund stressar allt mer. Nu presentera skolorna förslag som ska stoppa utvecklingen.

I en enkät uppger två av tre kvinnliga gymnasieelever i Lund att de känner stress flera gånger varje vecka. Problemet blir vanligare och allt fler säger också att de har besvär med huvudvärk och magont.

– Många ungdomar känner att de måste vara duktiga i skolan samtidigt som de ska göra andra aktiviteter, idrotta och festa. De blir som ett ekorrhjul, säger Camilla Håkansson, kurator på Katedralskolan som är den skola i Lund med störst andel stressade elever.

I en ny rapport till Utbildningsnämnden i Lund beskriver skolorna förebyggande åtgärder. På Katedralskolan använder man sig nu av Act – ett program för att lära stressade elever att slappna av och hantera problem.

— Stressen är ett verkligt bekymmer. Vi ska försöka omdisponera resurser så att så många som möjligt kan delta i Act, säger Kennet Flennmark, rektor på Katedralskolan.

På individnivå tror Camilla Håkansson att man måste jobba med självkänslan för att komma åt problemets kärna.

– Många har ett stort självförtroende men känner sig obetydliga och obekräftade. De måste lära sig att sätta upp realistiska mål, säger hon.

Läs också

Utbildningar i stresshantering

Så undviker du studiestressen

Fredrik Stjernström

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Alex pluggade sig till Allsvenskt guld

Alexander Nilsson tränar till proffs på fotbollsgymnasiet i Malmö. Vid sidan av skolan gör han mål för MFF. Som elev på fotbollsgymnasiet blir Alexander Nilsson tränad av proffs från fotbollsklubben Malmö FF. Och det har gett resultat. Säsongen 2010 gjorde han två mål för MFF och var med om att vinna allsvenskt guld. – Fotbollen är prio ett. Skolan tar jag som den kommer, säger Alexander.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Goda råd inför gymnasievalet

Att välja rätt skola och program kan vara knivigt. Utbildning är en investering för framtiden. Studievägledare: Många tycker det är svårt. För alla niondeklassare runt om i landet är de goda råden dyra just nu. Att välja utbildning på gymnasiet är ett av de viktigaste besluten man tar i sin ungdom. Och det finns många parametrar att ta hänsyn till. Hur ser arbetsmarknaden ut?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Regeringen får kritik för gymnasiet<br />– från de egna leden

Regeringen får bakläxa för sin hantering av gymnasiereformen. Utbildningsutskottet vill återuppta förhandlingarna om hur den nya gymnasieskolan ska finansieras.

Läs mer