16 apr 2019

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet.

Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping och i Stockholm. För ett år sedan flyttade hon till USA.

Vad gör en statistiker?

– Gud, jag har aldrig jobbat som statistiker! I företag lägger man ner mycket tid på att ta in data men man är dålig på att dra kloka slutsatser. Där behöver man statistiker för att analysera på ett bra sätt.

Vilka jobb kan statistiker få?

– Traditionellt är det SCB, försäkringsbolag, där man hanterar och utvärderar information. Man blir analytisk. Jag hade inte kunnat göra ett så bra jobb om jag inte varit statistiker.

Vilka fördomar möter du?

– Nej, jag möter inga fördomar, inte som statistiker. Eller ja, Folk tror ju att en statistiker ska vara en gammal torr och tråkig gubbe. Det är väl nidbilden.

Var detta vad du förväntade dig med examen?

– Nej, det här kunde jag aldrig drömma om, aldrig. Väldigt mycket har att göra med att du måste sätta upp mål. Det handlar om att lägga ner mycket jobb för att nå dit du vill, oavsett utbildning.

Charlotte tipsar: Så får du mitt jobb
  • Att nå sitt drömjobb kräver en investering, en investering i tid.
  • Det är viktigt att skaffa sig en bra grundutbildning och att alltid anstränga sig det lilla extra.
  • Var inte rädd for att satsa och tveka inte över din förmåga.
  • Till er som vill göra karriär är: Var inte rädd för utmaningar, det är bara du själv som kan begränsa dina möjligheter. Lycka till!
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Labbet istället för stranden i sommar

Sju Chalmersstudenter väljer labbet framför stranden i sommar. De forskar fram en ny typ av graviditetstest där en vanlig jästcell manipuleras för att luska ut om man är gravid. Rachel Engeler, 24, pluggar bioteknik och är en av de  studenter som offrar sommarledigheten för att forska i labbet i sommar. Tillsammans med sex andra studenter på Chalmers vill de ta fram ett miljövänligt, billigt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Slipp pluggstressen i jul

För studenter rivstartar oftast året med en tentaperiod i januari, vilket kan göra det svårt att slappna av under julledigheten. Psykologen och studietekniksexperten ger tips på hur du hittar balansen i jul. För högskolestudenter kan julledigheten vara en stressig period eftersom terminen inte slutar förrän i januari och de avslutande tentorna ligger direkt efter ledigheten.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Dubbla examina – smart eller onödigt?

Med en dubbel examen i bagaget öppnar sig fler möjligheter på arbetsmarknaden. Men lönen blir lägre. Du kan behöva tänka både en och två gånger innan du fattar ditt beslut. En som vill skaffa två examina är Peter Hamnebo, 34. Här kan du läsa om anledningen till detta och hans synpunkter kring dubbla examina!

Läs mer