19 okt 2021

Rekordmånga sökte till högskola

Antalet personer som söker till högskola och universitet ökar varje år. De populäraste utbildningarna finns inom tre områden. Vi har listat de fem mest sökta programmen.

I måndags var sista dagen att söka universitetsutbildning till våren. Och antalet sökande slog nytt rekord. Totalt sökte 202 244 personer ett program eller kurs, vilket är en ökning på 1 procent jämfört med förra våren, enligt statistik från VHS, Verket för högskoleservice.

– De senaste fyra åren har det varit en ökning ­både på höst- och vårterminen. Men det är fortfarande populärast att söka till hösten, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på VHS.

Den stadiga ökningen beror delvis på hög ungdomsarbetslöshet och att det varit stora ungdomskullar som lämnat gymnasiet de senaste åren.

Och precis som tidigare är det medicin-, juridik- och ekonomiutbildningar som är populärast.

– Så har det nästan alltid varit. Folk ser det som högstatusutbildningar som ger bra jobb och förhoppningsvis bra betalt, säger Lernefalk.

Topp 5 mest sökta utbildningar till våren 2012

  1. Juristprogrammet Stockholms universitet
  2. Juristprogrammet Uppsala universitet
  3. Läkarprogrammet Karolinska institutet
  4. Juristprogrammet Lunds universitet
  5. Psykologprogrammet Stockholms universitet

Anna Andersson

Senast uppdaterad: 19 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är det dyrast att plugga

Örebro är billigast – och Göteborg dyrast. Det visar Länsförsäkringars sammanställning över vad det kostar att leva som student i olika städer. Länsförsäkringar har tittat på de största utgifterna man har som student, det vill säga bostad, mat, träning, lokaltrafik och försäkring. Sammanställningen visar att bostad är dyrast i Stockholm, men totalt sett hamnar huvudstaden först på femte plats.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Flest vill studera i Lund och Göteborg

När gymnasieungdomars intresse för högskolestudier undersökts, visar det sig att flest vill studera på Lunds universitet, följt av Göteborgs universitet. SCB:s undersökning "Gymnasieungdomars studieintresse 2013/2014" visar att Lunds universitet är det universitet flest vill studera vidare på. 12 procent anger att del helst vill studera där. Andra populära lärosäten är Göteborgs universitet ( 9 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-13

Här får flest jobb efter examen

Vilka utbildningar ger dig störst chans att etablera dig på arbetsmarknaden? Och vilka yrkesområden har störst behov av högskoleutbildade? Läs mer här!

Läs mer