16 apr 2019

Rekordstor brist på studentbostäder

Nu börjar hundratusentals studenter på landets högskolor och universitet. Bristen på bostäder har aldrig varit så stor. Tips: Så hittar du någonstans att bo.

Inför höstterminen har rekordmånga studenter blivit antagna till landets högskolor, 270 000 studenter. Exempelvis har antalet antagna ökat med 23 procent till Högskolan i Skövde och i Borås är ökningen nästan lika stor, enligt siffror från Verket för högskoleservice, VHS.

Också större universitet märker av det ökade söktrycket. Uppsala universitet har antagit 1 500 fler studenter än tidigare och vid Linnéuniversitet är ökningen 2 000 personer, skriver Hem&Hyra.

Tova Bennet arbetar på Bopoolen som drivs av studentkårerna och förmedlar bostäder till studenter i Lund. Som vanligt är bostadssituationen svår.

– Ja, det är väldigt tufft. Har du inte ställt dig i kö redan är det i princip omöjligt att få en lägenhet, säger hon och råder dem utan bostad att ändå registrera sig för studentbostad hos bostadsbolagen.

Enligt Tova är väntetiden för ett korridorsrum i Lund sex månader och nyantagna studenter får vara beredda på att bo i andrahand under den första tiden, skriver Hem&Hyra.

Relaterat

Sex tips: Så hittar du studentbostad

Studentstäderna där du garanterat får bostad

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Guide: Här hittar du en studentbostad

Priserna på bostäder har fördubblats. Boven är bristen på lägenheter. Listor: Landets dyraste städer. Studentstäderna där du garanterat får bostad. Bristen på studentlägenheter och hyresrätter har drivit upp priserna på smålägenheter med 40 procent på fem år. På vissa håll har priserna fördubblats. Svensk Fastighetsförmedling har låtit Mäklarstatistik undersöka priset på sålda ettor i riket i el ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Ministern: Plugga inte i storstäder

Bostadsminister Stefan Attefall menar att studenter måste väga in bostadssituationen när de väljer utbildningsstad. ”Ett misslyckande för svensk bostadspolitik” Bostadspolitiken är ett misslyckande och studenterna måste överväga andra alternativ än storstäder när de söker utbildning. Det säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) om den akuta situation som råder i många studentstäder i landet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Få koll på ekonomin i nya studentlyan

Du har precis fått nycklarna till din första egna lägenhet, du ska börja ett nytt liv, med studier, nya vänner....och CSN. Här får du tips från familjeekonomen hur du får ekonomisk balans i ditt studieliv. Att leva på studiemedel är en tuff utmaning. Bodil Hallin är familjeekonom på Ikano Bank och delar här med sig av sina tips på hur du kapar kostnader, vad som är bra att tänka på när du skaffar ...
Läs mer