21 okt 2021

Språk – gör världen till din arbetsplats

Siktar du på en internationell karriär? Då kan nyckeln vara kunskaper i språk. Nu blir det enklare att plugga utomlands. Evelina pluggar kinesiska.

I Sverige kan du studera en mängd olika språk. De vanligaste är de germanska och latinska språken men du kan också plugga bland annat arabiska, grekiska, finska, japanska, ryska och teckenspråk.

När du studerar språk i Sverige kan du göra det genom gymnasiet, högskolan, folkhögskola eller privata aktörer. Det finns också en mängd alternativ att studera språk utomlands genom språkresor, utbyten och volontärresor.

Nu ska det bli lättare att plugga utomlands

Studiemedelssystemet för utlandsstudenter är krångligt och rättsosäkert, enligt en ny utredning som föreslår flera ändringar. Bland annat ska det bli lättare att söka sig till prestigeuniversitet.

Det lönar sig att studera utomlands. Arbetsgivarna gillar det, självkänslan stärks och lönen blir ofta högre. Men dagens studiemedelssystem för utlandsstudenter har många brister, enligt utredningen som presenterades på fredagen. Lånebeloppen är olika för olika länder och metoden för att fastställa summan godtycklig.

– Regelverket är väldigt krångligt, säger utredaren Stig Orustfjord.

Utredningen föreslår att studiemedlet ska vara detsamma för studier i utlandet som för studier i Sverige. Systemet bör också stödja studenter som vill söka sig till prestigeuniversitet med höga avgifter. Att studera på högt rankade lärosäten som Yale, Cambridge eller Harvard kan kosta uppemot 375 000 per år.

– Men det finns stora variationer. Universitet konkurrerar i dag med att de vill ha de smartaste eleverna och de bästa avhandlingarna. Är du en duktig student som universitetet vill ha dit finns det ofta stipendier att ta till. Har man inte så bra resultat kan det bli dyrare, säger Orustfjord.

Ett merkostnadslån på max 320 000 kronor som kan tas under en kortare tid ska hjälpa svenska studenter att få in en fot.

För Evelina är kinesiska en passion

– Jag började plugga kinesiska på gymnasiet och ju mer jag läste, desto mer lärde jag mig. Vi reste till Kina med skolan och där blev jag intresserad av det på riktigt, nu har det blivit en passion!

Evelina Harrysson, 21, pluggar kinesiska B på Uppsala universitet. Hon berättar att hon alltid varit intresserad av språk.

– Jag valde språkinriktning på gymnasiet. Det som är konstigt och utmanande har alltid varit roligt. Ingen annan i familjen har varit intresserad av språk så det är en annan värld! En språknisse är jag väl, säger Evelina.

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag har inte koll på det än. Jag vill jobba med nåt som har att göra med språk och människor.

Nu funderar Evelina på att bli översättare eftersom det saknas översatta böcker från kinesiska till svenska. Var hon hamnar får framtiden utvisa.

Evelinas 3 tips om du funderar på kinesiska

  • Testa kinesiska på gymnasiet, tempot är högre på universitetet.
  • Du måste ha tålamod. När man kommer förbi den spärren blir det lättare.
  • Tyska blir svårare ju mer du pluggar, kinesiska blir lättare. Vänta tills du passerar spärren, då flyter det på.

Läs mer:

Guide: Plugga med Erasmus

Hon pluggar och räddar världen

Språket gav honom tre nobelpris

Per Samuelson / TT

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Musik & Event – bli hjärnan bakom artisten

Jobba bakom kulisserna på Melodifestivalen, Idol eller en stor musikfestival? Robert Skowronski är artisten som genom utbildningen i dag jobbar bakom några av Sveriges största stjärnor. Med evenemang som Idol och Melodifestivalen har många fått upp ögonen för de jobb som finns bakom artisterna på scenen. Jobb som musikproducent, manager, artistutvecklare och turné- och konsertarrangör är exempel p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Studera och utveckla dataspel

Guide: Kombinera underhållning och karriär. Med rätt utbildning kan du få jobb inom dataspelsbranschen. Arbetsgivaren ger tips. Johannes pluggar spelutveckling. Här hittar du rätt länkar.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-27

Guide: Så lyckas du på högskoleprovet

Är du smartare än dina betyg visar? Högskoleprovet är en väg in på högskolan som ökar i populäritet. Hösten 2011 kom det ett nytt högskoleprov. Här kan du läsa om de nya uppdateringarna!

Läs mer