16 apr 2019

Svart på vitt om rasismen i skolan

Enligt en rapport från Ungdom Mot Rasism säger sig 47% ha använt rasistiska uttryck. Många känner inte till likabehandlingsplanerna.

Så många som 62 % av landets elever möter rasism i sin vardag, men bara 27 % har läst likabehandlingsplanen på sin skola – ännu färre anser sig förstå innebörden av den. Det visar resultatet av en undersökning som Ungdom Mot Rasism gjort och som idag redovisas i rapporten Rasismen i skolan – elevers syn på rasism och likabehandlingsarbete i skolan.

I undersökningen har 675 unga i åldrarna 12-20 år svarat på frågor om rasism och skolors likabehandlingsarbete. 60 % säger sig ha sett nazistiska symboler på sin skola eller i sin omgivning, och 47 % säger sig ha använt sig av rasistiska uttryck som skällsord.

– Skolan har ett viktigt demokratiuppdrag i att erbjuda barn och unga möjligheter att på lika villkor stärka sin demokratiska utveckling. I det ingår ett starkt mångfalds- och värdegrundsarbete, säger Ola Karlman, ordförande för Ungdom Mot Rasism.

På frågan om man har läst likabehandlingsplanen och i så fall om man har förstått innebörden, var det vanligaste svaret ”vad är det?” eller ”finns det på skolan?”.

Spelar det någon roll om eleverna känner till likabehandlingsplanen?

– Ja, det spelar roll ur ett elevperspektiv. Dels för att man ska kunna forma sin skoltid, dels för att alla ska veta vilka ramar man har, säger Ola Karlman.

Ola Karlman betonar att undersökningen är liten men att den gett flera indikatorer om likabehandlingsfrågor. Exempelvis ger ungdomar väldigt skiftande svar på vad begreppet rasism betyder.

– Det kan bero på att rasism är ett komplext begrepp. Det kan också bero på skolan, säger Ola Karlman.

Rapporten syftar till att vara ett underlag för vidare diskussion kring hur skolors arbete med mångfald och likabehandling kan stärkas.

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

"Passar dem som vill göra skillnad"

Fanny, Emma och Stefani valde skola med biståndsinriktning. Ett intresse för andra kulturer och en vilja att hjälpa andra är gemensamt för Fanny Christensen, Emma Sundström och Stefani Marinkovic. De går alla tredje året på samhällsvetenskapsprogrammet med bistånds- och hjälpverksamhetsinriktning på Stockholms Stadsmissions gymnasieskola. –      ­Jag valde skolan eftersom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Jobben unga helst vill ha

Restaurang- och hotelljobb, försäljare och lagerarbetare. Unga väljer ofta jobb med hög personalomsättning och möjlighet att arbeta deltid för att kunna plugga samtidigt. Restaurangbiträde, försäljare och lagerarbetare. De jobb som unga väljer är sådana som har stor omsättning på personalen. Det gör att det finns många öppningar och ingångar för dem som vill in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Näringslivet coachar nior

Gymnasievalet närmar sig för niondeklassarna och osäkerheten är stor.  Som ett alternativ till prao och traditionell studie- och yrkesvägledning tar allt fler skolor hjälp av näringslivet för att vidga elevernas perspektiv. Hjulstaskolan i Stockholm är en av de skolor som har satsat ordentligt på att synliggöra arbetslivet för sina elever.  Genom programmet MyDreamNow kommer klasscoacher ...
Läs mer