18 okt 2021

Svårt att få tillbaka studieavgift

Den som inte är nöjd med en vara eller tjänst brukar kunna få pengarna tillbaka. Men det gäller inte utländska studenter som betalar för att läsa vid svenska universitet.

Amerikanska Connie Dickinson på Mälardalens högskola kräver tillbaka studieavgiften på 183 000 kronor. Hon anser att utbildningen hade för låg kvalitet. Hon uppger för P 3 Nyheter att läraren varken kunde engelska eller svenska. Hon säger också studenterna tvingades dela datorer och att det inte fanns tillräckligt med stolar utan vissa studenter tvingades sitta på golvet.

Men hon kommer inte att få tillbaka några pengar från högskolan.

–   Vi har gått tillbaka och tittat i avgiftsförordningen och vår jurist gör bedömningen att vi inte ens får betala tillbaka pengarna, säger Mälardalens högskolas rektor Karin Röding.

Hon säger att det redan innan avgifterna infördes fanns många kritiska röster bland rektorer i landet. 

Universitetskanslerämbetets chefsjurist Christian Sjöstrand tror att det nog krävs att en enskild student tar sig an att driva det i domstol för att något ska hända. 

–  Det är inte en enkel sak att göra eftersom man måste stämma högskolan i tingsrätten, säger han.

När Connie Dickinson började studera på Mälardalens högskola hade de nya reglerna för utländska studenter precis införts. Men själva kostnaden har inte varit något problem.

–  Jag tycker inte det är fel att betala för en utbildning. Men jag vill få det jag har betalat för, säger hon.

Hon har nu avbrutit studierna för att undvika fler kostnader. 

Hela utbildningen skulle ha kostat 330 000 kronor. Hittills har hon betalat 200 000, pengar som hon troligtvis inte får tillbaka. Att Mälardalens högskola vägrar betala gör att hon funderar på rättsliga åtgärder.

–  Jag förstår inte varför jag inte har rätt att få pengarna tillbaka. 

Studieavgifter för utländska studenter i Sverige

Studieavgifterna
Omfattar studenter från länder utanför EU, EES (Norge, Island, Liechtenstein) samt Schweiz.

Priset
Kostnaden per läsår kan variera mellan 80 000 och 200 000 kronor

Stipendier
Varje år finns stipender att söka finansierade via staten eller stiftelser.

Chat om utbildningskvalitet

Karin Järplid Linde på Universitetskanslersämbetet svarade på frågor om högskolors kvalitet.

Mer om utländska studenter i Sverige

Han betalar dyrt för drömmen i Sverige

TT-Metro

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga som en prinsessa

Drömmer du om ett liv i lyx och flärd? Här är utbildningarna för en riktig prinsessa. Prins William har slutligen förklarat att han förlovat sig med Kate Middleton. Men vilken typ av studier lämpar sig egentligen för en blivande prinsessa? På sitt CV kan Kate Middleton exempelvis skriva upp konsthistoria vid University of St. Andrews. Tack vare det blir hon Storbritanniens första drottning med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Umestudent för en helg

Nu är högskolornas kamp om studenterna i full gång. Umeå universitet bjuder till rejält och väljer att arrangera en hel helg för potentiella studenter - och bjuder på hela kalaset. 10-13 mars går projektet "Umestudent för en helg" av stapeln. Inte mindre än 100 potentiella teknik- och naturvetarelever bjuds på resa, mat, föreläsningar och studentaktiviteter för att få upp ögonen för Umeå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Billig kurslitteratur för fattiga studenter

Det finns billiga alternativ till dyr kurslitteratur. Campusbutiken på Stockholms universitet säljer begagnat till bra priser. Med en skral studiekassa och dyr kurslitteratur kan det vara svårt att få slantarna att räcka till. På Stockholms universitet har studentkåren löst problemet genom att dra igång Campusbutiken, en andrahandsbokhandel för kurslitteratur.
Läs mer