13 okt 2021

Han betalar dyrt för drömmen i Sverige

Ejike Oyiga från Nigeria investerar stora pengar för att förverkliga drömmen om en högskoleutbildning i Sverige.  Sedan Sverige införde studieavgifter för utomeuropeiska studenter förra hösten har antalet sökande minskat drastiskt. Nu jobbar svenska högskolor stenhårt med marknadsföring för att locka hit fler.

Ejike Oyiga, 25 år, från Nigeria är nybliven student på programmet International Migration and Ethnic RelationsMalmö universitet.

– Jag valde att studera i Sverige för att utbildningsstandarden är mycket högre här än i Nigeria och för att jag hade hört mycket gott om Sverige från en vän som studerar här. Men det är dyrt, månadskostnaden för att bo i Sverige, motsvarar årskostnaden i Nigeria, säger Ejike.

Lunds universitet är det universitet i Sverige som lockar flest betalande studenter, 17 procent av alla betalande studenter finns här. Richard Stenelo, chef för externa relationer vid Lunds universitet vittnar om att införandet av studieavgifter har medfört att svenska lärosäten nu behöver satsa hårt på marknadsföring för att stå sig i konkurrensen.

–Tidigare gjorde vi i stort sett ingen marknadsföring alls utomlands. Nu är vi med på mässor runt om i världen, är väldigt aktiva i sociala medier, jobbar med agenter, och har precis gjort om hela vår internationella hemsida för att målgruppsanpassa den, säger Richard Stenelo.

Vad är det då som gör att studenterna väljer Sverige?

– Det är ett tryggt och säkert land med hög livskvalitet. Vi har flera universitet som är högt rankade och vi är speciellt framstående inom ett antal områden, till exempel miljö och teknik, säger Richard.

Så mycket kostar det

Snittkostnaden för en plats på ett program för utomeuropeiska studenter låg förra året på 60 000 kr per termin. Teknikprogram är dyrare medan samhäll- och ekonomiprogram ligger lite billigare i pris.

Vill du gå ett internationellt program?

Sök bland internationella program

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Forskare: Starka myror blir slavar

Vissa arter av myror saknar arbetare. I stället rövar de larver och puppor från kolonier av andra arter och gör dessa till slavar hemma hos sig själva. Men märkligt nog riktar de inte in sig på de sämst försvarade kolonierna när de göra sina slavräder, utan de som är bäst försvarade, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Animal Behaviour.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

"Det blev Indien av en slump"

För många betyder sommaren sol och bad. Ingrid Jansson, 26, har andra planer. Just nu är hon i Indien och skriver uppsats inom ramen för ett Minor Field Study, MFS. Varje år delar Sida ut MFS-stipendier till hundratals studenter som vill skriva uppsats runtom i världen. I år blev Ingrid en av de lyckliga. – Jag gjorde praktik på World Food Programme i Rom och ville koppla det till uppsatsen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Högre lön – för vissa lärare

Regeringen lanserar två nya karriärsteg för lärare, med respektive 5 000  och 10 000 kronor mer i månadslön. Löneökningen finansieras med hjälp av statsbidrag. Regeringens förslag innebär att två nya karriärsteg införs – förstelärare och lektor. Förstelärare ska vara särskilt skickliga lärare, lektorer måste ha lägst licentiatexamen. En lärare som utses till lektor kommer att få ungefär 10 00 ...
Läs mer