14 okt 2021

Så ansöker du

15 oktober är sista dagen att söka till högskola och universitet till våren 2013.  Vi guidar dig i hur du går tillväga.

Nu för tiden behöver du inte skicka in ansökningsblanketterna manuellt utan enkelt söka din drömutbildning via Verket för Högskoleservices egen hemsida antagning.se. Här skapar du ett konto och har du sökt tidigare kan du se bland annat dina betyg.

Där kan du välja att få papper hemskickade från CSN om du skulle komma in på den utbildning du så hett önskat. Även lånet går att söka på nätet om du har e-legitimation eller Bank-id.

Frida Sivervall, Sandra Fridén och Cecilia Jonsson läser alla juristprogrammet vid Stockholms universitet.

– Jag ville få lite perspektiv på livet. Jag är fortfarande väldigt osäker på vad det är jag vill. Sen får vi se om jag vill göra något annat, säger Cecilia Jonsson som jobbade ett år efter gymnasiet innan hon bestämde sig.

Frida Sivervall läste kulturvetenskap förra terminen men kände att kulturbranschen inte hade en ljus framtid och ändrade inriktning. Hon och Sandra Fridén tycker att det kan vara nyttigt att läsa sånt du tycker är roligt en termin för att få en känsla för studier på universitetsnivå.

Tips och trix

Lista
Gör gärna en lista över fördelar och nackdelar med de olika alternativ du väljer mellan.

Distans
Vill du inte flytta? Mycket går att läsa på distans.

Eget
Tänk på att du inte alltid måste läsa ett program utan kan plocka ihop din egen examen.

Här anmäler du dig
Antagning.se

Ansökan och antagning till högskolan

Så ansöker du – steg för steg

Studera på högskolan - så funkar det

Lina Nyberg

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Hundra män stämmer polisen – anser sig vara diskriminerade

Kvinnor fick förtur till Polishögskolan. Nu stämmer hundra män polisen. De var starkare och gjorde bättre ifrån sig på språktesterna. Ändå var det kvinnor som fick de åtråvärda utbildningsplatserna på Polishögskolan. Det hävdar den ideella organisationen Centrum för Rättvisa. Nu planerar 100 män som sökt till Polishögskolan att stämma Rikspolisstyrelsen för olaga diskriminering.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Populärare att bli lärare igen

Efter en kraftig minskning av ansökningar till lärarprogrammet de senaste åren ökar nu ansökningar med 21 procent jämfört med förra året. Höstterminen 2011 startade lärarutbildningen i ny form. Från att tidigare ha varit ett sammanhållet sökalternativ - en lärarutbildning med olika inriktningar - finns nu fyra olika lärarprogram att söka som leder till fyra olika examina: förskollärarexamen, grund ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Så får du alla rätt på mattedelen

Snart är det dags för högskoleprov. Den del som de flesta tycks ha problem med är problemlösningen. Men med lite övning kan alla få ett bra resultat. Läs de bästa tipsen här! 

Läs mer