18 okt 2021

Så klarar du den totala katastrofen

Staden är drabbad av jordbävning, alla flyr – men du reser dit. Låter det otroligt? Inte för dig som pluggat en speciell utbildning.

Man kan fråga sig om det går att förbereda sig inför en katastrofsituation. Men oavsett om det gäller att hjälpa barn i konflikthärdar eller att fly från zombies finns en utbildning för det. I Skåne finns ett program för dig som vill hjälpa till efter översvämningar och jordbävningar.

Master of disaster

Kinga Lezanska SjölinHär övar studenter för katastrof

På Revinge i Skåne har en fiktiv jordbävning inträffat. Övningen för blivande katastrofhanterare är 24 timmar lång.

En kraftig jordbävning har drabbat Cavetown. Skadeläget är oklart och flera hjälporganisationer är på väg. Med det scenariot, några tält och lite elektronisk utrustning kastades ett 20-tal studenter in en stor internationell katastrof. Men Cavetown är Revinge, jordbävningen är fiktiv och syftet är att träna ledning och katastrofhantering.

Det gäller att skapa översikt. Man måste se var det finns störst vårdbehov och fördela resurserna, säger den danske studenten Jan-Erik Kröyer, som efter utbildningen börjar jobba för Röda korset.

Det internationella programmet Master of Disaster Management är ett samarbete mellan Lunds och Köpenhamns universitet, och 24-timmarsövningen på Revinge baseras på verkliga katastrofer. Varje ”hjälparbetare” har sin roll i staben så att koordineringen ska klaffa och det humanitära arbetet flyta på. Men läget är hektiskt. Information matas snabbt in i datorer i tälten, kartor granskas, en mobil ringer och halva staben springer ut på uppdrag. Lärarna spelar roller som borgmästare och myndigheter med olika krav som studenterna ska se till.

Vi bombar dem med information och de måste hela tiden ta strategiska beslut. De kan få tio uppgifter att jobba med, så de måste prioritera, säger Christian Uhr, kursansvarig.

Utbildningar med inriktning katastrof

Utbildningar för dig som vill jobba i katastrofer

Johan Mårtensson / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Nu kan lärare få lämplighetsprov

Personer som inte har fallenhet för läraryrket ska sållas bort i särskilda prov till lärarutbildningarna. Regeringens besked om att utreda ett sådant lämplighetstest välkomnas brett. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade på tisdagen två olika utredningar med samma syfte: att stärka läraryrket. Den ena utredningen gäller karriärmöjligheterna för lärare.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Rekordmånga sökte till högskola

Antalet personer som söker till högskola och universitet ökar varje år. De populäraste utbildningarna finns inom tre områden. Vi har listat de fem mest sökta programmen. I måndags var sista dagen att söka universitetsutbildning till våren. Och antalet sökande slog nytt rekord. Totalt sökte 202 244 personer ett program eller kurs, vilket är en ökning på 1 procent jämfört med förra våren, enligt sta ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Uppsatsen kan ge karriären en skjuts

Uppsatsskrivande på högskolan är ett strategiskt bra tillfälle att få in en fot där man vill och skaffa sig spetskompetens. Men vilka är framgångsfaktorerna? Följ ditt intresse och var inte rädd att skriva själv, råder Jennie Ryding, som vann årets uppsatsstipendium från Unionen. Jennie Ryding, 28 valde kandidatuppsatsämne utifrån intresse och att hon själv planerade att i framtiden börja forska.
Läs mer