18 okt 2021

Så lär du dig fixa festen

Sommaren är här – och med den festivalerna. Jeanette utbildar sig till eventkoordinator och jobbar på flera festivaler i sommar.

Jeanette Schjerva, 29 år från Malmö är en av dem som vill leva med festivaler året om. Hon pluggar till eventkoordinator i Landskrona och ska i sommar jobba både på Nordens största stadsfestival Malmöfestivalen och Helsingborgsfestivalen .  Hon erkänner att det är något visst att jobba med festivaler.

–    Att  jobba med att bygga upp förväntningar, och sedan  se resultatet genom att gå ut i folkvimlet och känna av stämningen, det är häftigt, säger Jeanette.

Jeanette brinner för livemusik och har länge varit verksam på fritiden med att arrangera konserter och festivaler. Genom utbildningen till eventkoordinator får hon sina kunskaper på papper och lär sig vad som krävs för att lyckas med ett arrangemang.

–    Utbildningen har hjälpt mig att se helheten, att på ett övergripande sätt se hur en festival arrangeras, marknadsföring, analys, presentationsteknik, hur du ska ta hand om personal, berättar Jeanette.

Karin Karlsson är festivalgeneral för Malmöfestivalen och säger att den här typen av jobb handlar mycket om att jobba fritt och då krävs det att man själv är intitiativrik och har en tydlig idé om vad det är man vill skapa.

– Många tror att de gillar att jobba fritt, utan så mycket styrning men sen visar det sig att det är få som verkligen fixar det. Det är ett jobb som kräver massor av kreativitet och ett stort tålamod med att jobba med problem. Det är kul tycker jag men frustrerande för vissa, säger Karin.


Festivalgeneralens tips för att få festivaljobbet

1.    Starta egna projekt inom din egen intressesfär

2.    Lär dig de olika ekonomiska systemen, hur man söker bidrag, hur F- och A-skatt fungerar osv.

3.    Gå på så många arrangemang du bara kan.

4.    Var ödmjuk och mottaglig för att lära.

Tips på utbildningar

Event marketing & management, Yrkeshögskolan Göteborg
Musik & Eventarrangör, Campus Nyköping

Relaterat

Musik och event – bli hjärnan bakom artisten

Han tjänar pengar på sina studier

Bob Dylan blir universitetsämne

Så tar du dig in i mediebranschen

Filip och Fredrik – från MVG i allt till Sveriges roligaste radarpar

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-22

Utbildningarna som ser bortom betygen

Är du bättre än dina betyg visar? För den som har talang och lämplighet kan yrkeshögskoleutbildning vara lösningen. Antagningen där ser nämligen annorlunda ut än till högskolan. – På yrkeshögskoleutbildningar sker antagningen nära utbildningarna, det är skolorna själva som sköter antagningen, till skillnad från högskolan som har ett nationellt, mer mekaniskt system, berättar Markus Olsson, utbildn ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

IT-studenter hett eftertraktade

För den som har valt att läsa en IT-utbildning är det jackpot på arbetsmarknaden just nu. Rekryterarna söker med ljus och lykta efter IT-utbildad personal och är du kvinna är du som mest eftertraktad. Sökfunktion: Hitta din IT-utbildning – Det finns ett skriande behov i branschen, framförallt efter de som har en praktisk utbildning till exempel från yrkeshögskola med ny kunskap om de tekniker som ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Paralegal: Snabba vägen in i juridiken

Efter bara två års utbildning kan du få jobb på advokatkontor. ”Paralegal” är utbildningen som ger dig jobbet på nolltid. Paralegal, eller juristassistent, är en ny roll i svenskt rättsväsende.

Läs mer