08 okt 2021

Sökes: Utbildade hantverkare

Sverige sticker ut i en internationell jämförelse genom att ha en stor brist på utbildade och erfarna hantverkare. Men för övriga yrkesgrupper har matchningsproblemet på den svenska arbetsmarknaden blivit mindre på senare år, enligt en undersökning från rekryteringsföretaget Manpower.

Nästan var femte svensk arbetsgivare som ska anställa har svårt att hitta rätt kompetens. Det visar Manpowers undersökning där 750 svenska företag berättar om sin rekryteringssituation.

Men även om det generella läget har blivit bättre – före lågkonjunkturen var det mer än dubbelt så många som upplevde att de hade problem att rekrytera rätt kompetens – så har vissa sektorer svårt att få tag på utbildad och erfaren personal. Störst brist är det på hantverkare som snickare, svetsare och murare med rätt utbildning och erfarenhet.

– Det är svårt att hitta erfaren personal, säger Lars Tullstedt, ansvarig för kompetensförsörjning på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.

En förklaring kan sökas i att branschen är så konjunkturberoende. Så svårigheten att få tag på rätt personal nu är egentligen en följd av 1990-talskrisen.

– Vi hade en svår situation under hela 90-talet, då det egentligen inte rekryterades något nytt folk överhuvud taget, säger Tullstedt.

Enligt honom har branschen tillsammans med facket jobbat med rekryteringsinsatser under en rad år, vilket nu börjar bära frukt. De senaste åren har det varit en ganska god tillströmning till de yrkesinriktade programmen i gymnasieskolan.

– Men erfarenheten får man bara genom att arbeta.

Fakta: Bristyrken i Sverige

I Sverige är det svårast att rekrytera följande yrkesgrupper:

1. Utbildade hantverkare, främst snickare, svetsare och murare

2. Kockar

3. Tekniker

4. Säljare

5. Skogs- och lantbruksutbildade personer

6. Högre chefer

7. Ingenjörer

8. Yrkeschaufförer

9. Säljchefer

10. Mellanchefer


Källa: Manpower

TT

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Plugga biologi – jobba som arborist

Klättrar du hellre i träd än sitter inne på ett kontor? Tycker du att jobb på ett labb låter alldeles för instängt? En arborist ägnar dagarna i stadens trädkronor. Leon Martini började jobba som arborist 1999. Sedan dess har han startat eget, studerat fyra år och är i dag anställd på en firma med arborister i Göteborg. Vad gör en arborist? – En arborist vårdar träd genom klättring, speciellt i u ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-13

Här sjunger naturvetarna ut

Vill du kombinera kör med fysik och kemi? Då finns programmet för dig på ett gymnasium i Stockholm. Ett av de mer populära – och samtidigt ovanligare – programmen i Stockholm är Naturvetenskapsprogrammet med inriktning mot körsång på Kungsholmens gymnasium. Kampen om platserna är hård. – Många vill sjunga vidare, man mår bra av det vid sidan av studierna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Här finns extrajobben just nu

42 procent av alla studenter med studiemedel väljer att jobba vid sidan om sina studier, enligt en undersökning av CSN. Men var är studenter extra hett eftertraktade i höst? Vi tar tempen på arbetsmarknaden för studenter. – När hösten drar igång finns extra många jobb inom service, sälj och kundtjänst. Även kontorsjobb blir vanligare och på IT-sidan behövs mycket personal.
Läs mer