25 jul 2022

Tekniskt basår öppnar dörrar

Vill du läsa teknik på högskolan men har inte de förkunskaper som krävs? Då är du inte ensam. Tekniskt basår har seglat upp på listan över de 20 mest populära utbildningarna i Sverige. 

Hitta ditt tekniska basår

Genom ett tekniskt basår på högskolan får du behörighet i matematik, fysik och kemi och dessutom platsgaranti på en ingenjörsutbildning på den högskola du läser.

Chalmers tekniska högskola har Sveriges mest populära tekniska basår med nästan fyra förstahandssökanden per plats. Ulla Blomqvist är universitetslektor i matematiska vetenskaper på Chalmers och undervisar på basåret.

 – De som har gått tekniskt basår har ett enormt försprång på ingenjörsutbildningarna i jämförelse med de som kommer direkt från gymnasiet. De har tempot och studiesättet inne, och är tentamensvana, säger hon.

För även om basåret ska motsvara gymnasiekunskaperna så liknar sättet man läser på under basåret mer högskolestudier.

– För mig var det en smärre chock, jag hade inte pluggat på två år och bara läst matte A och B, så det var tufft, säger Sofia Lenshof, 22 år, som efter det estetiska programmet på gymnasiet gick basåret för att kunna bli arkitekt.

Under basåret ändrades dock hennes planer och hon valde att fortsätta plugga till designingenjör, där både teknikkunskaperna och intresset för estetik får utlopp.

– Det är ett ganska nytt program och jag trivs jättebra, jag får användning av det jag lärde mig på gymnasiet. I framtiden skulle jag vilja designa saker för hemmet, både tekniska saker men även till exempel stolar och kylskåp, säger Sofia.

Intervju från 2012

Om tekniskt basår

Platsgaranti:
Basåret ger platsgaranti för fortsatta civilingenjörsutbildningar på den högskola du studerar på. Det är inte säkert att det är platsgaranti på alla program och platserna är begränsade så du konkurrerar om dem med andra som läser basåret. Kolla upp ordentligt innan.

Studiemedlet:
Studier på basåret räknas som gymnasiala. För andra studier på gymnasienivå får CSN lämna studiemedel först från och med hösten det år den studerande fyller 20 år, men för studier på basåret finns ingen sådan nedre åldersgräns. Att ha studiemedel för att studera på basåret påverkar inte det antal veckor man kan få studiemedel för att läsa på högskolenivå.

Hur är upplägget?
Kurserna som ingår i programmet motsvarar kunskaperna i gymnasiekurserna matematik C, D och E samt Kemi A och Fysik A och B. Upplägget är normalt inte likadant som på gymnasiet, utan liknar mer det på högskolan, för att studenten ska förberedas för vidare ingenjörsstudier. Krav för att komma in: matematik A och B.

Senast uppdaterad: 25 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga ekonomi och jobba i maktens korridorer

Jenny Didong pluggade till civilekonom vid Uppsala universitet. I dag jobbar hon på finansdepartementet i Stockholm. Tips: Utbildningar inom ekonomi Ekonomiprogrammet på gymnasiet Nationalekonomi – Det är oftast spännande och omväxlande att jobba som ekonom. Regeringskansliet är en utmanande arbetsplats på många sätt, som medarbetare får du i regel stort ansvar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Labbet istället för stranden i sommar

Sju Chalmersstudenter väljer labbet framför stranden i sommar. De forskar fram en ny typ av graviditetstest där en vanlig jästcell manipuleras för att luska ut om man är gravid. Rachel Engeler, 24, pluggar bioteknik och är en av de  studenter som offrar sommarledigheten för att forska i labbet i sommar. Tillsammans med sex andra studenter på Chalmers vill de ta fram ett miljövänligt, billigt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-11-11

Hon tog korta vägen till jobbet

Forskning vid Stockholms universitet visar att drygt 60 procent av de invandrare som varit i Sverige i sex år och arbetar, är överutbildade för sitt arbete. ”Korta vägen” är projektet som ska förbättra den siffran. Maria Baeva deltog förra året och har idag ett kvalificerat jobb. Korta vägen är en upphandlad arbetsmarknadsutbildning mellan svenska universitet och högskolor och Arbetsförmedlingen d ...
Läs mer