07 okt 2021

Tipsen som hjälper dig på högskoleprovet

Skriv högskoleprovet för att stärka dina chanser att komma in på den utbildning du drömmer om. För att lyckas bra på provet krävs kunskap men också en viss lösningsteknik, hävdar Albin Stööp som har skrivit en bok i ämnet.

Albin Stööp skrev högskoleprovet med medelmåttigt resultat. I samband med det väcktes intresset för själva lösningstekniken bakom provet, själv hävdar han att resultatet bygger femtio procent på kunskap, och femtio procent på teknik. Nyligen utkom hans bok "Så får du full pott på högskoleprovet", som baserats på intervjuer med studenter som har skrivit 2,0 på högskoleprovet, det vill säga högsta möjliga poäng,

Han säger att det finns några återkommande råd.

– När det gäller orddelen är ett tips att först läsa frågorna och sedan läsa texten utifrån frågorna, inte tvärtom.  Öva på att läsa texter från gamla högskoleprov och när de är slut be en vän välja ut texter och skriva frågor. Ett annat tips är att lära sig prefix och suffix, det gör att man har lättare att lista ut vad orden betyder, säger Albin Stööp.

När det gäller mattedelen handlar det om att repetera Matematik A och B från gymnasiet.

– Sedan handlar det om att använda sig av uteslutningsmetoden, då minimerar man risken att ha fel. Om man är osäker och har tidspress så är det lättare att utesluta än att pricka rätt direkt, säger Albin.

Annars brukar ett säkert stalltips vara att skriva provet flera gånger, i stort sett alla förbättrar då sitt resultat.

– Det sägs att tredje gången man gör provet gör man det bäst. Då känner man väl till upplägget och förstår att tidsbudgetera.


Så går antagning via högskoleprovet till

1. Finns fler sökanden än antal platser på en utbildning måste ett urval göras. Det finns flera urvalsgrupper och man tillhör en eller flera, beroende på vilken studiebakgrund man har.

2. Minst 1/3 av platserna på högskolans grundutbildningar går till sökande som gjort högskoleprovet, 1/3 går till sökande med betyg och 1/3 på urvalsgrunder som högskolan själv kan sätta upp.

3. Genom att skriva högskoleprovet stärker du dina chanser att bli antagen.  Du tillhör då flera urvalsgrupper, både betygsurvalet och provurvalet. Vissa utbildningar, framförallt sådana som är mest konkurrensutsatta, använder också resultatet på högskoleprovet för att särskilja sökanden med lika betyg.

Mer om högskoleprovet

Sofie skrev 2.0 - här är hennes tips!
Därför ska du skriva högskoleprovet
Allt om högskoleprovet
Testa gamla högskoleprov

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Så når du dina studiemål i år

Nytt år, nya målsättningar. Sätter du upp tydliga mål och strategier i dina studier för att nå dit du vill? Högskolecoachen Ylva Oscarsson ger konkreta tips på hur du slipar dina studiestrategier för att lyckas. – Det är många som kommer direkt från gymnasiet till högskolan, tempot är högre här och många räknar inte med att man behöver studera 40 timmar i veckan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-04-15

Nätverka smart på högskolan

Högskoletiden är kanske den mest tacksamma tiden i livet att bygga sitt nätverk. Varken förr eller senare kommer du att omges av så många personer som kommer jobba inom din framtida bransch. Men hur ska man tänka när det gäller nätverkandet, strategiskt för att skaffa ”rätt” kontakter eller bara gå på känsla?  Vicky Nilsson är ekonomstudent på Södertörns högskola och näringslivsansvarig på Sveri ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-15

Tre svenska universitet i topp

När Times Higher Education rankar de 100 bästa universiteten yngre än 50 år hamnar tre svenska universitet på listan; SLU, Umeå universitet och Linköping universitet. Rankningen "Times Higher Education 100 under 50" blickar framåt och listar den nya generationen universitet som på bara några årtionden har lyckats slå sig in i universitetens världselit, med potential att bli nästa generations Harva ...
Läs mer