Svensk flagga
13 okt 2021

Toppbetyg för svensk utbildning

Utländska studenter ger högskoleutbildning i Sverige toppbetyg men tycker att kontakten med arbetsmarknaden och det svenska samhället är dålig.

Det visar resultatet från en studentbarometer som besvarats av 138 000 internationella studenter vid 203 universitet i Europa och Asien.

På den övergripande frågan: Hur nöjd är du sammantaget med studierna vid ditt universitet, är 4 svenska lärosäten med bland de 10 främsta, skriver Svenska Institutet som är initiativtagare till den svenska medverkan tillsammans med 31 svenska lärosäten.

Det är roligt att Sverige kommer så väl ut, säger Annika Rembe, generaldirektör för Svenska institutet. Inte minst då ett antal internationellt mycket namnkunniga universitet har deltagit i undersökningen från bl a USA och Storbritannien.

Generellt sett får de svenska lärosätena goda omdömen i frågor som direkt relaterar till utbildningen. Detsamma gäller för miljövänlighet och kommunikationerna mellan campusområdena.

Men när det gäller karriärservice och kontakterna med arbetsmarknad och det svenska samhället, blir det ett riktigt bottenbetyg.

Det stämmer väl överens med den bild som ges i utredningen om cirkulär migration, säger Annika Rembe, generaldirektör för Svenska institutet. Universitet och högskolor behöver arbeta mer aktivt med detta för att kunna konkurrera internationellt. Men regelverket behöver också lättas upp för utländska studenter så att de kan stanna kvar och arbeta, precis som utredningen föreslår, säger hon vidare.

Totalt 16 svenska universitet och högskolor deltog i barometern som utförs av det brittiska företaget i-graduate.

Vill du gå en Universitets- och högskoleutbildning?

Hitta din utbildning här!

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Umestudent för en helg

Nu är högskolornas kamp om studenterna i full gång. Umeå universitet bjuder till rejält och väljer att arrangera en hel helg för potentiella studenter - och bjuder på hela kalaset. 10-13 mars går projektet "Umestudent för en helg" av stapeln. Inte mindre än 100 potentiella teknik- och naturvetarelever bjuds på resa, mat, föreläsningar och studentaktiviteter för att få upp ögonen för Umeå.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Sexologi – plugga kärlek och sex

AllaStudier.se kollar utbudet på Sveriges högskolor om man vill plugga kärlek...och sex. Sexologi vid Malmö Högskola tillhör en av de mest populära kurserna.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Först till kvarn får platsen

Det finns många kurser och program på högskolan som det fortfarande går att söka till i höst. Och det är först till kvarn som gäller.

Läs mer