14 okt 2021

Trappa upp smart – sista veckan

Sista dagarna inför högskoleprovet – så utnyttjar du dem bäst. Andreas Rahim har gett ut en bok om hur man lyckas och ger sina bästa tips. Tips: Smarta hjälpmedel.

Andreas Rahim, 32, från Stockholm pluggar både till läkare och ekonom och är en av de smartaste studenterna i Sverige. I alla fall om man utgår från hans högskoleprovsresultat: maximala 2.0. Sina lite okonventionella metoder att lyckas på provet har han samlat i sin nyutkomna bok ”The White Book”.

Kärnan i boken är att provet inte är så svårt som man tror, det gäller bara att tänka på ett lite annorlunda sätt. I mattedelen handlar mycket om att räkna mindre och spara tid att lägga på andra uppgifter, säger Andreas.

Enligt Andreas fokuserar många för mycket på att verkligen räkna ut uppgifterna istället för att utgå från svarsalternativen. Facit finns hela tiden mitt framför näsan – ett av svarsalternativen måste ju vara det rätta svaret. Alternativen är ofta väldigt varierande och man kan snabbt eliminera flera alternativ direkt.

Vad ska man då fokusera på sista veckan innan provet? Andreas tips är att hellre fokusera på sådant man är bra på, i stället för att panikplugga det man är sämre på. Är du dålig på matte, koncentrera dig på andra delprov.

Det är alltid bra att göra gamla prov. Har man gjort provet tidigare behöver man inte lägga ner någon tid på att förstå upplägget på själva testdagen. Sedan är det ju så att ju mer man repeterar desto bättre presterar man, säger han.

När man väl sitter på provet är det viktigaste att man inte är för nervös, för det kan förstöra mycket även för den som är väl förberedd.

– Skriv med inställningen att det bara är ett övningsprov och se de människorna som har konstruerat provet framför dig. De är bara vanliga människor, säger Andreas.

Smarta hjälpmedel sista veckan:

  • Appen ”Nya Högskoleprovet”
    Öva när du har en stund över! App som erbjuder kompletta prov i mobilen med de nya delproven. Finns både för iPhone/iPad och Android. Genom Appanero.
  • Gör gamla prov 
    Gamla delprov hittar du på studera.nu. Upptäck hur lika uppgifterna är från prov till prov!
  • Läs The White Book
    Läs gratisutdrag ur ”The White Book” på thewhitebook.se. Där hittar du många tips.

Tre tips på testdagen:

  1. Ta med klocka och öronproppar
    Mobiltelefoner är förbjudna så tänk på att ta med ett armbandsur så att du har koll på tiden.

  2. Våga göra kvalificerade gissningar
    Börja med att titta på svarsalternativen innan du börjar räkna. Ofta kan du komma fram till svaren utan att lägga mycket tid på att räkna.

  3. Fastna inte
    Se till att inte fastna och lägga för mycket tid på svåra uppgifter. Gå hellre tillbaka till dem senare.

Vill du förbereda dig på längre sikt?

Ett effektivt sätt att förbereda sig inför högskoleprovet är att gå en kurs. Det finns flera kursarrangörer som anordnar sådana kurser:

Artikelskribent: Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-07-29

Hon höjde sig 0,75 poäng

Tanja Danilova har skrivit högskoleprovet tre gånger och lyckades höja sitt resultat med 0.75 poäng på ett halvår – genom hårt arbete. Här kan du läsa om hur hon gjorde!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-29

Så hittar du en bra studentstad

Studera i hemstaden eller söka ett äventyr någonstans ute i landet? Vad är egentligen en bra studentstad? Vi ringde upp Johan Alvfors, vice ordföranden på Sveriges förenade studentkårer, som varje år utser Sveriges bästa studentstad. Här kan du läsa hans svar!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-26

Snabbguide till sex populära lärosäten

Svårt att välja var du vill plugga? Vi tittar närmare på några av Sveriges största lärosäten för att lära känna skolorna lite bättre. Läs, inspireras och bli peppad på din framtida hemstad.

Läs mer