16 apr 2019

Tuff jakt på studentbostäder

Ett positivt antagningsbesked innebär ofta en flytt,   men jakten på bostad kan bli tuff om man ska plugga i storstäder eller populära universitetsstäder som Uppsala eller Lund.

Förra året rapporterade Studentbostadsföretagen om en kraftigt ökad efterfrågan på studentbostäder. Trenden håller i sig även i år. Stora ungdomskullar och rådande konjunktur, som gör att många börjar studera, bidrar till att öka efterfrågan på studentbostäder.

En enkät som Studentbostadsföretagen genomförde i början av juli visas att köerna fortsätter att öka på flera av landets studieorter. Värst är situationen i Stockholm där det redan i början av juli krävdes kötid på över ett år för att få en studentbostad. Även Uppsala, Lund, Göteborg och Växjö är orter där det krävs lång kötid för att få studentbostad.

- För att få en studentbostad i exempelvis Lund och Göteborg kan det krävas en kötid på uppemot ett år, säger Martin Johansson, informatör på Studentbostadsföretagen.

Den som ska plugga i Falun, Örebro eller Kalmar kan dock andas ut. Där garanteras nämligen alla nyintagna studenter en bostad.   i mitten av juli släppte Studentbostadsföretage en guide över köläget på landets högskoleorter. Den ger en bild av hur lång den genomsnittliga kötiden är för att få tag på en lägenhet på respektive ort. Martin Johanssons tips till bostadsletande studenter är att ställa sig i kö så tidigt som möjligt, utnyttja sitt kontaktnät och vara uppfinningsrik i jakten på tak över huvudet.

Annika Wihlborg
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Ministern: Plugga inte i storstäder

Bostadsminister Stefan Attefall menar att studenter måste väga in bostadssituationen när de väljer utbildningsstad. ”Ett misslyckande för svensk bostadspolitik” Bostadspolitiken är ett misslyckande och studenterna måste överväga andra alternativ än storstäder när de söker utbildning. Det säger bostadsminister Stefan Attefall (KD) om den akuta situation som råder i många studentstäder i landet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studentlyor dyrare än vanliga ettor

Metros jämförelse: Studentettor i Lund är dyrare än allmännyttans. Vi frågar studenter: Vad betalar du i hyra och tycker du det är rimligt? Enrumslägenheterna för studenter är dyrare än allmännyttans vanliga ettor – och skillnaderna ökar. Det visar Metros jämförelse mellan hyresnivåerna hos studentbostadsbolaget AF Bostäder och Lunds kommunala fastighetsbolag LKF.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Hon bor på 8,8 kvadrat – så hittar du din studentbostad

Nu är det dags att börja leta studentbostad inför höstens terminstart. På många studentorter är läget dystert, med stor bostadsbrist. Madeleine lyckades byta upp sig  från källarrum till egen stuga på nio månader. Lund är en av de studentorter där bostadsläget är kritiskt varje höst. Man räknar med att det finns ett behov av 2 000 nya studentbostäder.  Madeleine Forsberg, 22, var en av d ...
Läs mer