16 apr 2012

Uppsala dominerar på nätet

Kampen om studenterna är hård bland högskolor och universitet. En ny undersökning visar att Uppsala universitet är det universitet som är klar vinnare när det gäller omnämningar på nätet.

Analysföretaget Meltwater  har undersökt hur de tio största svenska universiteten exponeras i sociala medier och den visar att Uppsala universitet dominerar diskussionerna på nätet med 477 omnämningar de senaste två veckorna. På andra plats återfinns ärkerivalen Lunds universitet med 386 omnämningar, tätt följt av Karolinska institutetet (333). Först därefter återfinns Stockholms universitet (311), följt av Chalmers (188).

Att välkända studentstäder som Uppsala och Lund dominerar är kanske inte så förvånande. Många diskuterar inte bara själva ansökningen utan även studentlivet i stort, säger Ylva Strander, Marknadsansvarig på Meltwater i Sverige.

Resultatet baseras på vad som skrivits de senast två veckorna i bloggar, diskussionsforum, mikrobloggar, sociala nätverk och foto- och videodelningssajter. Universitetets namn har bevakats, och även förkortningen i kombination men en rad sökord relaterade till studentliv så som "student", "studera", "plugga", "ansöka" etc.

Annica Alvén, projektledare och ansvarig för sociala medier på Uppsala Universitet är glad men inte  förvånad över resultatet.

– Vi har en utförlig och genomarbetad strategi för vår närvaro på sociala medier.  Jag tror att vi har bredden, vi har närvaro i så många kanaler. Sedan har vi en bra bevakning av Twitter där vårt relationsbyggande ger oss en bra bild av våra följare och vi kan snabbt agera utifrån frågor och önskemål, säger Annica Alvén.

Mest omtalade universitet på nätet

Antal omnämningar inom parentes.

1. Uppsala universitet,  (477)

2. Lunds universitet,  (386)

3. Karolinska Institutet (333)

4. Stockholms universitet,  (311)

5. Chalmers (188)

6. Linköpings universitet,  (181)

7. Kungliga Tekniska Högskolan,  (167)

8. Göteborgs universitet  (138)

9. Handelshögskolan i Stockholm (138)

10. Sveriges Lantbruksuniversitet (53)

Källa: Meltwater

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 16 apr 2012

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga som en prinsessa

Drömmer du om ett liv i lyx och flärd? Här är utbildningarna för en riktig prinsessa. Prins William har slutligen förklarat att han förlovat sig med Kate Middleton. Men vilken typ av studier lämpar sig egentligen för en blivande prinsessa? På sitt CV kan Kate Middleton exempelvis skriva upp konsthistoria vid University of St. Andrews. Tack vare det blir hon Storbritanniens första drottning med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Så får du plats i sista minuten

Nu i dagarna bänkar sig många studenter för höstens första föreläsning. Det finns fortfarande goda chanser att hoppa på i sista stund. På www.studera.nu listas närmare 14 800 högskoleutbildningar som fortfarande står öppna för anmälan. En titt på lärosätenas hemsidor visar till exempel att det bara vid Linnéuniverstitetet i Kalmar/Växjö finns platser kvar på omkring 500 utbildningar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Rekordmånga sökte vårens kurser

Totalt tog Antagning.se emot 218 862 anmälningar till vårens program och kurser på högskolan. Jämfört med VT 2013 är det en ökning med 9 810 anmälningar eller 4,7 procent. – Det höga söktrycket kan delvis bero på att detta var sista gången som de med gamla gymnasiebetyg inte konkurrerar om platserna med sökande med den nya gymnasieexamen, säger Tuula Kuosmanen, chef avdelningen för antagning och s ...
Läs mer