18 okt 2021

Så får du plats i sista minuten

Nu i dagarna bänkar sig många studenter för höstens första föreläsning. Det finns fortfarande goda chanser att hoppa på i sista stund.

www.studera.nu listas närmare 14 800 högskoleutbildningar som fortfarande står öppna för anmälan. En titt på lärosätenas hemsidor visar till exempel att det bara vid Linnéuniverstitetet i Kalmar/Växjö finns platser kvar på omkring 500 utbildningar.

Flest lediga platser finns på kurserna, med allt från 3D-grafik till betongkonstruktioner att fördjupa sig i. Men vill du läsa till lärare eller biolog går det också bra.

Den typiske eftersläntraren, den som söker långt senare än 15 april, är oftast en person som redan ställt in sig på studier men kanske inte nu eller här, förklarar Peter Citron som är antagningschef vid Linnéuniversitetet. Man kan ha blivit varslad från jobbet eller kommit in på annan ort men inte fått bostad där.

– Det är en minoritet som aldrig haft en tanke på att läsa vid högskola, och helt plötsligt får för sig att göra det, säger han.

Hans råd är att inte handla i panik om ursprungsplanen inte höll.

– Ta kontakt med en studievägledare. Få klart för dig att du får ut det du vill av studierna. Kasta dig inte in i något för att de yttre omständigheterna ändrats, säger Peter Citron.

Relaterat

Fixa platsen – i sista minuten

Ännu finns chansen att bli biolog

TT / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Omogen" polisstudent stängs av

En student på polisskolan vid Linnéuniversitetet i Växjö har stängts av från sin utbildning eftersom han är omogen och har bristande omdöme, rapporterar SVT:s Smålandsnytt. Bland annat ska han ha ifrågasatt ett ingripande mot en fotbollshuligan, anmärkningsvärt eftersom han själv rör sig i huligankretsar. En annan gång ska han ha försökt hindra ett ingripande mot sin bror genom att presentera sig ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Kändisarnas okända utbildningar

Vad har Tyra Banks, Hugh Grant, drottning Silvia och Dolph Lundgren gemensamt förutom att vara kända? Jo, de har alla en utbildning vi inte hade en aning om. Vem har sagt att modeller är dumma? Tyra Banks gör allt för att bevisa motsatsen. Hon är supermodellen som blev programledare, entreprenör och nu senast Harvard-student. När hon fick frågan av tvguide.com tidigare i år om vilket yrke hon egen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Först ut med nya betyg

Ingrid Cerucci, 18, vill läsa till läkare i höst. Men hon har ingen aning om hur höga betyg som kommer att krävas för att komma in. Hon är nämligen en av de studenter som i vår går ut med nya gymnasiebetyg och ska söka i en ny urvalsgrupp till högskolan. Sökfunktion: Hitta din eftergymnasiala utbildning I vår tar första kullen med nya gymnasiebetyg examen och ska söka till högskolan. Betygssk ...
Läs mer