Gör en ansökan i sista minuten
19 jul 2022

Fixa platsen – i sista minuten

Än finns chansen att få plats på en utbildning som startar i höst. Men skynda dig att söka, platserna fylls snabbt!

Det finns fortfarande utbildningar med platser kvar att söka, både på universitet, yrkeshögskolor och folkhögskolor. Trots ett stort intresse för att plugga till hösten. 

En sen anmälan till högskolan är lätt att göra på webben

Du söker precis som vanligt trots att du söker sent. Vissa utbildningar går att söka ända fram till kursstart, eller till och med efter kursstart om högskolan bedömer att det går att hoppa in sent på kursen, berättar Ulrika Svenvik på VHS Antagningsservice.

För att optimera dina chanser att få en plats på högskolan är det viktigt att söka så fort som möjligt. Antagningen prioriterar nämligen ansökningar i tidsordning. Det är alltså viktigare att söka tidigt än att ha höga meriter.

Även på yrkeshögskole- och folkhögskoleutbildningar finns det goda möjligheter att få en plats.

Tips till dig som söker sent

  • Kolla upp dina meriter
    Ring gärna högskolans antagning och dubbelkolla! Saknas det något riskerar du att bli bortplockad.
  • Prioritera rätt 
    Kommer du in på ditt förstaval stryks du automatiskt på de andra. Tänk på att du högst kan bli antagen till 45 högskolepoäng/termin.
  • Kontakta högskolans antagningsenhet
    Vill du veta hur stor chans det är att komma in på just den utbildning du är intresserad av, ring antagningen på den högskola du sökt till.

Källa: Eva Nilsson, antagningshandläggare på Malmö Högskola.

Så hittar du och söker lediga platser

Högskola
Besök antagning.se för att hitta din utbildning. Alla kurser som har en ”lägg-till”-knapp är fortfarande öppna för ansökan. Gör ansökan direkt på webben.

Yrkeshögskola
yrkeshogskolan.se finns en lista med de utbildningar som fortfarande har restplatser. 

Folkhögskola
Sök kurser med lediga platser på folkhogskola.nu för att hitta din utbildning. Kontakta skolan direkt för ansökan.

Senast uppdaterad: 19 jul 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

"Sverige kommer gå miste om talanger"

Från och med hösten 2011 ska utländska studenter tvingas betala för sina studier i Sverige, har regeringen beslutat.  Nu riktar Sveriges förenade studentkårer skarp kritik mot regeringen. – Vi kommer förlora att uppemot 90 procent av alla utländska studenter och gå miste om en massa talanger, säger vice ordförande Robin Moberg. Sveriges förenade studentkår är skarpt kritiska till regeringens p ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Labbet istället för stranden i sommar

Sju Chalmersstudenter väljer labbet framför stranden i sommar. De forskar fram en ny typ av graviditetstest där en vanlig jästcell manipuleras för att luska ut om man är gravid. Rachel Engeler, 24, pluggar bioteknik och är en av de  studenter som offrar sommarledigheten för att forska i labbet i sommar. Tillsammans med sex andra studenter på Chalmers vill de ta fram ett miljövänligt, billigt ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-27

Vad innehåller en uppsats?

En uppsats är en akademisk text där ett problem eller frågeställning får ett svar. Oftast utgör uppsatsen avslutningen på ett program eller en kurs. Hur skriver man en uppsats? Vad ska den innehålla? Vad innebär de olika delarna? Vi hjälper dig förstå universitetsuppsatsens struktur! 

Läs mer