Visa allastudier.se som: Mobil
Gör en ansökan i sista minuten

Fixa platsen – i sista minuten

Än finns chansen att få plats på en utbildning som startar i höst. Men skynda dig att söka, platserna fylls snabbt!

Det finns fortfarande utbildningar med platser kvar att söka, både på universitet, yrkeshögskolor och folkhögskolor. Trots ett stort intresse för att plugga till hösten 

Ida Esbjörnsson, 20 år från Lund, väntar just nu spänt på antagningsbesked för ämneslärarutbildningen på Lunds universitet. Hon gjorde en sen anmälan för tre veckor sedan från Italien. Efter att ha jobbat där i 7 månader bestämde hon sig ganska hastigt för att hon ville flytta hem och börja plugga.

– Jag var egentligen övertygad om att jag skulle vara kvar, men så blev jag trött på att jobba i affär. Jag ville bli seriös och börja plugga. Jag var lite osäker på vad jag skulle söka men jag vill utnyttja mina språkkunskaper och då passar det att bli gymnasielärare, säger Ida.

En sen anmälan till högskolan är lätt att göra på webben

Du söker precis som vanligt trots att du söker sent. Vissa utbildningar går att söka ända fram till kursstart, eller till och med efter kursstart om högskolan bedömer att det går att hoppa in sent på kursen, berättar Ulrika Svenvik på VHS Antagningsservice.

För att optimera dina chanser att få en plats på högskolan är det viktigt att söka så fort som möjligt. Antagningen prioriterar nämligen ansökningar i tidsordning. Det är alltså viktigare att söka tidigt än att ha höga meriter.

Även på yrkeshögskole- och folkhögskoleutbildningar finns det goda möjligheter att få en plats.

Tips till dig som söker sent

  • Kolla upp dina meriter
    RIng gärna högskolans antagning och dubbelkolla! Saknas det något riskerar du att bli bortplockad.
  • Prioritera rätt 
    Kommer du in på ditt förstaval stryks du automatiskt på de andra. Tänk på att du högst kan bli antagen till 45 högskolepoäng/termin.
  • Kontakta högskolans antagningsenhet
    Vill du veta hur stor chans det är att komma in på just den utbildning du är intresserad av, ring antagningen på den högskola du sökt till.

Källa: Eva Nilsson, antagningshandläggare på Malmö Högskola.

Så hittar du och söker lediga platser

Högskola
Besök antagning.se för att hitta din utbildning. Alla kurser som har en ”lägg-till”-knapp är fortfarande öppna för ansökan. Gör ansökan direkt på webben.

Yrkeshögskola
På yrkeshogskolan.se finns en lista med de utbildningar som fortfarande har restplatser. 

Folkhögskola
Sök kurser med lediga platser på folkhogskola.nu för att hitta din utbildning. Kontakta skolan direkt för ansökan.

Senast uppdaterad: 07 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-09

Så hittar du studievägledare

Behöver du hjälp av studievägledare för att hitta utbildning på komvux, högskola eller yrkeshögskola? Kanske vill du studera utomlands men vet inte var du ska vända dig. Vi hjälper dig. Det finns studievägledare på de flesta komvux och universitet. Riktlinjen är att du vänder dig till vägledaren på det universitet du är intresserad av eller det komvux som finns i din kommun.  I de f ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-25

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet. Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller? – Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Skaffa kunskap och gör världen bättre

Plugga utbildningarna som hjälper människor och miljö. AllaStudier hjälper dig hitta utbildningar och länkar. Läs också om Rebecca och Sofia som kämpar för kvinnors rättigheter. Kämpa för mänskliga rättigheter i FN, jobba som volontär under gymnasietiden, utveckla miljövänliga energikällor eller ordna poliovaccinering åt barn. Det finns många sätt att göra världen till en drägligare plats att leva ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön