03 jul 2019

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet. – Erfarenheten att vara en främ­­ling i ett annat land gör att man blir mer tolerant, säger Karin Casten Carlberg, internationell koordinator på skolan.

Att jobba som sjuksköterska i  dag, och kanske ännu mer i framtiden, innebär dagliga möten med människor med olika bakgrund och kulturer. Har fler sjuksköterskor själva levt och jobbat i en annan kultur så blir bemötandet bättre.

STUDIEFAKTA: Allt du behöver veta om praktik utomlands

Det är en del av filosofin bakom  internationaliseringen som ska genomsyra verksam­heten på Sophiahemmet högskola. Den innebär ett växande antal samarbeten med andra universitet ute i världen. 

Elizabeth Kelderer, 23, studerar på sjuksköterskeprogrammet. Hon har ny­ligen landat på svensk mark igen efter en tre månader lång praktik i Wien.   

Sök vårdutbildning på Sophiahemmet högskola

– Jag kände ingen och visste ingenting innan jag åkte, så jag har tvingats att själv ta kontakt med andra männis­kor. Jag lärde mig att vara mer självständig än jag är här hemma. Det kommer att vara en stor del i yrkes­livet att inte förlita sig på andra hela tiden.  

Elizabeth praktiserade på en palliativ avdelning, det vill säga en avdelning för vård i livets slutskede.  

– Jag kom in med inställningen att det skulle vara ­lite jobbigt, och det var det ibland, men det var så bra stämning bland personalen och de hade väldigt fin ­kontakt med patienterna.

Sök bland sjuksköterskeutbildningar

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Studera i Japan

Japansk ekonomi och teknologi regerar. Och universiteten gör det möjligt. Här finns hela 765 stycken att välja bland. Högskoleutbildning i Japan OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. För utbytessugna studenter: Utbildningar och kurser i Japan Studera på högskola utomlands I Japan finns ca 765 universitet där vissa är st ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Bob Dylan blir universitetsämne

Den som inte bara vill njuta av Bob Dylans musik kan nu också fördjupa sin kunskaper om artisten vid Universitetet i Oslo, skriver NRK. Alla frälsta, som läser på bachelor och masternivå, har nu möjlighet att lästa tio poäng Dylan-kunskap, allt från hans inspirationskällor till textanalys ska avhandlas. Dylan är inte den första musiker som blivit föremål för universitetsstudier.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-25

Språktest: IELTS

Du måste visa vilken nivå din engelska ligger på när du söker till utländska universitet. Sättet att visa det på heter IELTS och är världens mest använda engelskatest. Läs mer här! 

Läs mer