29 mar 2021

Utveckla din kompetens

Kompetensutveckling har blivit allt viktigare för att hålla jämna steg med utvecklingen på arbetsmarknaden. Företag och organisationer förändras i allt snabbare takt, jobb automatiseras och ersätts av andra, och det blir allt viktigare att hänga med i den tekniska utvecklingen.

Utbildningen du gick ­efter gymnasiet, som såg bra ut i CV:t då, kan vara hopp­löst föråldrad bara några år senare.

Fackorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har i flera år förhandlat om ett nytt innehåll i anställningstryggheten, där turordningsreglerna i viss mån kan komma att ersättas med krav på att ­arbetsgivaren ska erbjuda de anställda kontinuerlig kompetensutveckling.

– Att få bygga på sin kompetens fortlöpande är det som ger verklig trygghet på arbetsmarknaden. Det gör dig bättre rustad vid ­neddragningar och möjlighet att själv välja om det är dags att byta arbetsuppgifter, ett nytt arbete eller kanske en helt ny karriär, säger Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen och ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

I Frankrike kan arbets­givare till och med tvingas böta om anställda inte får fortlöpande utbildning. Men i Sverige måste medarbetaren än så länge ofta själv vara den som tar initiativet.

Så gör du – i tre steg

1. Långsiktighet
Gör en långsiktig plan tillsammans med din chef. Chefen har säkert lättare att lova en viss ­utbildning om två år än idag, givet att du är kvar då. Det är också ett bra sätt för företaget att behålla personal.

2. Förbered alternativ
Se till att vara påläst och jämför olika alternativ som du sedan kan presentera för din chef. Se vad som krävs i din yrkesroll, för att göra ditt jobb bra och för att vara attraktiv på arbetsmarknaden.

3. Satsa egen tid
Om du inte får den lön du vill ha, kan utbildning vara ett alternativ som tas från en annan pott. Du kan också erbjuda dig att stå för en del av tiden själv, exempelvis den delen som kan göras hemifrån.

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 29 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-12

VD:n som tackat nej

Det började med talteknologi, långt innan smartphonen slog igenom. Nu är Georgi Ganev vd på elektronikjätten Dustin. Möt mannen som älskar teknikens möjligheter mer än tekniken självt. Hitta din ledarskapsutbildning Metro Karriär träffar Georgi Ganev på Nordens största IT- och elektronikmässa Dustin Expo, på Annexet i Stockholm. Det är någon timme innan dörrarna öppnas för a ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-23

Inventera din kompetens

Sluta fokusera enbart på betyg och utbildning ­ ­– inventera istället din kompetens. Fackförbundet Unionen vill att alla medlemmar ska bli bättre på att marknadsföra sina kompetenser mot arbetsgivare och erbjuder därför individcoachning. – Det första du ska göra är att reflektera över vad du gjort, vad du kan och vad du vill fortsätta med, säger Monica Fagerström, coach på Unionen.En pl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer