07 okt 2021

Vila ut – och bli redo för hösten

Sommarlovet är här och för många högskolestudenter betyder det välförtjänt avkoppling. Men hur gör man för att vara pigg och redo för studier när terminen drar igång igen? Studenten Gustav Jansson och utbildningskonsulenten Mats Eneroth ger sina tips.

Gustav Jansson, 23 år, från Nacka utanför Stockholm, har pluggat på universitetet i tre och ett halvt år. I år fick han sommarlov redan i maj, när matematikkursen tog slut.

– Jag ska försöka ta det lugnt, men jag kommer nog att gå ganska mycket orolig i sommar för att jag inte kommer att ha så mycket pengar över, säger Gustav Jansson.

Almedalsveckan, hälsa på släkten i Skåne och plugga lite fysik står på sommarschemat, men annars hoppas han på sommarjobb. Bästa rådet till sommarlovslediga studenter är att försöka ta det lugnt – om de kan.

– Det är ganska individuellt egentligen hur man vill göra, men de flest studenter har ju inte lov, utan jobbar eller tar kurser för att klara av hyran. Det är sällan man får chans att faktiskt ha lov på sommaren, säger Gustav Jansson.

Avkoppling är viktigt på sommarlovet, menar utbildningskonsulent Mats Eneroth, men också att hålla huvudet igång.

– Generellt så får man ju semesterhjärna. Hjärnan är som en muskel, när man inte använder den förtvinar den som andra muskler, säger han.

För att studiehuvudet ska vara redo till terminsstart kan det vara bra att ägna några timmar åt repetition, mellan sommarjobbet och stranden.

– Man ska inte känna att det är jättetvång, som ger ångest. Men förhoppningsvis håller man på och pluggar något man tycker är roligt, även på sommarlovet, säger Mats Eneroth.

Mats Eneroths bästa tips för att vara redo när terminen drar igång:

Slappa ett par veckor
”Ta en period då du är ledig, slappar och tänker på annat än studier. Men det är inte så bra att strunta i att tänka på det ända tills den dag det är upprop, då har man lite svårt att komma igång. Det är en lång period man är ledig.”

Lös sudoku och korsord
”Jag brukar lösa korsord på sommaren. De tränar hjärnan och du får tänka en stund. Det är logik och vad gäller korsord får du också träna det språkliga. Sudoku är ju det matematiska, då håller du igång de bitarna också.”

Repetera inför hösten
”Det är ju väldigt bra om man kikar lite grann på vad som komma skall. Framförallt de som pluggar matematik, då kanske man kan sitta en halvtimme och kika på något ni gjort, så att man börjar bygga upp en mental förberedelse.”

Caroline Wetterborg

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-10-06

Bli lärare – visa vägen mot framtiden

Lärare är ett brett arbetsfält. Du kan arbeta på förskola och universitet, med yrkesförberedande och akademiska utbildningar. Möjligheterna är många. Läraryrket lockar allt färre. Jämfört med i fjol har i år 14 procent färre sökt någon av landets lärarutbildningar. 2010 sökte uppemot 14 700 personer lärarutbildningen som förstahandsval. I år var antalet sökande 12 615, enligt SVT:s Aktue ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

MOOC kommer till Sverige

MOOCs står för massive open online courses och har haft en enorm framgång globalt de senaste åren. Nästa år introduceras fenomenet i Sverige, där Karolinska Institutet blir pionjär och ger fyra kurser. 2011 blev det riktiga startskottet för det vissa kallar en internetrevolution inom högre utbildning. Då lanserade Stanford University i USA en öppen onlinekurs som lockade 160 000 stu ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Tips till dig som söker sent

15 oktober klockan 24.00 stängs anmälan till högskolan på antagning.se. Här är saker du ska tänka på om du ska söka det sista dygnet. Trafiken till antagning.se, där man anmäler sig till högskolan, är så hög det sista dygnet att sajten kraschar, nästan varje gång. Här är tipsen vad du ska vara noga med om du söker det sista dygnet. – Jag rekommenderar att man använder en vanlig PC, med Internet Ex ...
Läs mer