Utbildningar
Film

784 utbildningar och kurser

Vad leder en filmutbildning till?

Många som jobbar med film startar med att utbilda sig till skådespelare eller fotograf.

Filmfotografen är den som jobbar närmast regissören. Jobbet handlar om att arbeta med rörliga bilder i bland annat film- och TV-sammanhang. Att planera olika tagningar upptar en stor del av filmfotografens jobb. På TV finns det dels filmfotografer som enbart jobbar i studiomiljö, dels fotografer som gör reportage tillsammans med en reporter. Det finns också filmfotografer som jobbar åt produktionsbolag som gör reklam och informationsfilmer åt företag och myndigheter.

Skådespelaren arbetar i grupp tillsammans med regissören och de andra skådespelarna. De går igenom och diskuterar manus. Som skådespelare läser du också annan litteratur för att sätta dig in i de frågor pjäsen handlar om och skaffar dig en bild av den tid eller den miljö där filmen utspelas.

En filmregissör leder arbetet med filminspelning. Ofta har regissören en skådespelarbakgrund. Ibland har regissören själv skrivit manus till filmen. Regissören kontaktar och instruerar skådespelare och andra som ska medverka i inspelningen. De söker rätt på inspelningsplatser och leder arbetet med att bygga ateljéer. Under själva inspelningen samarbetar de intimt med fotograferna. Efter inspelningen deltar de i klippningen av filmen.

Som filmklippare eller redigerare sätter man samman film, antingen digitalt i en dator eller mer traditionellt vid ett klippbord i en studio. Det handlar om att välja rätt bilder för att berätta historien på ett bra sätt, att sätta ljud och att göra effekter. En filmklippare har ofta en utbildning inom filmvetenskap eller media. Man kan också ha teknisk bakgrund inom film- och mediaområdet.

Fråga SYV