GIS-utbildningar

Geografiska informationssystem (GIS) används inom en rad olika områden för att samla in och analysera geografisk data. Under en GIS-utbildning får du lära dig tekniken bakom systemen och hur det används i praktiska tillämpningar.
Visar 1-20 av 78 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 78 träffar
1
2
3
4

Vad är GIS? 

GIS står för geografiskt informationssystem. Det är system som används inom olika områden för att samla in data och kopplar datan till geografiska platser. I den här texten kan du läsa om vilka olika GIS-utbildningar som finns, vad du kan arbeta med efteråt och var du kan studera dem.  

Vad lär man sig om man pluggar en GIS-utbildning? 

Om du är intresserad av teknik och geografi så passar en GIS-utbildning dig. Du får kunskaper som efterfrågas idag av många arbetsgivare och stora aktörer. Under utbildningen får du lära dig hur man arbetar med implementeringen och sammanställningen av geodata för en organisation. Du får lära dig hur det används idag inom många olika branscher, exempelvis I den offentliga sektorn, du kommer bland annat lära dig hur geodata används för att presentera information inför ett beslut, till exempel gällande stadsplaneringen.  

Olika typer av GIS-utbildningar 

Beroende på ifall du har studerat tidigare, eller om du har arbetslivserfarenhet, så finns det olika utbildningar för dig att välja mellan. Det skulle kanske passa dig bäst att gå en kort utbildning på distans för att fräscha upp och spetsa din kompetens, alternativt om du väljer en tvåårig YH-utbildning där du får praktisera inom yrket.  

Du kanske redan har en kandidatexamen inom ett relevant ämne och vill plugga upp till en magister- eller masterexamen? GIS är ett så brett ämne att du då har möjligheten att fördjupa dina kompetenser eller kanske till och med påbörja en karrirär inom forskning. Din kandidatexamen kan exempelvis vara inom samhällsvetenskap eller naturvetenskap, du kan också vidareutbilda dig inom GIS ifall du har en tidigare ingenjörsexamen eller liknande. 

Vilka användnignsområden har GIS? 

Geografiska informationssystem har många varierande användningsområden och du har säkert stött på ett GIS utan att märka av det. Det kan vara när du knappar in närmsta restaurangen I en GPS, eller när du spårar ett kommande paket. GIS är också användbart för den offentliga sektorn, ett GIS tillämpas exempelvis under områden som: stadsplanering, transport, övervakning av kmiatpåverkan eller för att enkelt visualisera befolkningsdata. 

Vad kan jag jobba med efter en utbildning inom geografiska informationssystem? 

Eftersom GIS är ett brett ämne med många användningsområden kan du efter avslutad utbildning jobba med olika saker I flera olika branscher. Beroende på din utbildnings inriktning och ditt egna intresse kan du exempelvis jobba som:  

  • GIS-kommunikatör 
  • GIS-strateg 
  • GIS-samordnare 
  • Projektledare inom GIS 

Efter en GIS-utbildning kommer du även ha kunskaper att jobba som exempelvis systemförvaltare. Dina framtida arbetsgivare kan vara från både privat som offentlig sektor och kan därför exempelvis vara kommuner, banker, IT-bolag, Statliga myndigheter eller transportbolag. 

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv