Utlandsplugget ledde till radiopraktik

Utlandsplugget ledde till radiopraktik
Foto: Privat

Hanna Aqvilin, 23, från Borås pluggade i Holland. Här berättar hon själv om hur inriktningen mot EU-journalistik ledde fram till praktikplatsen.

Jag har lämnat Sverige och mitt  universitet i Kalmar för att plugga  utomlands i en  studentstad som heter Zwolle i östra  Holland. Jag valde att åka på  utbytestermin för att jag ville ut och resa, lära mig bättre engelska, träffa nya  människor samt knyta kontakter. Och det var precis vad jag gjorde.

Det har hittills varit en underbar tid, och jag har vuxit  oerhört mycket som person, och blivit  mycket mer självständig. Det var till och med så att jag bestämde mig för att förlänga tiden här nere med en praktik plats på en internationell radiostation i Amsterdam.

Min klass

Min klass är en salig blandning av fransmän, holländare, spanjorer, ryssar och så jag då, den enda från Norden. I början var det extra anmärkningsvärt hur olika vi var. Jag kom alltid i tid till lektionen och efter cirka tjugo minuter släntrade resten av klassen in.

Den engelska språknivån var väldigt varierande vilket gjorde att vi var tvungna att dela upp klassen. Framförallt var det spanjorerna som hade svårt. En gång frågade de mig på stapplig engelska om jag saknade att åka skidor till skolan nu när jag bor här. Jag vet fortfarande inte om de skojade med mig.

När jag träffade cykeln

Det första jag gjorde när jag kom till Holland var att köpa mig en cykel. Precis varenda kotte cyklar och det faktum att det finns fl er cyklar än människor kom inte som en överraskning. Här cyklar man gärna fl er än en på cykeln och barnen står gärna raklånga bak på pakethållaren.

Men cykelhjälm tycks ingen behöva. Det gäller också att ha ett ordentligt lås, vilket jag själv fick erfara. För varje dag stjäls det cirka 3000 cyklar i Holland, och en dag försvann min cykel. Det är en sed att om du blir av med din cykel så har du rätt att sno någon annans men det var inget jag vågade.

Nationaldagsfirande

Queensday, kallas dagen den 30 maj. Aldrig förr har jag skådat ett land som fi rar sin nationaldag så  troget. Då förvandlas hela landet till en stor färgklick. Alla klär sig i orange, ung som gammal. Orange är nämligen Hollands färg, då kungafamiljen heter Oranje. Nationaldagen fi rade jag, som så många andra, med en öl i handen på en båt i en av stadens kanaler. Orangeklädd, som en riktig patriot.

Klassresa till Bryssel

En dag åkte hela klassen på studiebesök till Bryssel. Staden vimlade av kostymklädda människor och det märktes tydligt att detta är politikens näste. Vi besökte EU, en byggnad som har högre säkerhet än flygplatsen, och självklart hade jag tagit på en rustning av metallsmycken dagen till ära.

Väl där inne var det föredrag med kaka och kaffe, och efteråt fick alla varsin chic goodiebag. Den innehöll förvisso inga coola märkesprylar men ett USB-minne, godis, nyckelring och block har väl också sin charm.

Första dagen på min praktikplats

Alla mina arbetskolleger har engelska som sitt modersmål, vilket gör att man har mer press på sig att inte säga fel eller verka korkad. Jag har däremot lyckats med båda delarna.

Jag tänkte att det inte kunde vara så svårt att vara praktikant. Koka kaffe klarar jag av och kopieringsmaskinen brukar inte ha så många knappar. Men istället, till min stora chock, blev jag inslängd i redaktionsarbetet och behandlad som vilken annan anställd som helst.

Men, tänk vad lätt jag kommer att tycka det är när jag kommer till min nästa arbetsplats i Sverige och får kommunicera på svenska.

Länkar

Fråga SYV