Visa allastudier.se som: Mobil

Studera utomlands

Lär dig ett nytt språk, skaffa livserfarenhet, bygg ett globalt nätverk. Det kan finnas många anledningar att plugga utomlands.  Och  det behöver inte vara så dyrt.

Allt fler väljer att åka utomlands för att plugga, i några månader, ett år eller ännu längre tid. Erfarenheten av andra  kulturer, att lära sig språk och knyta internationella kontakter är oslagbart på dagens arbetsmarknad.  Det finns dessutom undersökningar som visar att den som pluggat utomlands  har en högre lön längre fram i livet.

Hitta din utbildning utomlands

Utbildningar och kurser utomlands

Planera dina studier utomlands

För att få ut så mycket som möjligt av tiden utomlands krävs planering och framförhållning. Vart ska du åka? Vad vill du studera? Passar det dig bäst att åka på egen hand, eller känns det tryggare att ta hjälp av en förmedling? Det finns också ett antal program för utbyten mellan universitet och högskolor i olika länder att välja mellan.

På Allastudier.se finns all information du behöver för att ta reda på hur just du vill ha det. 

Språk, hög rankning eller bra väder?

För den som först och främst vill lära sig ett språk, kanske valet av land att plugga i inte är så svårt. För andra kanske det är ett varmare klimat som lockar eller låga kostnader. Vad är viktigast för dig?

LÄS MER: Ge ditt CV tyngd med utlandsstudier

Studiemedel för språkkurser utomlands

Varför sitta och traggla glosor i ett klassrum i Sverige när du kan göra det i det land där språket talas? Språkkurser finns över hela världen. Det enda som krävs är högskolebehörighet i Sverige. CSN ger lån och bidrag för studier som varar i minst tre veckor inom EU och 13 veckor i ett utomeuropeiskt land. 

Listor över de bästa universiteten i världen

För den som tycker att kvaliteten på undervisningen och skolans rykte är viktigast finns internationella rankningar, som utifrån vissa parametrar mäter kvaliteten på undervisningen. Titta gärna på flera olika listor, eftersom de kan ha lite olika kriterier för vad som betraktas som kvalitet.  

Det kan också vara bra att prata med andra som gått på skolan om deras erfarenheter. 

Läs mer om rankning här!

Plugga på stranden – året runt

Det finns gott om universitet i andra länder med ett trevligare klimat än det svenska som erbjuder engelskspråkig undervisning för svenska gäststudenter. Ett annat sätt att fly vintermörkret är att läsa en svensk distansutbildning och ta med sig studiemedlet till ett varmare land.

Hitta distansutbildningar på universitet och högskolor 

Dyrt att plugga i USA, billigt att studera i Asien

Hur mycket räcker studiemedlet till i olika länder? Från 1 juli 2015 är beloppet för att studera utomlands detsamma som för att studera i Sverige, för de utbildningar som är studiemedelsberättigande. Det är alltså oberoende av vilka levnadskostnader studenten väntas få i respektive land. För att jämna ut kostnadsskillnader införs i stället merkostnadslån.

Utbytesprogram för högskolestudier

Som högskolestudent kan du välja att åka via något av de utbytesprogram som finns på din skola. Erasmus,  Nordplus och Linnaeus-Palme är exempel på sådana program. Utbudet är begränsat, men fördelen är att skolan betalar terminsavgift och hjälper till det det praktiska detaljerna inför och under tiden som utbytesstudent.  

För att få delta i ett utbytesprogram måste du ha påbörjat din utbildning i Sverige och klarat av ett visst antal poäng.

Några utbytesprogram

  • Erasmus
  • Nordplus
  • Linneaus-Palme

Vilket program passar dig?

Vill du bestämma själv? Åk som "free mover"

Ett alternativ är att skaffa en plats på egen hand. Då kontaktar du antagningsenheten på den skola du vill till för att ta reda på vad som gäller. Som en gäststudent, eller ”free mover” som det även kallas, söker du på samma villkor som det landets studenter och måste också själv betala terminsavgift. 

Ta hjälp av en förmedling för utlandsstudier

Om det finns en förmedling som har ett samarbete med det land du vill åka till kan du få hjälp med alla praktiska detaljer och kontakten med skolan. Förmedlingen kan också ge rabatt för terminsavgifter för vissa skolor. 

LÄS MER: Plugga utomlands med förmedling

Läs på om landet

Vilka regler gäller för dig som student? Behöver du uppehållstillstånd och visum? Klicka på länkarna för att läsa mer om vad som gäller för högskolestudier i respektive land. 

Storbritannien / USAKanadaAustralien / 
Nya Zeeland / Spanien / Frankrike / Tyskland / 
Danmark / Norge / Italien / Holland / Kina / Singapore / 
Japan / Thailand

Plugga ett år utomlands på gymnasiet

Redan på gymnasiet finns möjligheter att studera utomlands. För dig som går i årskurs ett eller två i gymnasiet finns Ettårsprogrammen, i Utbildnings- och högskolerådets regi. Genom dem kan man ansöka om att få läsa ett år i Tyskland, Frankrike, Spanien eller Österrike. Om din gymnasieskola har ett samarbete med Erasmus finns möjligheter att studera i en rad andra EU-länder.

Den som studerar en yrkesutbildning på gymnasiet eller yrkesvux kan ansöka om studiemedel för att läsa en motsvarande utbildning i ett utvecklingsland. 

Utbilda dig till ett yrke – få betalt samtidigt

Vill du testa på arbetslivet i ett annat land och samtidigt få utbildning i ditt drömyrke? Danmark och Tyskland har lärlingsystem, där man får lära sig yrket ute på en arbetsplats några dagar i veckan och sitta i skolbänken resten av tiden. Frisör, bagare, fotograf, elektriker och sjuksköterska är bara ett litet axplock av de lärlingsutbildningar som man kan välja.

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Utlandspraktik ska göra studenterna toleranta

Utlandspraktik innebär ett nytt språk och nya vänner. Men för sjuk­sköterskestudenterna på Sophiahemmet högskola i Stockholm handlar det också om ödmjukhet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-01-14

Plugga i sagolika Kaunas, Litauen! 

Ett livligt studentliv, rikt kulturliv och billiga levnadskostnader – det är bara några av fördelarna med att plugga i Kaunas, Litauen!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Så pluggar du utomlands – direkt efter nian

Felicia kunde inte vänta på äventyret utan valde att åka till USA redan direkt efter nian. Här är tips för dig som har bråttom ut i världen.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön