Visa allastudier.se som: Mobil

Studera i Japan

Japansk ekonomi och teknologi regerar. Och universiteten gör det möjligt. Här finns hela 765 stycken att välja bland.

Högskoleutbildning i Japan

OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling.

För utbytessugna studenter:

Utbildningar och kurser i Japan

Studera på högskola utomlands

I Japan finns ca 765 universitet där vissa är statliga, andra privata. Normalt är högskoleprogrammen 4 år långa med undantag av medicin, tandläkar- och veterinärprogram som är 6 år långa.

Japan Student Services Organization, JASSO, har gjort en utförlig guide för studier i Japan. Här finns information om studier på högskola och på språkskolor, terminsavgifter för olika typer av utbildningar osv. 

Siten Vilse i Japan har flera intressanta och inspirerande artiklar för dig som är intresserad av ett studieliv i Japan. 

Läsåret

Det akademiska läsåret består av två terminer där man normalt börjar i april. Det finns dock högskolor som startar på hösten i september eller oktober. Terminsuppdelningen ser ut så här:

TerminTidsperiod

Termin 1 april - september
Termin 2 oktober - mars

Antagning och urval

Antagningskraven kan skilja mellan universiteten men de flesta kräver följande när du ansöker:

  • Ansökningsblankett (fås från universitetet).
  • CV.
  • Slutbetyg från gymnasiet.
  • Rekommendationsbrev från rektor eller lärare på gymnasiet.
  • Hälsointyg.
  • Fotografier.

Det kan också krävas att du gör ett antagningstest som mäter dina språkkunskaper i japanska och dina akademiska kunskaper.

Studieavgifter

I Japan betalar du en studieavgift för studiena. Avgiften varierar kraftigt beroende på vad du studerar. För att få en uppfattning om priserna, titta på Study in Japans lista med studieavgifter.

Språkkurser i Japan

Flera svenska språkreseförmedlare erbjuder en mängd språkkurser i Japan. Denna typ av kurs innebär att du studerar japanska tillsammans med andra utländska studenter på en speciell språkskola. Du kan oftast själv välja hur länge du vill studera (minimum 3 veckor för att få studiemedel).

Förmedlingar som har språkresor till Japan:


Blueberry Språkresebyrå
STS

Studiemedel

För studier i Japan kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

CSNSumma per studievecka

Bidrag 705 kr
Lån levnadskostnader 2 400 kr
Lån terminsavgift Max 1 350 kr
Totalt 4 455 kr

Källa: CSN, 1 juli 2014.

Leva och bo i Japan

Study in Japan har en studentguide för Japan med information om studentboende, levnadskostnader, extrajobb, försäkringar osv.

Du kan också hitta användbar information och inspiration på siten Vilse i Japan. Här hittar du allt från en boendeguide för dig som ska flytta till Japan till tips på hur du söker jobb där, både på svenska och japanska företag. 

Försäkring

Om du ska studera i Japan är det viktigt att du har ett bra försäkringsskydd. För det första måste du ha en sjukvårdsförsäkring som täcker kostnaderna om du skulle behöva uppsöka en läkare, tandläkare eller annan vårdnadsgivare. Dessutom behöver du en försäkring som ersätter dig om du skulle råka ut för stöld, inbrott, brand eller andra tråkigheter. Överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsskydd bör också ingå i den försäkring du tecknar.

Du som är inskriven vid ett svenskt universitet eller högskola kan ibland använda dig av de försäkringsförmåner som lärosätet erbjuder. Kontakta en studievägledare för mer information.

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Josefin förverkligade sin dröm – pluggade i San Diego

Josefin Wallerman bytte Stockholm mot San Diego en termin och tycker att det är bland det bästa hon gjort. – Det var helt underbart att plugga i San Diego. Universitetet var jättebra, vädret fantastiskt och människorna supertrevliga. Det var ett år efter gymnasiet som Josefin packade sina väskor och lämnade Sverige. Några månader tidigare hade planerna på en termin i Kalifornien börjat ta form.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Professorn avgår efter att hon har skolkat från sina egna föreläsningar

Kursen råkade ut för ett ovanligt fall av skolk. Inte en enda av föreläsningarna fick någon påhälsning av – läraren. Det var vid delkursen i evidensbaserad medicin vid George Washington University i USA som föreläsaren, professor Venetia Orcutt, aldrig dök upp vid något av föreläsningstillfällena. Att studenterna vid kursen blev utan undervisning påverkade inte deras betyg i negativ riktning: Alla ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Lista: 5 sköna stranduniversitet

Glöm gråkallt novemberregn. Vi tipsar om fem sköna strandhäng där universitetet ligger runt knuten.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön