Visa allastudier.se som: Mobil

Studera i Japan

Japansk ekonomi och teknologi regerar. Och universiteten gör det möjligt. Här finns hela 765 stycken att välja bland.

Högskoleutbildning i Japan

OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling.

För utbytessugna studenter:

Utbildningar och kurser i Japan

Studera på högskola utomlands

I Japan finns ca 765 universitet där vissa är statliga, andra privata. Normalt är högskoleprogrammen 4 år långa med undantag av medicin, tandläkar- och veterinärprogram som är 6 år långa.

Japan Student Services Organization, JASSO, har gjort en utförlig guide för studier i Japan. Här finns information om studier på högskola och på språkskolor, terminsavgifter för olika typer av utbildningar osv. 

Siten Vilse i Japan har flera intressanta och inspirerande artiklar för dig som är intresserad av ett studieliv i Japan. 

Läsåret

Det akademiska läsåret består av två terminer där man normalt börjar i april. Det finns dock högskolor som startar på hösten i september eller oktober. Terminsuppdelningen ser ut så här:

TerminTidsperiod
Termin 1april - september
Termin 2oktober - mars
Antagning och urval

Antagningskraven kan skilja mellan universiteten men de flesta kräver följande när du ansöker:

  • Ansökningsblankett (fås från universitetet).
  • CV.
  • Slutbetyg från gymnasiet.
  • Rekommendationsbrev från rektor eller lärare på gymnasiet.
  • Hälsointyg.
  • Fotografier.

Det kan också krävas att du gör ett antagningstest som mäter dina språkkunskaper i japanska och dina akademiska kunskaper.

Studieavgifter

I Japan betalar du en studieavgift för studiena. Avgiften varierar kraftigt beroende på vad du studerar. För att få en uppfattning om priserna, titta på Study in Japans lista med studieavgifter.

Språkkurser i Japan

Flera svenska språkreseförmedlare erbjuder en mängd språkkurser i Japan. Denna typ av kurs innebär att du studerar japanska tillsammans med andra utländska studenter på en speciell språkskola. Du kan oftast själv välja hur länge du vill studera (minimum 3 veckor för att få studiemedel).

Förmedlingar som har språkresor till Japan:

Avista
Blueberry Språkresebyrå
ESL
Study International
Språkpunkten
STS

Studiemedel

För studier i Japan kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

CSNSumma per studievecka
Bidrag705 kr
Lån levnadskostnader2 400 kr
Lån terminsavgiftMax 1 350 kr
Totalt4 455 kr

Källa: CSN, 1 juli 2014.

Leva och bo i Japan

Study in Japan har en studentguide för Japan med information om studentboende, levnadskostnader, extrajobb, försäkringar osv.

Du kan också hitta användbar information och inspiration på siten Vilse i Japan. Här hittar du allt från en boendeguide för dig som ska flytta till Japan till tips på hur du söker jobb där, både på svenska och japanska företag. 

Försäkring

Om du ska studera i Japan är det viktigt att du har ett bra försäkringsskydd. För det första måste du ha en sjukvårdsförsäkring som täcker kostnaderna om du skulle behöva uppsöka en läkare, tandläkare eller annan vårdnadsgivare. Dessutom behöver du en försäkring som ersätter dig om du skulle råka ut för stöld, inbrott, brand eller andra tråkigheter. Överfallsskydd, rättsskydd och ansvarsskydd bör också ingå i den försäkring du tecknar.

Du som är inskriven vid ett svenskt universitet eller högskola kan ibland använda dig av de försäkringsförmåner som lärosätet erbjuder. Kontakta en studievägledare för mer information.

Senast uppdaterad: 20 maj 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-10

Guide: Plugga med Erasmus

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus får du chansen: Här får du råd. Nathalie pluggade i Spanien. Tips och råd.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-02-03

Norge vill spana på iranska studenter – av rädsla för massförstörelsevapen

Vill förhindra att studenterna använder kunskap de får vid universitet och högskolor för att tillverka massförstörelsevapen hemma i Iran.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så tar du dig ut i Europa

Svenska ungdomar vill jobba utanför landet. Juridikstudenter rankar UD som drömarbetsgivaren. Joel, 26, hoppas på en framtid inom EU. Tips: Så tar du dig ut i Europa.

Läs mer