Visa allastudier.se som: Mobil

Studera i Spanien

Spanien har varit Europas raket på studiehimlen under 2000-talet. Spanskan lockar och landet andas värme och exotism.

OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling.

För utbytessugna studenter:

Studera på högskola utomlands

Utbud, examen och terminer

Utbud

Om du vill studera på högskolenivå i Spanien har du mer än 70 universitet att välja bland, 50 statliga och 20 privata. 

I Spanien kan man i regel inte läsa fristående kurser, utan man studerar på hela utbildningsprogram som leder fram till olika examina. Alla program innehåller både valfria och obligatoriska kurser.

För utländska studenter som inte vill läsa en hel utbildning i Spanien finns det på vissa universitet möjlighet att läsa enstaka terminer eller läsår. Vid dessa utbildningar väljer du fritt vilka kurser och ämnen du vill studera.

Sökfunktion:

Hitta din utbildning i Spanien

Examen

Spanien har liksom de andra europeiska länderna deltagit i den så kallade Bolognaprocessen, vilket innebär att akademiska examina är jämförbara. Systemet för studier vid spanska universitet ser alltså likadant ut som i Sverige, Den bygger på tre nivåer:

Utbildningsnivå Examen Längd
Primer ciclo Graduo / Bachelors 3 - 4 år / 240 ECTS
Segundo ciclo Màster / Master 1-2 år / 60- 120 ECTS
Tricer ciclo Doctor 3-4 år 60 ECTS

Terminer

Läsåret i Spanien löper från oktober till juni och det finns 2 olika terminssystem. Det är upp till den enskilda skolan att bestämma vilket system de använder.

System Terminsperiod 1 Terminsperiod 2 Terminsperiod 3
Två terminer Oktober - februari Februari - juni ....
Tre terminer Oktober - Jul (omkr 25 dec) Jul - Påsk Påsk - juni

Antagning och urval

Antagning i Spanien sker bara en gång om året, på hösten. Antagningen till spanska universitet skiljer sig från hur antagningsprocessen ser ut på universiteten i Sverige. Varje universitet bestämmer själv villkoren för antagningen, och urvalskriterierna kan därför variera mellan olika lärosäten och utbildningar.

Vid antagningen till utbildningar på primer ciclo utgår man oftast från de sökandes Nota de CorteMyndigheten UNED  (Universidad Nacional de Educación a Distancia) ansvarar för att bedöma och räkna om utländska betyg till ett spanskt Nota de Corte. Kontakta Spanska ambassaden i Stockholm så hjälper de dig och ser till att du skickar rätt papper till UNED.

Antagning till utbildningar på segundo ciclo och tercer ciclo sker främst utifrån tidigare studiemeriter på högskolenivå.

Krav på förkunskaper

För att studera vid ett lärosäte i Spanien finns krav på akademiska och språkliga förkunskaper. Precis som i Sverige kan det till exempel krävas att du har läst vissa ämnen/kurser på gymnasiet för att kunna söka till en viss utbildning.

De exakta kraven på förkunskaper varierar från utbildning till utbildning, men generellt gäller att om du är behörig att studera i Sverige så är du också behörig att studera i Spanien.

På universitet i Spanien krävs att du har goda kunskaper i undervisningsspråket. Det är oftast spanska men i tvåspråkiga regioner används även det regionala språket. Detta förekommer i Katalonien, Galicien, Baskien och Valencia. På vissa masterprogram används engelska som undervisningsspråk.

Kontakta det universitet där du vill studera för att få veta vad som krävs på den utbildning du vill läsa.

Så söker du

I Spanien finns ingen central antagningsenhet utan du skickar din ansökan direkt till lärosätet. Kontakta antagningsenheten vid det universitet du är intresserad av i god tid. Be dem skicka kurskatalog och ansökningshandlingar eller gå in på skolans webbplats där det oftast finns utbildningsinformation och möjlighet att ladda ner eller beställa blanketter direkt.

Avgifter

För att få studera på ett spanskt universitet måste du betala en avgift, tasa universitaria. Avgiften varierar från universitet till universitet. På statliga universitet kostar utbildningar på grundnivå upp till 1 120 euro (2012-07-06) för ett läsår, medan privata universitet har en kostnad på mellan 5 000 och 12 000 euro per läsår. Både på statliga och privata högskolor beror kostnaden på hur många poäng man är inskriven på.

Studiemedel och stipendier

För studier i Spanien kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Studiemedel, heltid 4 veckor, kr
Bidrag 3 360
Lån levnadskostnad 7 728
Merkostnadslån för utlandsstudier  2 412
Totalt 13 500

Källa: CSN, 2022.

Stipendier kan vara ett annat sätt att finansiera eller få ett bidrag till utlandsstudierna. Det finns en mängd fonder och stiftelser i Sverige som delar ut stipendier, och det finns även möjligheter att söka spanska stipendier för studenter från andra länder.

Boende

Studenthem

Det finns två typer av studenthem i Spanien: Colegios Mayores och Residencias. Colegios Mayores är gamla anrika institutioner med sociala och akademiska aktiviteter. Residencias drivs av universiteten och fungerar mer som vanliga studenthem.

Inneboende

Att vara inneboende är en relativt vanlig boendeform bland studenter och andra unga spanjorer. Det vanliga är att man har ett eget rum och delar badrum och kök med familjen eller den man hyr in sig hos. Ibland ingår frukost och/eller andra måltider i hyran. Hos leverantören kan du söka inneboendemöjligheter.

Dela lägenhet eller hus

Då har man som regel var sitt rum och så delar man kök, badrum, vardagsrum och eventuellt andra gemensamma utrymmen.

Ordna boende

För att hitta en bostad i Spanien vänder du dig i första hand till det universitet där du ska läsa. Många lärosäten har en särskild bostadsservice som kan hjälpa dig att hitta olika typer av boende.

Billiga bostäder för unga

I somliga spanska kommuner finns en speciell bostadsservice för unga, kallad Bolsa de Vivienda Joven. Där kan man få information om billiga bostäder och hitta andra som söker bostad för att flytta ihop i en lägenhet. Denna service kan utnyttjas av ungdomar, även om definitionen av vem som är ungdom kan skifta.

Uppehållstillstånd

Som EU-medborgare har du rätt att uppehålla dig i Spanien i upp till 90 dagar utan uppehållstillstånd, visum eller några andra tillstånd. Planerar du att stanna en längre tid så måste du registrera detta hos den lokala polisens avdelning för ”extranjería" (Sve: Utlänningar)

För att få stanna som student i Spanien krävs att du är inskriven vid ett av landets lärosäten, att du kan försörja dig och att du kan intyga att du omfattas av det svenska sjukförsäkringsskyddet.

Försäkring

Om du ska studera i Spanien har du rätt till nödvändig vård (sjukhusvård, läkarvård, tandläkarvård m.m.) på samma villkor som landets egna invånare. Det innebär att om du skulle behöva akut vård så betalar du inte mer än de patientavgifter som spanjorerna själva betalar. Förutsättningen är dock att du vänder dig till vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i Spanien.

För att få rätt till vård måste du ha med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet som du beställer på Försäkringskassans webbplats. Glöm inte att teckna en bra försäkring som täcker eventuella olyckor under din vistelse i Spanien. Är du inskriven vid ett svenskt universitet eller högskola kan du använda Kammarkollegiets utlandsstudieförsäkring. Kontakta ditt lärosäte för mer information.

Studera spanska i Spanien

Det finns allmänna kurser från nybörjarnivå upp till mycket avancerad nivå, förberedande kurser inför universitetsstudier och språktest, samt specialinriktade kurser för olika yrken och branscher.

Kurser i spanska finns både på speciella språkskolor och på vanliga universitet. Du kan välja att studera allt från ett par veckor upp till cirka ett år, och du kan i regel börja när som helst under året. Observera att det för språkstudier inte finns några formella krav på förkunskaper liknande de som ställs för universitetsstudier.

Språkdiplomet DELE

På många skolor finns möjlighet att ta det spanska utbildningsministeriets officiella språkdiplom DELE” (Diploma de Español como Lengua Extranjera) som finns i tre nivåer:

  1. Inicial
  2. Intermedio
  3. Superior

Språkreseförmedlingar

Om du vill studera spanska i Spanien kan du antingen ordna din plats själv genom att kontakta en skola eller ett universitet direkt, eller så kan du boka via en språkreseförmedling. 

Hitta din förmedling här!Senast uppdaterad: 11 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Fler vill plugga utomlands

Fler svenskar väljer att plugga utomlands och populärast är det att studera i USA och Storbritannien. Det visar Högskoleverkets senaste siffror. Antalet svenska studenter som valde att studera i annat land genom utbytesprogram ökade förra läsåret med 12 procent. Även de som valde att åka på egen hand, så kallade freemover-studenter, ökade med fyra procent jämfört med läsåret dessförinnan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Välj bästa landet för utlandsplugg

Allt fler svenskar väljer att studera utomlands och Storbritannien och USA är ohotat våra två mest populära studiedestinationer. Många tvekar i valet mellan de två länderna så för att reda ut för- och nackdelar med respektive land träffade vi två svenskar som båda har pluggat sports management – i varsitt land. För Linda Högberg, 23 år och golftalang från Ystad fanns det aldrig något annat altern ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-20

Studera i Norge

Norge är för dig som vill studera utomlands med ändå känna dig som hemma. Varja ditt studentliv med ett grymt frliuftsliv, storstadspuls och sköna människor!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön