Visa allastudier.se som: Mobil
Friidrottaren Jörgen Ekdahl

Han fick sportstipendium i USA

Vill du idrotta samtidigt som du pluggar – i USA? Jörgen Ekdahl tyckte det var lätt att få stipendium. Här ger han sina bästa tips.

– Jag har trivts hur bra som helst, det var mycket med skolan och med laget. Jag hade hoppats på ett år till!

Jörgen Ekdahl kommer från Lerum i Västra Götaland. Han började sin bana som simmare och gick så småningom över till triathlon. Efter gymnasiet pluggade han på Göteborgs universitet i två år innan han hösten 2007 fick sportstipendium för friidrott och långdistanslöpning i Memphis. Sommaren 2010 kom han tillbaka hem till Sverige.

– När jag kom till USA fick jag nästan direkt en hälsenskada och jag hade en dålig tränare som tvingade mig att träna ändå. Sen fick jag en annan tränare som blev sparkad. På tre år hade jag tre olika tränare, det är inte idealiskt. Helst hade jag velat ha min sista tränare hela tiden.

Jörgen berättar att hans engelska var lite ringrostig i början. Han hade inte använt den sedan gymnasiet två år tidigare. Men det gick bra ändå. Ett tips han vill ge är att inte ställa in sig på ett enda universitet – i USA finns mer än tusen.

– Stipendiet till Memphis gick snabbt att få. Antagningen var det svåra, där hjälpte Kilroy mig mycket, säger Jörgen.

Jörgens tips till andra
  • Hör av dig till Kilroy, de hjälper dig. Det är lätt att få fel på ansökan.
  • Var ute i tid! Stipendium, ansökan, visum och sådant tar tid.
  • Var inte rädd, du klarar studierna! Slå dig för bröstet, för du är inte ensam om att söka.
  • Det är aldrig för sent att söka. Jag var 21 när jag sökte men det är nog bäst att söka direkt efter gymnasiet.
  • Det är aldrig för tidigt att söka. Du kan söka redan när du är på gymnasiet.
Läs mer:

Fakta: Sportstipendier i USA

Fakta: Studera i USA

Elitidrotta och plugga samtidigt i USA

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 29 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-19

Högskola utomlands

Utlandserfarenhet räknas i dagens globala värld. Frågan är bara på vilket sätt du vill studera utomlands och när du ska packa väskan. Tre sätt att komma iväg Om du vill studera på ett universitet/högskola utomlands har du i huvudsak tre möjligheter: Hitta din utbildning Utbildningar och kurser utomlands Genom din högskola/universitet Om du studerar vid ett svenskt universitet eller högskola finns ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utlandsstudier ger högre lön

Plugg utomlands slukar CSN-pengar, men lönar sig enligt ny studie. Enligt Svenskt Näringsliv får en utlandsstudent i snitt 807 kronor mer i plånboken än en som inte valt att åka iväg. Störst andel utlandsstudenter finns bland nationalekonomerna i Jönköping, där hela 95 procent valt att läsa utomlands. Sju av tio uppger att de har utlandsstudierna att tacka för att de fått jobb.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Lättare för utländska studenter

Utländska gäststudenter kan nu söka uppehållstillstånd i Sverige på webben. Ambassaden i Kina är en möjlighet. Migrationsverket har börjat låta utländska gäststudenter söka uppehållstillstånd samt betala avgiften via verkets internetsajt. Tillstånden kan sedan hämtas på svensk ambassad eller konsulat. I första steget gäller det studenter från länder utan visumtvång till Sverige samt studenter ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön