Friidrottaren Jörgen Ekdahl
07 okt 2021

Han fick sportstipendium i USA

Vill du idrotta samtidigt som du pluggar – i USA? Jörgen Ekdahl tyckte det var lätt att få stipendium. Här ger han sina bästa tips.

– Jag har trivts hur bra som helst, det var mycket med skolan och med laget. Jag hade hoppats på ett år till!

Jörgen Ekdahl kommer från Lerum i Västra Götaland. Han började sin bana som simmare och gick så småningom över till triathlon. Efter gymnasiet pluggade han på Göteborgs universitet i två år innan han hösten 2007 fick sportstipendium för friidrott och långdistanslöpning i Memphis. Sommaren 2010 kom han tillbaka hem till Sverige.

– När jag kom till USA fick jag nästan direkt en hälsenskada och jag hade en dålig tränare som tvingade mig att träna ändå. Sen fick jag en annan tränare som blev sparkad. På tre år hade jag tre olika tränare, det är inte idealiskt. Helst hade jag velat ha min sista tränare hela tiden.

Jörgen berättar att hans engelska var lite ringrostig i början. Han hade inte använt den sedan gymnasiet två år tidigare. Men det gick bra ändå. Ett tips han vill ge är att inte ställa in sig på ett enda universitet – i USA finns mer än tusen.

– Stipendiet till Memphis gick snabbt att få. Antagningen var det svåra, där hjälpte Kilroy mig mycket, säger Jörgen.

Jörgens tips till andra

  • Hör av dig till Kilroy, de hjälper dig. Det är lätt att få fel på ansökan.
  • Var ute i tid! Stipendium, ansökan, visum och sådant tar tid.
  • Var inte rädd, du klarar studierna! Slå dig för bröstet, för du är inte ensam om att söka.
  • Det är aldrig för sent att söka. Jag var 21 när jag sökte men det är nog bäst att söka direkt efter gymnasiet.
  • Det är aldrig för tidigt att söka. Du kan söka redan när du är på gymnasiet.

Läs mer:

Elitidrotta och plugga samtidigt i USA

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Rankning

Rankning är omdebatterat i utbildningsvärlden. Helt klart är ändå att det är viktigt för studenter som väljer högskola världen över. Rankning är ett sätt att mäta kvalitet i högre utbildning eller forskning. I jämförelse med annan kvalitetsgranskning skiljer sig rankning genom att bedömningarna är relativa – några absoluta kriterier för ”minimumkvalitet” existerar inte.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Lärlingsutbildning i Danmark

På andra sidan sundet pluggar du och får lön samtidigt. Inte undra på att intresset från svenskar är stort. Lärlingsutbildningar i Danmark varvar praktik och teori och du får betalt under hela eller större delen av utbildningstiden. Här kan du läsa mer! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-11

Studera i Holland

Som utländsk student i Holland känner du dig välkommen. Holland har flest internationella program i hela Europa och holländarna är duktiga på att prata engelska. Läs mer här!

Läs mer