13 okt 2021

Studiedestination: Singapore

Landet där man inte spottar på gatan ostraffat. Det är ungefär så mycket de flesta svenskar vet om Singapore. Kim Bao vet bättre – han pluggar där och hävdar att staden kan mäta sig med New York.

Kim Bao pluggar på James Cook University i Singapore och har valt att plugga en sk "fast track" utbildning, vilket innebär att man pluggar mer intensivt och får ut sin Bachelors degree på två år istället för tre. Kim har två huvudinriktningar, majors, en i Marketing och en i Entrepreneurship.

Jag pluggar i Singapore på grund av det globala samhället i landet och möjligheten till att skapa ett starkt kontaktnät. Den sortens mångkultur som finns i Singapore kan man inte hitta någon annanstans. Att huvudspråket är engelska gör det hela väldigt enkelt också.

Han tycker att Singapore erbjuder en lyckosam kombo av allt västvärlden kan erbjuda i mix med den asiatiska världen. Ett tropiskt klimat kombinerat med ett otroligt modernt samhälle. Och med Malaysia, Thailand och Vietnam som grannländer finns det mycket att upptäcka på helgerna.

Annars har Singapore själv mycket att erbjuda på fritiden. När det gäller fest och shopping likställer Kim det med New York. Och Singapore har något som inte New York har.

– Ledsnar man på stan kan man packa ner solkrämen i väskan och ta en dag på stranden efter skolan, säger Kim.

Det mest negativa med Singapore är att boendekostnaderna är så höga.

Hittills har det fungerat bra för mig, genom att det finns prisvärdiga "studenthostels", eller att man delar lägenhet med andra studenter. Just nu bor jag i en lägenhet på 25:e våningen, som är "top floor" med utsikt över centrala Singapore. Jag delar lägenheten med ett par vänner, berättar Kim.

Kims tips i Singapore

  • Bästa gratisnöjena: Singapore är ingen billig stad, men stränderna kostar inget att vara på, och att vandra omkring i ett av hundratals "malls" under en dag kan vara ett nöje för de flesta.
  • Bästa matställena/caféerna för liten plånbok: "Food courts" finns överallt, de flesta är öppna 24/7 och man får en maträtt för 15 svenska kronor.
  • Bästa områdena att bo på som student: Runt  Serangoon eller mer centralt runt Bugis eller Orchard Road. Räkna med att få betala mer runt de sistnämnda. Gillar man att bo nära stranden: Tiong Bahru.
  • Bästa stället för tentaplugg: National Library vid Bras Basah tunnelbanestation. Byggnaden är 13 våningar hög och stort som ett rymdforskningscenter, så man hittar enkelt en plats.

Att tänka på om du vill studera i Singapore

  • Läs på om landet och landets regler
    Läs på noggrant – Singapore är ett land med många regler och höga straff. Det är till exempel dödsstraff på att inneha narkotika och strängt förbjudet att skräpa ner och tugga tuggummi.
  • Boendet är dyrt
    Boendekostnaderna är höga i Singapore, men det brukar gå ganska smidigt att hitta boende eftersom skolorna  hjälper till.
  • Jobba under studierna
    Som internationell student har du normalt inte rätt att jobba under studierna. Undantaget är om du är inskriven på ett helt program (dvs inte bara är där för en termin eller ett år som "visiting student") på vissa universitet.

Läs mer: Studera i Singapore

 

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 13 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utlandsstudier ger högre lön

Plugg utomlands slukar CSN-pengar, men lönar sig enligt ny studie. Enligt Svenskt Näringsliv får en utlandsstudent i snitt 807 kronor mer i plånboken än en som inte valt att åka iväg. Störst andel utlandsstudenter finns bland nationalekonomerna i Jönköping, där hela 95 procent valt att läsa utomlands. Sju av tio uppger att de har utlandsstudierna att tacka för att de fått jobb.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-07-26

"Imorgon betyder inte imorgon här, utan någon gång...kanske"

Helena Johansson startade en svensk skola på ön Koh Lanta i Thailand för fyra år sen. Hon vågade göra det som andra drömmer om, att satsa. Idag, fyra år senare driver hon och hennes man en populär svensk skola, dit kön att få plats är lång. 2006 stod Helena med familj framför ett stort beslut. En möjlighet till en annan livsstil, ett liv någon annanstans.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studiedestination: Barcelona

Barcelona lockar med ett skönt klimat, stränder mitt i stan, udda shopping och en charmig gammal stadsdel. Många studenter väljer att plugga framförallt spanska här. Åsa Ekman kom till Barcelona hösten 2011, främst för att hennes spanska pojkvän bodde där. Hon hade tidigare åkt med SI Språkresor på språkresa till Tokyo och valde därför att anlita dem igen.
Läs mer