Visa allastudier.se som: Mobil

Studera i Thailand

Är du sugen på att vara i Thailand på ett så kallat "long stay"? Om du vill studera i Thailand finns många universitet som undervisar på engelska och gott om språkskolor. Många väljer också att studera på distans.

Sökfunktion:

Hitta din utbildning i Thailand

Läs mer: Malene valde att studera i Thailand

För den som vill stanna länge i Thailand kan det vara intressant att fundera på studier i landet. Det finns flera högskolor där man kan studera på engelska och många läser också på distans, alltså befinner sig i Thailand men tar poängen på en svensk högskola.

Thailändska universitet och språkskolor

Det finns ett stort antal thailändska universitet, men de som är intressanta för oss svenskar är oftast de som bedriver undervisning på engelska. Det finns flera universitet som tar emot utländska studenter till de engelskspråkiga kurserna.

Listor över universitet:

Det vanligaste är att åka en termin under tiden man läser på ett svenskt universitet. Då kan man ofta tillgodoräkna sig poängen i sin svenska utbildning. Främst erbjuds kurser inom business, turism och teknik.

Det finns även andra alternativ för dig som vill studera i Thailand, till exempel språkkurser i thai eller korta kurser såsom till bartender eller dykinstruktör.

Det finns flera förmedlingar i Sverige som hjälper svenska studenter som vill studera i Thailand. Hitta din förmedling här: 

Blueberry

Utbildningssystem i Thailand

På högskolan är examensnivåerna liknande de som finns i Sverige, det vill säga: Bachelor''s degree, Master''s degree och Doctoral degree.

Betygssystemet följer det amerikanska och du blir bedömd i följande skala: A+, A, A−, B+, B, B−, C+, C, C−, D, F.

Även själva studieupplägget följer det amerikanska systemet, till exempel när det gäller tentamensperioder: "midterms" och "finals".

Studieavgifter och levnadskostnader i Thailand

Studieavgifterna i Thailand varierar från universitet till universitet. Generellt kan man säga att Thailand som studieland bedöms vara billigt, i jämförelse med många andra länder.

När det gäller bostadskostnad kan man räkna med 2 000-3 000 kr/månaden för ett bra boende, väljer du att dela så betalar du halva den kostnaden. Universiteten erbjuder ofta boende på campus, som är billigare men håller generellt sämre standard.

Kostnad för mat beräknas ligga runt 1 000 kronor i månaden.

Ansökan

Som utländsk student söker du direkt till universitetet. Varje universitet sköter sin egen antagning, och antagningskraven varierar från universitet till universitet. Det är därför viktigt att lusläsa universitetets antangningsinformation för att inte missa något!

Vanligt är att universiteten vill se intyg på att man har gjort ett engelskatest, oftast TOEFL eller IELTS. Dessutom vill de gärna att man skickar in ett personligt brev, rekommendationsbrev från tidigare lärare, betyg samt kopia på ditt pass.

Studera på distans i Thailand

Det blir allt vanligare att studera på distans, och vissa väljer att befinna sig utomlands under tiden man studerar. Det innebär att du är inskriven på ett svenskt Komvux, universitet eller högskola och får studiemedel som om du befann dig i Sverige, men studerar helt enkelt i Thailand.

För att kunna studera på distans från utlandet är det viktigt att kolla upp så att det finns fungerande internetuppkoppling. Många distanskurser kräver också att man ska komma på träffar på högskolan. Kolla upp så att kursen du är intresserad av sker helt på distans.

Vissa kurser kräver tentamen som salskrivning där det finns en tentamensvakt som övervakar. Det finns lärcenter i Thailand där du kan göra en sådan salskrivning om det skulle behövas.

Läs mer:

Hon tar svenska högskolepoäng från beachen

Studentvisum till Thailand

När du ska studera i Thailand krävs att du skaffar ett visum som heter Non-Immigrant Visa Category ED (Education/studying). Det kostar 520 SEK. 

Följande är viktigt att veta om studentvisum till Thailand:

 • Du ska inte kan ansöka om visumet tidigare än 3 månader innan avresa.
 • Du får studentvisum för tre månader, ska du stanna längre måste du förlänga det på plats.
 • Du kan ansöka om visum antingen på plats på thailändska ambassaden i Stockholm eller på thailändska konsulatet i Göteborg. Konsulatet i Göteborg tar även emot ansökningar via post.

Följande ska bifogas i din ansökan om studentvisum:

 • Pass med giltighet på minst 6 månader.
 • Kopia på de första sidorna i passet, ska vara en A4-sida.
 • Korrekt ifylld visumansökan.
 • Två passfoton, tagna de senaste 6 månaderna.
 • Avgångsbetyg från gymnasiet eller om du fortfarande studerar ett intyg och beskrivning av den utbildning du går.
 • Kopia på ditt studentkort.
 • Bevis på att du har minst 7 000 SEK/månad för att täcka dina levnadskostnader i Thailand. Detta kan vara ett kontoutdrag eller intyg från CSN.
 • 520 SEK i kontanter som du betalar när du lämnar in ansökan.

Studiemedel

För studier i Thailand kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN. I tabellen nedan kan du se hur mycket du kan få maximalt:

CSNKronor / studievecka

Bidrag 705 kr
Lån för levnadskostnader 1 400 kr
Lån för studieavgift Max 1350 kr
Totalt 3 455 kr

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Jag ville utmana mig själv"

Malene Aakre har valt att ta en termin av sin högskoleutbildning i Bangkok. –Jag har tidigare bott ett år i Australien, men i Thailand lockade en kultur som är så olik vår egen, säger hon. Malene Aakre, 21 studerar journalistik och multimedia vid Södertörns högskola. När hennes kompis för ett år sedan flyttade till Bangkok får att studera till modedesigner föddes idén att göra en utbytestermin och ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

James Franco undervisar på universitet i kurs om James Franco

Ett amerikanskt universitet anordnar kurs om värden för årets Oscarsgala. Stjärnan själv deltar i undervisningen via Skype. Det är på kursen ”Master Class: Editing James Franco… With James Franco” vid Columbia College Hollywood som skådespelaren James Franco kommer att hjälpa till i undervisningen om sig själv. Föreläsare på kursen kommer att vara James Francos redaktör Tyler Danna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så får du studieplatsen utomlands

Att plugga utomlands är populärt. Med Erasmus får du chansen: Här får du råd. Nathalie pluggade i Spanien. Tips och råd.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön