Visa allastudier.se som: Mobil

Studera i Kanada

Engelska eller franska – eller båda två. Satsa på att studera i Kanada och få två språk på köpet.

Universitet och college: olika utbildningsnivåer

Högre utbildning i Kanada ges av college och universitet. Det finns ingen knivskarp gräns mellan universitet och college men enkelt uttryckt kan man säga att college är mer yrkesinriktat medan universitet är mer akademiska. Vill du studera till ett yrke som elektriker, polis eller rörmokare studerar du på college, läkare, advokat eller lärare studerar du på universitet.

På college läser du normalt två år och uppnår en s k "Associate degree". På universitet läser du minst fyra år och uppnår en "Bachelor''s degree".

Du kan också åka som så kallad Study Abroad-student, där man läser valbara kurser under en eller två terminer. 

Studieavgiften är lägre på college än på universitet vilket gör att många väljer att studera de två första åren på college för att sedan läsa de två sista åren på universitet.

Tabellen nedan illustrerar de olika utbildningsnivåerna, vilken examen du får ut och hur långa de olika utbildningarna är och på vilken tyo av skola du läser utbildningarna på: 

Associate degree

Bachelors' degree

Masters' degree

2 år Grundnivå (undergraduate)

4 år Grundnivå (undergraduate) 

6 år Avancerad nivå (postgraduate) 

College 

Universitet

Universitet


Hitta din utbildning

En databas där du kan hitta alla statligt godkända universitet, college och språkskolor i Kanada finns på cicic.ca.

Hitta din utbildning på AllaStudier.se

Utbildningar och kurser i Kanada

Engelska eller franska

Kanada har två officiella språk; engelska och franska. Som utländsk student kan du välja att plugga antingen på ett engelskspråkigt eller franskspråkigt universitet. Vissa universitet undervisar på båda språk.

Läsåret

Det akademiska läsåret börjar i augusti/september och slutar i maj påföljande år med ett terminsuppehåll under julen.

Vissa skolor har treterminssystem vilket innebär att du också kan studera under sommaren för att läsa in kurser och förkorta utbildningstiden.

Vanligtvis läser du fyra parallella kurser under en termin när du studerar på heltid. De flesta utbildningarna börjar både i augusti/september och i januari/februari.

Förkunskaper

Universiteten kräver att du kan visa att du har tillräckligt goda förkunskaper i det språk du ska läsa på (engelska eller franska). Oftast innebär det att du har en viss minimipoäng på ett språktest, TOEFL eller IELTS. Vilken poäng som krävs kan variera, kontakta Office of Admissions på det universitet du är intresserad av.

Så söker du

Du ansöker direkt till det universitet eller college du är intresserad av. Vänd dig till Office of Admissions för program på grundnivå (undergraduate) och Office of Graduate Admissions för program på avancerad nivå (graduate). De informerar dig om hur du gör ansökan och vilka dokument den ska innehålla.

Det viktiga är att börja i god tid, räkna med att starta åtminstone ett år innan planerad kursstart.

Studieavgifter

Studerar du i Kanada betalar du en terminsavgift som varierar beroende på vilket program du läser. De vanligaste programmen kostar mellan 30 000 och 70 000 kr/termin.

Genom CSN har du rätt att ta ett extralån för terminsavgiften. Du får dock räkna med att bekosta en del av studieavgiften själv.

Studiemedel

För studier i Kanada kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

I tabellen nedan kan du se hur mycket du maximalt kan få i studiemedel från CSN (räknat på 21 veckor):

Heltid

4 veckor/kr

21 veckor/kr

Bidrag

3312

17 388

Lån

7616

39 984

Merkostnadslån*

2380

12 495

Totalt

13 308

69 867

*Merkostnadslån innebär att du som student kan låna extra för levnadskostnader, resa till och från landet, försäkring och undervisningsavgift. Du kan läsa mer om detta och räkna ut exakt hur mycket du vill låna på CSN.se 

Sök genom förmedling

Du kan ansöka via någon av de förmedlingar som finns i Sverige. Förmedlingen hjälper dig med ansökan och sköter kontakterna med det universitet eller college du vill studera på. Blueberry erbjuder tre olika skolor i olika delar av Kanada. Läs mer här:

Blueberry

Studentvisum

För att kunna studera i Kanada mer än 6 månader krävs att du har ett studentvisum. Det söker du via den Kanadensiska regeringens hemsida! 

Stipendier

Stipendier kan vara ett sätt att finansiera sina studier.

  • Sverige-Amerikastiftelsen delar ut stipendier för studier i Kanada varje år.
  • Canadian Bureau for International Education, CBIE, har också information om stipendier för utländska studenter.
  • Läs gärna AllaStudiers artikel om stipendier för mer information om hur du hittar stipendier och vad du ska tänka på när du söker.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hon tar svenska högskolepoäng – från beachen

Sofie Molander, 24 år, tog tjänstledigt från sitt jobb som kundrådgivare på bankkontor för att åka till Thailand ett halvår och läsa på distans. Nu pluggar hon engelska på Mittuniversitetet men befinner sig på paradisön Koh Lanta i Thailand. Sökfunktion: Hitta din distansutbildning Vad pluggar du?– 30 p engelska distans på Mittuniversitetet. Jag har inlämning varje vecka och på en av fyra de ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Skolan gav lyxigt sommarjobb på Malta

Drömmer du om en internationell karriär? Intresserad av en bransch där du får träffa många intressanta människor och jobba med information och service? Patricia valde hotell- och turismprogrammet på gymnasiet och praktiserar nu på lyxhotell på Malta. Att utbilda sig inom hotell- och turismbranschen är en bra väg om man vill satsa på en karriär utomlands.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-06

SAT - högskoleprov i USA

SAT är ett amerikanskt högskoleprov som du kan göra för att komma in på drömuniversitetet i USA. Förbered dig väl för att briljera på testdagen.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön