Visa allastudier.se som: Mobil

Studera i Kanada

Engelska eller franska – eller båda två. Satsa på att studera i Kanada och få två språk på köpet.

Universitet och college: olika utbildningsnivåer

Högre utbildning i Kanada ges av college och universitet. Det finns ingen knivskarp gräns mellan universitet och college men enkelt uttryckt kan man säga att college är mer yrkesinriktat medan universitet är mer akademiska. Vill du studera till ett yrke som elektriker, polis eller rörmokare studerar du på college, läkare, advokat eller lärare på universitet.

På college läser du normalt två år och uppnår en s k "Associate degree". På universitet läser du minst fyra år och uppnår en "Bachelor''s degree".

Du kan också åka som s k Study Abroad-student, där man läser valbara kurser under en eller två terminer.

Studieavgiften är lägre på college än på universitet vilket gör att många väljer att studera de två första åren på college för att sedan läsa de två sista åren på universitet.

ExamenUtbildningslängdNivåTyp av skola

Associate degree 2 år Grundnivå (undergraduate) College
Bachelor''s degree 4 år Grundnivå (undergraduate) Universitet
Master''s degree 6 år Avancerad nivå (postgraduate) Universitet

Hitta utbildning

En databas där du kan hitta alla statligt godkända universitet, college och språkskolor i Kanada finns på cicic.ca.

Hitta din utbildning på AllaStudier.se

Utbildningar och kurser i Kanada

Engelska eller franska

Kanada har två officiella språk; engelska och franska. Som utländsk student kan du välja att plugga antingen på ett engelskspråkigt eller franskspråkigt universitet. Vissa universitet undervisar på båda språk.

Läsåret

Det akademiska läsåret börjar i augusti/september och slutar i maj påföljande år med ett terminsuppehåll under julen.

Vissa skolor har treterminssystem vilket innebär att du också kan studera under sommaren för att läsa in kurser och förkorta utbildningstiden.

Vanligtvis läser du fyra parallella kurser under en termin när du studerar på heltid. De flesta utbildningarna börjar både i augusti/september och i januari/februari.

Förkunskaper

Universiteten kräver att du kan visa att du har tillräckligt goda förkunskaper i det språk du ska läsa på (engelska eller franska). Oftast innebär det att du har en viss minimipoäng på ett språktest, TOEFL eller IELTS. Vilken poäng som krävs kan variera, kontakta Office of Admissions på det universitet du är intresserad av.

Så söker du

Du ansöker direkt till det universitet eller college du är intresserad av. Vänd dig till Office of Admissions för program på grundnivå (undergraduate) och Office of Graduate Admissions för program på avancerad nivå (graduate). De informerar dig om hur du gör ansökan och vilka dokument den ska innehålla.

Det viktiga är att börja i god tid, räkna med att starta åtminstone ett år innan planerad kursstart.

Studieavgifter

Studerar du i Kanada betalar du en terminsavgift som varierar beroende på vilket program du läser. De vanligaste programmen kostar mellan 30 000 och 70 000 kr/termin.

Genom CSN har du rätt att ta ett extralån för terminsavgiften. Du får dock räkna med att bekosta en del av studieavgiften själv.

Sök genom förmedling

Du kan ansöka via någon av de förmedlingar som finns i Sverige. Förmedlingen hjälper dig med ansökan och sköter kontakterna med det universitet eller college du vill studera på. Exempel på förmedlingar du kan vända dig till är:

Blueberry WorldWide
Kilroy Education

EF
Study International

Studiemedel

För studier i Kanada kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

I tabellen nedan kan du se hur mycket du maximalt kan få i studiemedel från CSN:

CSNSumma per studievecka

Bidrag 705 kr
Lån levnadskostnader 2 400 kr
Lån terminsavgift max 1 350 kr
Totalt 4 455 kr

Källa: CSN, 1 juli 2014.

Du har även rätt att ta ett extralån för resa (en t/r-resa per halvår) och för försäkring.

Studentvisum

För att kunna studera i Kanada mer än 6 månader krävs att du har ett studentvisum. Det söker du på Kanadas ambassad i London.

Stipendier

Stipendier kan vara ett sätt att finansiera sina studier.

  • Sverige-Amerikastiftelsen delar ut stipendier för studier i Kanada varje år.
  • Canadian Bureau for International Education, CBIE, har också information om stipendier för utländska studenter.
  • Läs gärna AllaStudiers artikel om stipendier för mer information om hur du hittar stipendier och vad du ska tänka på när du söker.

Senast uppdaterad: 10 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-06-23

Studenter dödade under protester

Tre personer dog och ett trettiotal skadades under sammanstötningar mellan studenter och polis i den peruanska staden Huancavelica under tisdagen. Studenterna tände på den lokala regeringsbyggnaden i protest mot öppnandet av ett nytt universitet i regionen som tros leda till nedskärningar för det existerande universitetet, enligt den mexikanska tidningen Milenio.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg. − Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Cambridge och Oxford: Så kommer du in på Englands främsta universitet

15 oktober är sista dagen för att söka till Oxford och Cambridge, två av världens mest ansedda universitet. Madeleine Malina kom in på läkarlinjen i Cambridge. Här är hennes bästa tips. – Att söka till engelska universitet var ganska frustrerande, för det är mycket pappersarbete, många detaljer och ett helt ansökningssystem att sätta sig in i, säger Madeleine Malina.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön