Sök utbildning 👉

Studera i Nya Zeeland

Äventyr, naturupplevelser, god mat och trevliga människor. Studier i Nya Zeeland ger en maxad upplevelse.

OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling.

För utbytessugna studenter:

Utbildningar och kurser i Nya Zeeland
Studera på högskola utomlands

Hitta högskoleutbildningar

På Nya Zeeland finns 8 universitet. Lista med samtliga universitet finns på The New Zealand Vice-Chancellors'' Committee:s webbsida.

Det finns ingen gemensam sökmotor för alla högskoleutbildningar på Nya Zeeland, för att hitta utbildningsprogram besöker du varje universitets webbsida.

Upplägg på studierna

I Nya Zeeland studerar man på hela utbildningsprogram, möjligheten att läsa fristående kurser finns inte som i Sverige om man inte åker som "Study Abroad-student" (se nedan).

Du läser normalt fyra kurser per termin som motsvarar 60 poäng om du läser på heltid. Du läser de fyra kurserna parallellt, och har tentamensperioder då du tentar av alla kurser samtidigt.

Study Abroad

För dig som är inskriven på ett svenskt universitet finns möjlighet att studera på ett nya zeeländskt universitet i en termin eller ett år och läsa kurser. Tanken är då att du ska kunna tillgodoräkna kurserna i din utbildning hemma. I samråd med ditt universitet hemma väljer du kurser relativt fritt på det nyazeeländska universitetet.

Läsåret

Läsåret ser ut som följer:

TerminPeriod

Termin 1 februari/mars - juli
Termin 2 juli - januari

De flesta universitetsutbildningarna börjar både i februari och i juli. Om du är intresserad av att läsa som Study Abroad-student kan du påbörja utbildningen antingen i februari eller i juli.

Krav på förkunskaper

Akademiska förkunskaper

För att kunna söka till ett universitet i Nya Zeeland krävs att du har allmän behörighet dvs ett slutbetyg eller motsvarande från gymnasiet. Om du inte har det kan du gå ett så kallat Foundation Year (basår) eller en förberedande Diplomutbildning innan du påbörjar dina akademiska studier.

Språkliga förkunskaper

Universiteten på Nya Zeeland kräver att du har skrivit ett engelskatest för att visa att din engelskanivå är tillräckligt hög för att klara universitetsstudier i landet.

Minimumresultaten för att bli antagen är:

Observera att detta är minimumresultat, kolla med det universitet du är intresserad av att söka till om de har högre krav.

Så söker du

I Nya Zeeland finns ingen central antagningsenhet eller liknande utan du söker utbildningar direkt hos universiteten. Kontakta i god tid antagningsenheten vid det universitet du är intresserad av och be dem skicka kurskatalog och ansökningshandlingar. Eller gå in på skolans webbplats där det oftast finns information och möjlighet att ladda ner blanketter eller ansöka online.

Antagningen sker löpande under hela året. Det innebär att du kan söka när som helst fram till sista ansökningsdatum som brukar vara två till fyra månader före kursstart.  Utbildningar med tidiga ansökningsdatum är t ex läkare, veterinär, tandläkare, dansutbildning osv. När universitetet fått in din ansökan behandlas den meddetsamma så det lönar sig ofta att söka tidigt!

Söka via förmedling

Du kan även ansöka via någon av de förmedlingar i Sverige som representerar olika universitet i Nya Zeeland. Då hjälper förmedlingen dig med ansökan och sköter kontakterna med det universitet du vill studera på. Exempel på förmedlingar du kan vända dig till är:

Blueberry
Study Abroad 
Study International

Observera att förmedlingarna bara jobbar med vissa utvalda universitet. Om du ska söka via en förmedling måste du välja något av dessa.

Översättning av betyg

För att söka till utbildningar i Nya Zeeland behöver du översätta dina slutbetyg från gymnasiet och/eller eventuellt andra studieintyg till engelska.

Kraven på översättning varierar från skola till skola. Följande alternativ finns:

  • Översätta själv – ta hjälp av Skolverkets översättningsmall.
  • Skolan som utfärdat betyget översätter och stämplar.
  • Översättningen görs av auktoriserad översättare.

Skicka aldrig originalbetyg och intyg utan se till att ta kopior på alla handlingar. Ta reda om det räcker att få kopiorna bevittnade eller om de måste legaliseras och stämplas hos ambassaden eller Notarius Publicus.

Avgifter

Studieavgifterna i Nya Zeeland ligger mellan 24 000 och 32 000 NZ $ beroende på vilket program du söker. Medicin och tandläkarprogram ligger ännu högre i pris än så.

Studiemedel och stipendier

StudiemedelSumma/studievecka

Bidrag 705 kr
Lån levnadskonstnader 1 850 kr
Lån terminsavgift max 1350 kr
Total 3 905 kr

Källa: CSN, 1 juli 2014.

Du har även rätt att ta lån för resa och försäkring.

Stipendier

Stipendier kan vara ett annat sätt att finansiera eller få ett bidrag till utlandsstudierna. Det finns en mängd fonder och stiftelser här i Sverige som delar ut stipendier, och det finns även möjligheter att söka nyazeeländska stipendier för studenter från andra länder.

Studentvisum

Ska du studera längre än 3 månader i Nya Zeeland krävs att du har ett studentvisum. Du söker visumet online på Immigration New Zealands webbsida.

Du söker visumet när du har blivit antagen till universitetet och har fått antagningsbeskedet eftersom du måste bifoga det till din visumansökan. Kostnaden för studentvisum är 135 GBP (brittiska pund) + serviceavgift på 24 GBP.

Källa: Immigration New Zealand, 2013-06-25.

Boende

Studenthem

På Nya Zeeland är det vanligt att bo "on-campus", dvs på universitetsområdet i de elevhem som finns där. Det finns olika typer av boende, du kan dela rum eller ha eget, välja om du vill ha mat inkluderat eller laga mat själv.

Du söker boende på studenthemmen genom universitetet du ska studera på, kontakta "Accommodation office" för mer information.

Inneboende

Att vara inneboende hos en nyazeeländsk familj är ett annat alternativ. Som inneboende brukar man ha ett eget rum och dela badrum och kök med familjen man bor hos. Oftast ingår frukost och middag i hyran, men annars handlar och lagar du din mat själv i familjens kök.

Dela lägenhet eller hus

Du kan också välja att dela lägenhet eller hus med andra studenter. Då har man i regel var sitt rum och så delar man kök, badrum, vardagsrum och eventuellt andra gemensamma utrymmen.

Försäkring

Universiteten i Nya Zeeland vill att utländska studenter tecknar försäkringen Student Safe. Universitetet du söker till hjälper dig med mer information om försäkringen och hjälper dig att teckna den.


Annonser