Visa allastudier.se som: Mobil

Hitta sommarjobbet vid Medelhavet

Med stora varsel och få nyanställningar har svenska ungdomar svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Räddningen kan vara ett sommarjobb som ”entertainer” vid Medelhavet.

– Svenska ungdomar är väldigt populära bland utländska arbetsgivare. De har gott rykte, säger Kristina Gärdebro Johansson, rådgivare på Arbetsförmedlingen.

Ett område där svenska ungdomar är eftertraktade är på semesteranläggningar i södra Europa dit svenskar söks som dansinstruktörer, underhållare, windsurfinginstruktörer och barnledare för skandinaviska turister.  

Arbetsförmedlingen har just nu cirka 300 ”entertainerjobb” i Italien, Cypern, Grekland och Spanien på sin hemsida. En av dem som sökt sig ut i Europa för att hitta sommarjobb är 22-åriga Janine Kalm. Under två somrar arbetade hon som barnledare på ett hotell i Spanien.

– Det var jättekul och det är en bra erfarenhet som många arbetsgivare här hemma uppskattar, säger hon.

Janine Kalm tror också att en mässa kan vara till hjälp eftersom många svenska ungdomar kanske vill arbeta utomlands men tycker att det verkar krångligt.

– Jag tror att det kan vara en hake att det är mycket som ska fixas men jag tycker inte att man ska se det så, det är värt i slutändan, säger hon.

Så kan du söka:

Den fjärde februari anordnar Arbetsförmedlingen en rekryteringsmässa i Malmö där de som söker ”entertainerjobb” i Sydeuropa får chansen att träffa arbetsgivarna. På mässan i Malmö berättar representanter för arbetsgivarna om sina verksamheter och vad jobben innebär.


De lediga jobben finns i Platsbanken under "Italien", "Cypern", "Grekland", "Spanien" och "Kultur". Skicka in din ansökan med en CV för de jobb du är intresserad av. 


Arbetsgivarna/Arbetsförmedlingen kommer att kontakta de personer som är aktuella för intervjuer den 4 februari eller audition för sångare och showartister den 6 februari. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och blir kallad på intervju i Malmö kan du få resan betald.

Läs mer:

Fakta: Sommarjobb

Att tänka på inför sommarjobbet

Guide: Jobb eller kurs i sommar?

Kontakter ger jobb i sommar

Tobias Berg
Senast uppdaterad: 18 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så blir du stjärnkrögare

Gott om kockar - ont om restaurangchefer. Restaurangbranschen skriker efter duktiga ledare. Melker Andersson planerar att rekrytera direkt från ny specialistutbildning i Schweiz. Nu startar ”Culinary Business Management” en ny specialistutbildning på Les Roches International School of Hotel Management, en av världens mest ansedda hotell- och restaurangskolor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-02-01

Han tjänar pengar på sina studier

Jacobs dröm är att jobba med musikfestivaler. Därför pluggar han till eventkoordinator - i Danmark. Där får han nämligen lön under utbildningen. Jacob som bor i Malmö har valt att plugga på en lärlingsutbildning ("erhvervsutbildning" på danska)  i Danmark. Och anledningarna är flera. En är att man får  lön, under hela eller i stort sett hela utbildningen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-16

Studera utomlands

Lär dig ett nytt språk, skaffa livserfarenhet, bygg ett globalt nätverk. Det kan finnas många anledningar att plugga utomlands. Och det behöver inte vara så dyrt. Dessutom en investering i din framtida karriär!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön