Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

så hittar du stipendium
07 sep 2023

Så hittar du stipendier

Ett stipendium kan öppna dörrar – för den som vet vad som krävs för att få det! Vi hjälper dig att reda ut hur du som är student kan gå tillväga för att hitta, söka och få stipendier!

Varje år delar svenska stiftelser, företag och organisationer ut stipendier för miljarder kronor och du kan få stipendier för alla tänkbara ändamål. Bland de vanligaste är studier, idrott, hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering och sociala ändamål. Här får du information om olika typer av stipendier, hur du hittar dem och sätter ihop en vinnande ansökan.

Snabbmeny till artikelns innehåll

Vilka olika stipendier finns att söka?

Här nedan kan du läsa om vilka olika typer av stipendier som finns att söka.

Utbildningsstipendier

Det finns en mängd stipendier som instiftats för att hjälpa studerande på olika sätt. Man kan få pengar för studier från grundskolenivå upp till och med universitetsnivå. Det kan röra sig om långa utbildningar eller korta kurser, både i Sverige och utomlands. Bidrag ges bland annat till kurslitteratur, kurs- och terminsavgifter, hyra, resor, praktik, examensarbeten och forskningsprojekt.

Idrottsstipendier

Du som är aktiv inom en idrott kan söka särskilda idrottsstipendier. Stipendierna brukar vara i form av bidrag till träningsläger, deltagande i tävlingar, inköp av material och utrustning med mera.

Kulturstipendier

Det finns flera fonder som delar ut stipendier till personer som är verksamma inom konst, dans, musik, teater, film och författande. Pengarna kan användas till inköp av material, utrustning, ateljéhyra, resor, kulturella projekt, utställningar, utbildningar med mera.

Hantverksstipendier

Du som är verksam inom ett hantverk kan söka särskilda hantverksstipendier. Du kan få bidrag till bland annat material, utrustning, verkstadshyra, resor, utställningar och utbildningar.

Stipendier för funktionsvariation och sjukdom

Har du en sjukdom eller någon form av funktionsvariation kan du söka pengar från någon av de fonder som instiftats för att hjälpa sjuka och funktionsvarierade. Då kan du få bidrag till vård, rehabilitering, hjälpmedel, rekreation, resor med mera.

Stipendier för sociala ändamål

För ensamstående föräldrar, föräldralösa barn, änkor/änklingar och andra som av olika anledningar kan ha det svårt ekonomiskt finns det också stipendier. Man kan få bidrag till hyra, kläder, möbler, hushållsmaskiner, resor och mycket annat.


Hur gör du för att hitta olika stipendier?

Bara en liten del av alla stipendier som finns kan sökas av vem som helst. Vanligtvis måste man uppfylla ett eller flera olika villkor för att kunna få ett stipendium.

Det vanligaste kravet som ställs på dig som söker - förutom uppenbara krav som att du ska hålla på med idrott för att söka idrottsstipendier, konst för att söka konststipendier och så vidare - brukar vara att du ska vara född eller bo i ett visst län, landskap, stift eller ort.

Det är också vanligt med stipendier för personer som studerar på en viss ort, som går på en viss skola eller pluggar en viss utbildning. Det förekommer också krav på ålder, kön, social bakgrund och maxinkomst.

Undersök om det finns stipendier som din skola delar ut

Hör med lärare och studievägledare på ditt lärosäte om det finns några speciella stipendier som är knutna till din skola eller din utbildning. På universitet och högskolor brukar även studentkåren ha information om stipendier. Ta kontakt med dem och fråga!

Gå med i facket

Ett tillvägagångssätt som är både enkelt och snabbt för dig som student är att se vilka stipendier du kan söka från ditt fackförbund. Idag kan du välja bland en rad fackförbund som erbjuder möjligheten att söka stipendier, ofta för en väldigt låg kostnad. Unionen är ett bra exempel på fackförbund där du kan ansöka om så kallad litteraturstipendium, där facket återbetalar kurslitteratur och annat material under studietiden.

Använd olika webbplatser som samlar stipendier

Det finns en hel del webbplatser på nätet som samlar information om stipendier, för den som vill leta själv. Vi listar ett urval av webbplatser här:

 • Länsstyrelsens stiftelsedatabas – stipendier i kommuner du på olika sätt har anknytning till. Det kan vara län och kommuner där du är född, bor, arbetar eller studerar. 

 • Global Grant - den här sidan har en databas med stipendier som är öppen att söka i för att få en uppfattning om hur många stipendier som finns inom vissa ämnesområden. För att få ut listor med kontaktuppgifter till stiftelser och fonder krävs att du köper ett abonnemang, eller beställer en lista, mot en kostnad. Många bibliotek har ett abonnemang, vilket gör att du kan få ut information gratis om du söker genom deras datorer.

 • Göteborgs universitet – samlar en mängd länkar till fonder och stiftelser, vissa vänder sig enbart till studenter med Göteborg som hemvist men det finns även mycket annat. 

 • Student.se - en studentportal som tillhandahåller en nationell stipendiesökmotor som utgår från vilket lärosäte du studerar vid.

 • Svenska Institutet – stipendier för dig från Sverige som ska studera utomlands. men också för studenter från andra länder som ska studera i Sverige. 

 • Kungliga vetenskapsakademin - stipendier för forskning och utbildning i vetenskapliga ämnesområden samt sociala ändamål. 

 • Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin - stipendier tilldelas forskare för viktiga insatser inom naturvetenskap, teknik och ekonomi. Vissa går söka medan vissa stipendiater nomineras av styrelsen. 

 • SIDA - här kan du söka stipendier via minor field studies, Linnaeus - Palme stipendiet, eller journaliststipendier via Hiertanämnden. 

 • Sverige-Amerikastiftelsen - Utdelning av stipendier för forskning och högre utbildning i USA och Kanada.

 • Riksidrottsförbundet - Ansök om stöd till föreningar och förbund.

 • SpainExchange - Information om en rad olika stipendier, mestadels för internationella studier i universitet utomlands.

 • Eva Nordbergs stiftlse - riktar sig till ensamstående kvinnor i 20-40 års åldern med eget försörjningsansvar för barn och är intresserade av att gå en yrkesutbildning. 


Ta hjälp av en Stipendiekonsult

Om du tycker att det verkar krångligt att leta stipendier på egen hand kan du mot en viss avgift få hjälp av en så kallad stipendiekonsult. Då lämnar du uppgifter om din födelseort, bostadsort, ålder, kön, utbildning och så vidare till konsulten som sedan tar fram en lista på stipendier som just du kan söka.


Att tänka på inför att ansökan av stipendier

Börja i god tid, gärna mer än ett år innan. En bra början är att ringa, mejla eller skriva till stipendieförvaltaren och ta reda på alla detaljer kring stipendiet. Fråga om det finns en speciell ansökningsblankett du ska fylla i eller om det räcker med det ansökningsbrev du skriver själv.

Kolla upp vilka bilagor och övriga handlingar som stipendieförvaltaren vill ha in. Kontrollera om det finns ett sista datum för att skicka ansökan. Lägg tid på att få ihop ett bra ansökningsbrev. Skräddarsy ansökan för det aktuella stipendiet.

Följande punkter kan vara bra att utgå ifrån:

 • Vem är du? Berätta kortfattat om dig själv. Försök att framhäva sådant som är meriterande.
 • Varför söker du stipendiet? Skriv vad du tänker göra med pengarna.
 • Varför ska just du få stipendiet? Konkurrensen är hård. Försök få den som läser att tycka att du är värd stipendiet.


Undvik att skriva för långt - en A4-sida räcker. Gör brevet så lättläst som möjligt genom att skriva tydligt och enkelt, dela texten i stycken och ha en luftig layout. Rensa bort stavfel. Låt någon du känner läsa brevet och komma med synpunkter innan du skickar iväg det. Glöm inte att lämna telefonnummer, adress och mejladress där du kan bli nådd.

Vad innehåller en stipendieansökan?

Här kan hittar du exempel på vad en stipendieansökan kan innehålla.

Meritförteckning

En meritförteckning ska innehålla uppgifter om utbildning, eventuell arbetslivserfarenhet, förtroendeuppdrag, kunskaper och andra meriter som kan vara av intresse. Skriv kort och enkelt med tydliga rubriker.

Betyg och intyg

Skicka med alla betyg och intyg som du tror ökar dina chanser att få stipendiet. Det kan vara gymnasiebetyg, kursbevis, examensbevis, intyg från arbetsgivare, intyg som visar att du är eller har varit aktiv i någon förening med mera. Skicka aldrig iväg originaldokument! Gör kopior som du kan skicka iväg.

Rekommendationsbrev och referenser

Be en lärare, tränare, arbetsgivare eller annan trovärdig person att skriva ett rekommendationsbrev som du kan skicka med ansökan. Lämna också namn och telefonnummer till en eller ett par referenser, det vill säga personer som stipendiefonden kan ringa upp om de vill veta lite mer om dig. Förbered dina referenspersoner i förväg - det gäller ju att de är beredda att prata om dig och dina fördelar.

Kostnadsplan

Många stipendieförvaltare vill att man specificerar sina utgifter i en kostnadsplan. Vad som ska tas upp beror såklart på vad du söker stipendier för. Det kan handla om utgifter för litteratur, resor, kursavgifter, boende, utrustning och material. Söker du mycket pengar är det särskilt bra att du preciserar dina utgifter.

Övriga bilagor

Vilka övriga bilagor som eventuellt ska bifogas med din ansökan varierar beroende på vad det är för typ av stipendium du söker. Om du söker pengar till en viss utbildning eller för att köpa någon speciell utrustning bör du skicka med information om detta. Söker du pengar till ett speciellt projekt vill man antagligen ha in en projektplan, och om du söker stipendier för konstnärlig verksamhet kan du behöva skicka med arbetsprover.

Söker du stipendier som kräver att du är född eller bor på ett visst ställe ska du skicka med ett personbevis. Ring skattekontoret och säg att du ska söka ett stipendium så får du ett speciellt personbevis med alla nödvändiga uppgifter. Om inkomsten har betydelse för stipendiet skickar du med en kopia på din deklaration, eller på dina föräldrars deklaration om du är omyndig. Funktionsnedsättning och/eller sjukdom styrker du med läkarintyg.

Spara en kopia

Innan du skickar iväg din stipendieansökan är det bra att göra en kopia som du sparar. Ansökningsbrevet kan du använda som mall i framtiden, och de andra handlingarna är det bara att göra nya kopior av när du ska söka andra stipendier - eller om du vill söka samma stipendium flera gånger.

Att söka stipendier kan ibland kännas motigt - men var så säker, ditt hårda arbetet kommer att löna sig. Lycka till!

Senast uppdaterad: 07 sep 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-14

Tjäna pengar – i skolan

Varje student vet hur svårt det är att få studiemedlen att räcka till. Men du behöver inte röra dig långt för att dryga ut kassan – jobben finns på skolan. – Jag gick en kurs där äldre studenter undervisade och frågade kursansvarige läraren om jag kunde vara assistent nästa gång kursen gavs, berättar Leo Giertz. Leo, 26, jobbar extra som labb- och övningsassistent på KTH i Stockholm, där han ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studenter har blivit morsgrisar

Att börja plugga innebär ofta att man för första gången får klara sig utan mamma och pappa. Men i dag avstår en tredjedel av studenterna från att ta studielån. Det är betydligt fler än för tio år sedan. CSN:s teori är att fler unga bor kvar hemma eller får stöd av sina föräldrar. – Förklaringen måste vara att föräldrarna bidrar mer. I dag finns det en föräldrageneration som i högre grad än tidigar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

EU vill ändra studiemedlet för utlandsstudier

För att få svenskt studiemedel för studier utomlands krävs att man bott i Sverige två av de senaste fem åren. Det kan EU-domstolen ändra på. Bestämmelserna strider mot EU:s regler om fri rörlighet. EU-kommissionen driver just nu ett mål mot Nederländerna som gäller rätten att få studiemedel utomlands, rapporterar Sveriges Radio.  I Nederländerna får i dagsläget studiemedel bara betalas ut för ...
Läs mer