Är du ung, funktionshindrad och vill uppleva världen? Då finns det massor av hjälp att få i Sverige, både att hitta utbildningen och att få hjälp ekonomiskt.Vi träffar Louise Forell som är i Salzburg på ett stipendium.
Louise Forell, 20 har varit i österrikiska Salzburg i en månad. För henne handlar vistelsen om att bli bättre på tyska samtidigt som hon får utöva sin passion, rullstolsbasket. Genom ett stipendium från Margit Fagraeus Schinagls Stiftelse kan hon tillbringa 8 månader i Salzburg och plugga tyska och tävla i rullstolsbasketlaget RSV Salzburg basket parallellt.
– Jag ville se om jag kunde spela utomlands och bli bättre inom basketen. Samtidigt ville jag lära mig ett extra språk och flytta hemifrån och klara mig själv, säger Louise Forell.
Det som visade sig vara tuffast var att hitta ett handikappanpassat boende.
–Så fort jag berättade att jag satt i rulllstol så såg bostadsförmedlarma mer problem än nödvändigt. Till slut kändes det som om jag hade sökt precis allt, men då fick jag kontakt med en privat mäklare som hjälpte mig. Nu har jag en lägenhet som ligger i markplan, det enda jobbiga är att tvättstugan ligger i källaren, men jag har en lagkamrat som hjälper mig att tvätta, säger Louise.
Jakob Kruuse af Verchou, regionschef för ESL Språkutbildning Utomlands, hjälpte Louise Forell utomlands. Enligt honom är ungefär 80 procent av skolorna i deras utbud anpassade för att ta emot funktionshindrade studenter.
– En form av språkstudier som ofta passar speciellt bra för funktionshindrade är ”hemma-hos-läraren” där eleven bor hos läraren och läraren kan fokusera på just den elevens behov, berättar Jakob Kruuse af Verchou.
Studerar man på en högskola i Sverige är det enklaste sättet att åka på ett utbyte.
– Då är studenten fortfarande inskriven vid hemmauniversitetet som då ansvarar för att studenten får det pedagogiska stöd som erbjuds. De internationella koordinatorerna har upparbetade kontakter på det utländska universitetet och tillsammans lägger de upp en plan, och kan även söka bidrag om extra kostnader uppkommer, berättar Monica Svalfors, samordnare nationella medel för studenter med funktionshinder vid Stockholms universitet.
Hitta utbildningen
Hitta din utbildning utomlands
Johanna Boussard