07 okt 2021

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg.

− Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen som frågade. Programmet hette ”Indigo” och jag hade snöat in på indiepop. Det var en kul och lärorik tid.

Efter gymnasiet flyttade Ebba till USA för att plugga journalistik i Boston.

− Party och backpacking var inte min grej, jag ville skriva, tycka och uttrycka mig.

Väl hemma efter den lärorika tiden i USA läste hon mediekommunikation i Göteborg och började frilansa för Expressen/GT.

− Där insåg jag att det inte fanns tillräckligt bra modebevakning och därför gav jag mig in på det spåret. Jag såg en lucka på marknaden helt enkelt, jag skulle bli modevärldens Sverker Olofsson som utvärderade och gav tips och råd till modeintresserade konsumenter.

− I grunden är jag journalist och drivs av att förändra och engagera. Som ung kvinna är det lätt att hamna i ett fack, i mitt fall hamnade jag i ”modebloggar-facket”. Jag kunde lika gärna ha skrivit om Vasaloppet, som jag också tycker är spännande, men det råkade bli mode. Jag har jobbat som journalist i tio år och måste fortfarande bevisa mig, det är lite tröttsamt.

Drömmer du om att bli journalist?

Det finns självklart olika journalistutbildningar på universitetsnivå, men många läser även till journalist på folkhögskolor, eller skolor som drivs i andra former – exempelvis den populära Poppius Journalistskola, eller Journalistlinjen på Kalix folkhögskola.

Medellön: 26 285 kr.

Christian Albinsson

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Facebook på lektionen <br />– om du vill hänga med

Hon är forskaren och lektorn som möter sina studenter på Facebook: "Jag fick en del kritik i början"

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-26

Så får du alla rätt på mattedelen

Snart är det dags för högskoleprov. Den del som de flesta tycks ha problem med är problemlösningen. Men med lite övning kan alla få ett bra resultat. Läs de bästa tipsen här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-11-13

5 fördelar med att plugga på folkhögskola

Vilka fördelar finns det med att plugga på folkhögskola? Det finns många olika utbildningsformer att välja mellan och det är inte alltid lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. I den här artikeln listar vi fem fördelar med att studera på folkhögskola för att hjälpa dig hitta rätt!

Läs mer