Visa allastudier.se som: Mobil

Bli journalist och programledare

Ebba von Sydow visste tidigt att hon ville jobba med media. Redan i grundskolan gjorde hon egna tidningar och sedan dess har det fortsatt. Det första uppdraget hade hon redan under gymnasietiden då hon sände studentradio på Chalmers i Göteborg.

− Jag fulade mig in och hade ett eget program under tre år. Jag berättade självklart inte att jag fortfarande gick på gymnasiet, men det var faktiskt ingen som frågade. Programmet hette ”Indigo” och jag hade snöat in på indiepop. Det var en kul och lärorik tid.

Efter gymnasiet flyttade Ebba till USA för att plugga journalistik i Boston.

− Party och backpacking var inte min grej, jag ville skriva, tycka och uttrycka mig.

Väl hemma efter den lärorika tiden i USA läste hon mediekommunikation i Göteborg och började frilansa för Expressen/GT.

− Där insåg jag att det inte fanns tillräckligt bra modebevakning och därför gav jag mig in på det spåret. Jag såg en lucka på marknaden helt enkelt, jag skulle bli modevärldens Sverker Olofsson som utvärderade och gav tips och råd till modeintresserade konsumenter.

− I grunden är jag journalist och drivs av att förändra och engagera. Som ung kvinna är det lätt att hamna i ett fack, i mitt fall hamnade jag i ”modebloggar-facket”. Jag kunde lika gärna ha skrivit om Vasaloppet, som jag också tycker är spännande, men det råkade bli mode. Jag har jobbat som journalist i tio år och måste fortfarande bevisa mig, det är lite tröttsamt.

Drömmer du om att bli journalist?

Det finns självklart olika journalistutbildningar på universitetsnivå, men många läser även till journalist på folkhögskolor, eller skolor som drivs i andra former – exempelvis den populära Poppius Journalistskola, eller Journalistlinjen på Kalix folkhögskola.

Medellön: 26 285 kr.

Christian Albinsson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-11-11

Mässan som tar dig framåt

Över 120 utställare finns på plats när mässan Kunskap & Framtid öppnar på Svenska Mässan på torsdag, för alla som är sugna på att utbilda sig. Nytt för i år är ett kreativt torg där man kan få bättre inblick i vad utbildningar inom konst, design, hantverk och mode kan leda till. Ingenjörsutbildning i Luleå, läkarprogram i Ungern eller pilotutbildning i Norge?
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Därför blir unga allt mer internationella

Har du pluggat språk i Europa? Vill du jobba i New York eller Tokyo? Dagens unga generation har flest internationella kontakter av alla - någonsin. De pratar engelska från barnsben, är ofta vana utlandsresenärer och har klasskamrater från hela världen. Barn och ungdomar som växer upp i dagens svenska samhälle blir kanske den hittills mest internationella generationen.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-02-16

Nyckeln till att bli författare

Många drömmer om att bli författare. Få blir framgångsrika. Här får du tipsen som gör att du lyckas. Enligt Mats Söderlund, förbundsordförande på Sveriges Författarförbund, finns det många bra utbildningar för den som vill bli författare. Några få klarar utmaningen utan att studera men de flesta behöver flera år för att lyckas. – Genomsnittsåldern för debutanter i Sverige är 36 år.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön