Visa allastudier.se som: Mobil

Studera utomlands med funktionshinder

Har du ett funktionshinder och vill studera utomlands? Här finns information om vilken hjälp du kan få i Sverige, vilka stipendier och studiemedel du kan få som funktionshindrad och hur det funkar med personlig assistans utomlands.

Hjälp i Sverige

Studerar du redan på högskola i Sverige tar du kontakt med internationella enheten på högskolan där det finns internationella koordinatorer som hjälper dig att hitta rätt utbildning och boende utifrån dina behov.

Det är att rekommendera att välja något av högskolans utbytesprogram. Du är  fortfarande inskriven på hemuniversitetet som då ansvarar för att studenten får det pedagogiska stöd som erbjuds. De internationella koordinatorerna har upparbetade kontakter på det utländska universitetet och tillsammans lägger de upp en plan, och kan även söka bidrag om extra kostnader uppkommer.

För den som inte studerar på en högskola i Sverige finns det en rad olika förmedlingar som hjälper svenska studenter utomlands. Vissa är specialiserade enbart på språkkurser utomlands, andra på högskoleutbildningar, och många erbjuder både och. Förmedlingarna kan på ett snabbare sätt ta reda på vilka skolor och boendealternativ som passar just dina behov, eftersom de har upparbetade kontakter på skolorna. Exempel på förmedlingar som kan hjälpa till är följande:

Education Link

Kilroy Education

Study International

Study Abroad

Blueberry world wide

Stipendier för funktionshindrade

Det finns en mängd stipendier att söka som vänder sig just till den som har en funktionsnedsättning.

Stiftelsen Svenska Kommittén för Rehabilitering

De handikappades Riksförbund bidragsstiftelse

Handikappsupplysningen

Göteborgs universitets stipendielänkar

Extra studiemedel vid funktionshinder

När man har funktionshinder finns det förutom det vanliga studiemedlet vid utlandsstudier även möjlighet att få extra merkostnadslån. Det kan till exempel handla om att man som funktionshindrad behöver resa på ett speciellt sätt och därmed behöver låna mer pengar för resan. 

Det kan också vara ”andra kostnader”, vilket innebär olika extra kostnader som kan uppstå på grund av funktionshindret och där ingen annan instans ska stå för kostnaden. Detta är ett relativt oprövat område, och CSN gör en prövning i varje enskilt fall, så kom ihåg att söka i god tid, om det blir aktuellt.

Assistans utomlands

Har du rätt till personlig assistans i Sverige behåller du ersättningen även när du studerar i ett annat land inom EU/EES, om du studerar en studiemedelsberättigad utbildning.

Om man åker till ett land utanför EU/EES eller Schweiz kan assistansersättning betalas ut om vistelsen antas pågå som längst sex månader.  Sedan den 1 juli 2013 har det dock tillkommit regler som begränsar möjligheten att anställa assistenter lokalt på plats utanför EES. Huvudregeln från och med den 1 juli 2013 är att Försäkringskassan inte betalar assistansersättning om assistansen har utförts av någon som är bosatt utanför EES-området.Försäkringskassan kan dock betala assistansersättning om det finns särskilda skäl. Särskilda skäl kan till exempel vara när den som har assistans ska vistas utomlands en längre tid i syfte att studera eller arbeta.

Vid vistelse utomlands kan den assistansberättigade antingen ta med sig assistenter från Sverige eller anställa assistenter i vistelselandet eller både och. Den assistansberättigade bör dock informera Skatteverket i Sverige om han/hon avser att köpa assistans eller anställa personliga assistenter i det landet. Kontakta Försäkringskassan för vidare information.

Kontakt med andra

Study abroad without limits  – ett EU-finansierat studentprojekt för samarbete mellan studenter i Flandern (Belgien), Holland, Irland, Österrike och Sverige. Syftet var att skapa ett forum för studentkontakter inför utlandsstudier. Forumet finner du på nätverket LINK''s förstasida.

Study & Work abroad for all en internationell nätguide och sökbar databas med information om möjligheter till studier och praktik runtom i världen finns på adressen.

Mer om att studera utomlands

Hon studerar och spelar rullstolsbasket i Salzburg

Stipendier

Studera på högskola utomlands

Senast uppdaterad: 20 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Tandläkarstudenter blev lurade på utländsk utbildning

Tolv svenska studenter som pluggade till tandläkare vid ett universitet i Rumänien har avbrutit sina studier. När den sjunde terminen började möttes de av en överraskning: Alla föreläsningar och böcker var på rumänska. Studenterna reste genom företaget Plugga Medicin som på sin hemsida garanterar att ”hela utbildningen ges på engelska”. Men det visade sig inte stämma när tandläkarprogrammets sj ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-09

Ville surfar på ny sommarkurstrend

Att plugga på sommaren för att spetsa betygen har länge varit otänkbart för många svenska ungdomar. Det håller på att förändras menar Anna Skarborg på Upgrades Education som nu startar en ny typ av språkresa utomlands. Ville Hasselgren ska surfa och förbättra engelskan i sommar.  Anna Skarborg på Upgrades Education har på senare tid märkt av ett trendbrott bland svenska ungdomar.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-16

Studera utomlands

Lär dig ett nytt språk, skaffa livserfarenhet, bygg ett globalt nätverk. Det kan finnas många anledningar att plugga utomlands. Och det behöver inte vara så dyrt. Dessutom en investering i din framtida karriär!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön