Visa allastudier.se som: Mobil

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Han har bott i Kairo hela sitt liv. Där utbildade han sig till dataingenjör. Men idag, när folket i hans hemland samlas på gator och torg och trotsar regimen, sitter han i Lund.

– Mubaraks tal häromdagen var frustrerande för alla egyptier, vi hoppades att han skulle avsäga sig sin post. Jag sympatiserar med de fredliga demonstranterna. Mubarak måste avgå.

Ahmed Muhammed Youssef studerar masterprogrammet i System-on-Chip vid Lunds universitet. Han förklarar att utlandsstudier är enda möjligheten till bra utbildning för egyptiska studenter, eftersom utbildningssystemet i Egypten är så dåligt.

– Det är inte min åsikt, alla är överens om det. De flesta tar sin kandidat där, sen reser de utomlands för att ta en master eller doktorsgrad innan de återvänder. De flesta utbildar sig i Europa eller Kanada.

Enligt Ahmed står hoppet nu till att våldet snart ska sluta. Då hoppas han på ett nytt samhälle liknande det i Turkiet eller Qatar. Med förändringarna hoppas han också på ett nytt utbildningssystem.

– Problemet är inte studenterna, det är systemet. Lektorernas löner är låga, de flesta måste arbeta vid sidan om för att kunna försörja sig. Jag hoppas att det ska förbättras.

Ahmed säger att han är förvånad över EU-ländernas tystnad. Han tycker att revolutionerna i Ukraina och Georgien fick mycket mer utrymme än de senaste händelserna i Egypten som är ett både större och viktigare land.

– Jag önskar att svenska politiker hade pratat om det som händer, att de inte tänkte på sina egna intressen utan vad som vad som gynnar det egyptiska folket, säger Ahmed.

Tips: Utbildningar

Statsvetenskap

Arabiska

Sociala rörelser

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 20 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Läkare mot alla odds

Som ung underläkare och deltagare i Kanal 5:s ”Unga läkare” har Elly Reynolds kommit en bra bit i sin läkarkarriär. Men vägen dit har varit långt ifrån spikrak. Sökfunktion: Hitta din läkarutbildning Läs mer: Läkarutbildning utomlands Elly Reynolds, 31, har trotsat sina egna förutsättningar. Som ett av sex barn i en arbetarfamilj med invandrade föräldrar hade hon en fattig uppväxt, i Rågsved utanf ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Sara Reinholtz, 24, från Stockholm pluggar design i Frankrike. Här berättar hon själv om hetsiga föreläsningar och smarriga crêpes. Vanligtvis läser jag kandidatprogrammet i textil på Konstfack i Stockholm. Konstfack har utbytesavtal med skolor i andra länder så därför tog jag chansen att plugga på en skola utomlands. Jag var från början intresserad av att åka till Indien men deras terminer passa ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet. Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping oc ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön