Visa allastudier.se som: Mobil

"Jag sympatiserar med de fredliga"

Han har bott i Kairo hela sitt liv. Där utbildade han sig till dataingenjör. Men idag, när folket i hans hemland samlas på gator och torg och trotsar regimen, sitter han i Lund.

– Mubaraks tal häromdagen var frustrerande för alla egyptier, vi hoppades att han skulle avsäga sig sin post. Jag sympatiserar med de fredliga demonstranterna. Mubarak måste avgå.

Ahmed Muhammed Youssef studerar masterprogrammet i System-on-Chip vid Lunds universitet. Han förklarar att utlandsstudier är enda möjligheten till bra utbildning för egyptiska studenter, eftersom utbildningssystemet i Egypten är så dåligt.

– Det är inte min åsikt, alla är överens om det. De flesta tar sin kandidat där, sen reser de utomlands för att ta en master eller doktorsgrad innan de återvänder. De flesta utbildar sig i Europa eller Kanada.

Enligt Ahmed står hoppet nu till att våldet snart ska sluta. Då hoppas han på ett nytt samhälle liknande det i Turkiet eller Qatar. Med förändringarna hoppas han också på ett nytt utbildningssystem.

– Problemet är inte studenterna, det är systemet. Lektorernas löner är låga, de flesta måste arbeta vid sidan om för att kunna försörja sig. Jag hoppas att det ska förbättras.

Ahmed säger att han är förvånad över EU-ländernas tystnad. Han tycker att revolutionerna i Ukraina och Georgien fick mycket mer utrymme än de senaste händelserna i Egypten som är ett både större och viktigare land.

– Jag önskar att svenska politiker hade pratat om det som händer, att de inte tänkte på sina egna intressen utan vad som vad som gynnar det egyptiska folket, säger Ahmed.

Tips: Utbildningar

Statsvetenskap

Arabiska

Sociala rörelser

Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-17

Studera i Holland

Som utländsk student i Holland känner du dig välkommen. Holland har flest internationella program i hela Europa och holländarna är duktiga på att prata engelska. Hitta utbildningar Nederländerna satsar mycket på internationell utbildning och har över 1 500 högskoleprogram på engelska. Här hittar du sökmotorer för: Hitta din utbildning på AllaStudier.se Utbildningar och kurser i Holland Studieuppl ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-31

Hon tar svenska högskolepoäng – från beachen

Sofie Molander, 24 år, tog tjänstledigt från sitt jobb som kundrådgivare på bankkontor för att åka till Thailand ett halvår och läsa på distans. Nu pluggar hon engelska på Mittuniversitetet men befinner sig på paradisön Koh Lanta i Thailand. Sökfunktion: Hitta din distansutbildning Vad pluggar du?– 30 p engelska distans på Mittuniversitetet. Jag har inlämning varje vecka och på en av fyra de ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-05-11

Studiedestination: Barcelona

Barcelona lockar med ett skönt klimat, stränder mitt i stan, udda shopping och en charmig gammal stadsdel. Många studenter väljer att plugga framförallt spanska här. Åsa Ekman kom till Barcelona hösten 2011, främst för att hennes spanska pojkvän bodde där. Hon hade tidigare åkt med SI Språkresor på språkresa till Tokyo och valde därför att anlita dem igen.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön