Visa allastudier.se som: Mobil

Studera i Holland

Som utländsk student i Holland känner du dig välkommen. Holland har flest internationella program i hela Europa och holländarna är duktiga på att prata engelska.

Hitta utbildningar

Nederländerna satsar mycket på internationell utbildning och har över 1 500 högskoleprogram på engelska. Här hittar du sökmotorer för:

Hitta din utbildning på AllaStudier.se

Utbildningar och kurser i Holland

Studieupplägg

Holland följer det europeiska poängssystemet ECTS där 1 år heltidsstudier motsvarar 60 ECTS-poäng. 1 ECTS poäng motsvarar 28 studietimmar.

Holland är känt för att jobba mycket med problembaserat lärande där stor tyngd läggs på att elever självständigt löser praktiska problem. Grupparbeten, uppsatsskrivning och praktik är också viktigt i den holländska utbildningsfilosofin.

Holland följer det europeiska examenssystemet:

Examen

ExamenStudielängdNivå

Bachelor 3 år Grund
Master 1-2 år Avancerad
PhD 4 år Forskning

Krav på förkunskaperAkademiska förkunskaper

Generellt gäller att alla högskoleutbildningar kräver att man har ett avgångsbetyg från gymnasiet. Eftersom varje högskola sköter sin egen antagning kan det finnas andra krav för speciella utbildningar. Därför är det viktigt att du kollar upp ordentligt vad som gäller för den utbildning du vill söka.

Språkliga förkunskaper

För att söka till holländska högskolor krävs att du har skrivit ett engelskatest för att bevisa att du har tillräckliga engelskakunskaper. IELTS och TOEFL godtas men även andra test kan accepteras. Normalt krävs minst 550 (paper based) eller 213 (computerbased) på TOEFL och minst 6 på IELTS för att bli antagen.

Så söker du

Holland har ingen central antagningsenhet utan du söker direkt till högskolan. Därför kan också ansökningsprocessen se olika ut från högskola till högskola. Normalt finns information på skolans webbsida. Kontakta admissions office för information.

Översättning av betyg

För att söka till utbildningar i Holland behöver du översätta dina slutbetyg från gymnasiet och/eller eventuellt andra studieintyg till engelska. Kraven på översättning varierar från skola till skola. Följande alternativ finns:

Skicka aldrig originalbetyg och intyg utan se till att ta kopior på alla handlingar. Ta reda om det räcker att få kopiorna bevittnade eller om de måste legaliseras och stämplas hos ambassaden eller Notarius Publicus.

Studieavgifter

Avgiften för program på statliga universitet är minst 1672 Euro/år. Kostnad för samtliga internationella program hittar du på studyinholland.nl.

Studiemedel och stipendierStudiemedel

För studier i Nederländerna kan du ansöka om studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

CSNSumma / studievecka

Bidrag 705 kr
Lån levnadskostnader 2 000 kr
Lån terminsavgift 1 350 kr
Totalt 4 055 kr

Källa: CSN, 1 juli 2014.

Dessutom kan du få ett extralån för resa (en t/r-resa per kalenderhalvår) och för försäkring.

Stipendier

Stipendier kan vara ett annat sätt att finansiera eller få ett bidrag till utlandsstudierna. Det finns en mängd fonder och stiftelser här i Sverige som delar ut stipendier, och det finns även möjligheter att söka stipendier i Holland för studenter från andra länder. På studyinholland.nl finns en holländsk databas där du kan söka.

Boende

Holland har brist på studentbostäder. Om du ska gå en internationell kurs kan det vara så att universitetet ordnar ett studentrum till dig. Överväg att tacka ja till det eftersom det kan vara svårt att hitta något på egen hand!

I Holland är det vanligt att dela hus och lägenheter med andra. Då har du ett eget rum men delar toalett, dusch och kök med andra.

Boende i de större städerna kan vara dyrt, ta reda på i förväg hur högt kostnadsläget är i den stad du ska studera i. Glöm inte att räkna med övriga kostnader som el, vatten och gas som inte alltid ingår i hyran.

Tips på webbplatser där du kan leta studentbostad:

Försäkring

Om du ska studera i Holland har du rätt till nödvändig vård (sjukhusvård, läkarvård, tandläkarvård m.m.) på samma villkor som landets egna invånare. Det innebär att om du skulle behöva akut vård så betalar du inte mer än de patientavgifter som holländarna själva betalar. Förutsättningen är dock att du vänder dig till vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i Holland.

Kom ihåg att ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet som du beställer genom Försäkringskassan. Läs gärna mer om utlandsstudier här.

Läs mer:

Utlandsplugget ledde till radiopraktik

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 14 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-11

Utlandsstudenter gynnar bomarknad

Asiater som pluggar utomlands är många och välbeställda och därför riktigt bra för bomarknaden. De miljoner unga asiater som reser till västländer för att studera har gett upphov till en global studentbostadsmarknad som är värd omkring 200 miljarder dollar, drygt 1 300 miljarder kronor. Över hälften av världens 165 miljoner studenter som utbildar sig utomlands kommer från Asien, främst Kina, ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-16

Lady Gaga-trillingar jagas av CSN

Bröderna jagas för fusk med studiemedlet. Här dyker de upp - i världsstjärnans musikvideo. Tre svenska trillingar har hamnat i blåsväder. CSN har polisanmält bröderna som mellan 2007 och 2010 ska ha använt förfalskade betyg och intyg för att kvittera ut stora summor pengar för utlandsstudier i Kalifornien och Japan. Enligt CSN rör det sig om 770 000 kronor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Josefin förverkligade sin dröm – pluggade i San Diego

Josefin Wallerman bytte Stockholm mot San Diego en termin och tycker att det är bland det bästa hon gjort. – Det var helt underbart att plugga i San Diego. Universitetet var jättebra, vädret fantastiskt och människorna supertrevliga. Det var ett år efter gymnasiet som Josefin packade sina väskor och lämnade Sverige. Några månader tidigare hade planerna på en termin i Kalifornien börjat ta form.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön