Som utländsk student i Holland känner du dig välkommen. Holland har flest internationella program i hela Europa och holländarna är duktiga på att prata engelska.
Nederländerna satsar mycket på internationell utbildning och har över 1 500 högskoleprogram på engelska. Här hittar du sökmotorer för:
Hitta din utbildning på AllaStudier.se
Utbildningar och kurser i Holland
Studieupplägg
Holland följer det europeiska poängssystemet ECTS där 1 år heltidsstudier motsvarar 60 ECTS-poäng. 1 ECTS poäng motsvarar 28 studietimmar.
Holland är känt för att jobba mycket med problembaserat lärande där stor tyngd läggs på att elever självständigt löser praktiska problem. Grupparbeten, uppsatsskrivning och praktik är också viktigt i den holländska utbildningsfilosofin.
Holland följer det europeiska examenssystemet:
Examen
Studielängd
Nivå
Bachelor
3 år
Grund
Master
1-2 år
Avancerad
PhD
4 år
Forskning
Krav på förkunskaper
Generellt gäller att alla högskoleutbildningar kräver att man har ett avgångsbetyg från gymnasiet. Eftersom varje högskola sköter sin egen antagning kan det finnas andra krav för speciella utbildningar. Därför är det viktigt att du kollar upp ordentligt vad som gäller för den utbildning du vill söka.
Språkliga förkunskaper
För att söka till holländska högskolor krävs att du har skrivit ett engelskatest för att bevisa att du har tillräckliga engelskakunskaper. IELTS och TOEFL godtas men även andra test kan accepteras. Normalt krävs minst 550 (paper based) eller 213 (computerbased) på TOEFL och minst 6 på IELTS för att bli antagen.
Så söker du
Holland har ingen central antagningsenhet utan du söker direkt till högskolan. Därför kan också ansökningsprocessen se olika ut från högskola till högskola. Normalt finns information på skolans webbsida. Kontakta admissions office för information.
Översättning av betyg
För att söka till utbildningar i Holland behöver du översätta dina slutbetyg från gymnasiet och/eller eventuellt andra studieintyg till engelska. Kraven på översättning varierar från skola till skola. Följande alternativ finns:
- Översätta betygen – ta hjälp av Skolverket.
- Skolan som utfärdat betyget översätter och stämplar.
- Översättningen görs av auktoriserad översättare.
Skicka aldrig originalbetyg och intyg utan se till att ta kopior på alla handlingar. Ta reda om det räcker att få kopiorna bevittnade eller om de måste legaliseras och stämplas hos ambassaden eller Notarius Publicus.
Studieavgifter
Avgiften för program på statliga universitet är minst 1672 Euro/år. Kostnad för samtliga internationella program hittar du på studyinholland.nl.
Studiemedel och stipendier
För studier i Nederländerna kan du ansöka om studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.
Studiemedel, heltid
4 veckor, kr
Bidrag
3 360
Lån levnadskostnad
7 728
Merkostnadslån för utlandsstudier
2 412
Totalt:
13 500
Källa: CSN, 2022
Dessutom kan du få ett extralån för resa (en t/r-resa per kalenderhalvår) och för försäkring.
Stipendier
Stipendier kan vara ett annat sätt att finansiera eller få ett bidrag till utlandsstudierna. Det finns en mängd fonder och stiftelser här i Sverige som delar ut stipendier, och det finns även möjligheter att söka stipendier i Holland för studenter från andra länder. På studyinholland.nl finns en holländsk databas där du kan söka.
Boende
Holland har brist på studentbostäder. Om du ska gå en internationell kurs kan det vara så att universitetet ordnar ett studentrum till dig. Överväg att tacka ja till det eftersom det kan vara svårt att hitta något på egen hand!
I Holland är det vanligt att dela hus och lägenheter med andra. Då har du ett eget rum men delar toalett, dusch och kök med andra.
Boende i de större städerna kan vara dyrt, ta reda på i förväg hur högt kostnadsläget är i den stad du ska studera i. Glöm inte att räkna med övriga kostnader som el, vatten och gas som inte alltid ingår i hyran.
Tips på webbplatser där du kan leta studentbostad:
- Dela lägenhet eller hus: Easykamer.nl
- Hitta studentrum eller rumskamrat: Kamernet.nl
- Studentboende för dig som ska plugga utomlands: Erasmate.com
- Stor portal med hyreslägenheter i Nederländernas största städer: Pararius.com
- Hitta hus eller lägenhet att hyra här: Huurwoningen.nl
Försäkring
Om du ska studera i Holland har du rätt till nödvändig vård (sjukhusvård, läkarvård, tandläkarvård m.m.) på samma villkor som landets egna invånare. Det innebär att om du skulle behöva akut vård så betalar du inte mer än de patientavgifter som holländarna själva betalar. Förutsättningen är dock att du vänder dig till vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i Holland.
Kom ihåg att ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet som du beställer genom Försäkringskassan. Läs gärna mer om utlandsstudier här.