11 aug 2022

Studera i Holland

Som utländsk student i Holland känner du dig välkommen. Holland har flest internationella program i hela Europa och holländarna är duktiga på att prata engelska.

Nederländerna satsar mycket på internationell utbildning och har över 1 500 högskoleprogram på engelska. Här hittar du sökmotorer för:

Hitta din utbildning på AllaStudier.se

Utbildningar och kurser i Holland

Studieupplägg

Holland följer det europeiska poängssystemet ECTS där 1 år heltidsstudier motsvarar 60 ECTS-poäng. 1 ECTS poäng motsvarar 28 studietimmar.

Holland är känt för att jobba mycket med problembaserat lärande där stor tyngd läggs på att elever självständigt löser praktiska problem. Grupparbeten, uppsatsskrivning och praktik är också viktigt i den holländska utbildningsfilosofin.

Holland följer det europeiska examenssystemet:

Examen 

Studielängd

Nivå

Bachelor

3 år

Grund

Master

1-2 år

Avancerad

PhD

4 år

Forskning

Krav på förkunskaper

Generellt gäller att alla högskoleutbildningar kräver att man har ett avgångsbetyg från gymnasiet. Eftersom varje högskola sköter sin egen antagning kan det finnas andra krav för speciella utbildningar. Därför är det viktigt att du kollar upp ordentligt vad som gäller för den utbildning du vill söka.

Språkliga förkunskaper

För att söka till holländska högskolor krävs att du har skrivit ett engelskatest för att bevisa att du har tillräckliga engelskakunskaper. IELTS och TOEFL godtas men även andra test kan accepteras. Normalt krävs minst 550 (paper based) eller 213 (computerbased) på TOEFL och minst 6 på IELTS för att bli antagen.

Så söker du

Holland har ingen central antagningsenhet utan du söker direkt till högskolan. Därför kan också ansökningsprocessen se olika ut från högskola till högskola. Normalt finns information på skolans webbsida. Kontakta admissions office för information.

Översättning av betyg

För att söka till utbildningar i Holland behöver du översätta dina slutbetyg från gymnasiet och/eller eventuellt andra studieintyg till engelska. Kraven på översättning varierar från skola till skola. Följande alternativ finns:

Skicka aldrig originalbetyg och intyg utan se till att ta kopior på alla handlingar. Ta reda om det räcker att få kopiorna bevittnade eller om de måste legaliseras och stämplas hos ambassaden eller Notarius Publicus.

Studieavgifter

Avgiften för program på statliga universitet är minst 1672 Euro/år. Kostnad för samtliga internationella program hittar du på studyinholland.nl.

Studiemedel och stipendier

För studier i Nederländerna kan du ansöka om studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

Studiemedel, heltid

4 veckor, kr

Bidrag

3 360

Lån levnadskostnad

7 728

Merkostnadslån för utlandsstudier

2 412

Totalt: 

13 500

Källa: CSN, 2022

Dessutom kan du få ett extralån för resa (en t/r-resa per kalenderhalvår) och för försäkring.

Stipendier

Stipendier kan vara ett annat sätt att finansiera eller få ett bidrag till utlandsstudierna. Det finns en mängd fonder och stiftelser här i Sverige som delar ut stipendier, och det finns även möjligheter att söka stipendier i Holland för studenter från andra länder. På studyinholland.nl finns en holländsk databas där du kan söka.

Boende

Holland har brist på studentbostäder. Om du ska gå en internationell kurs kan det vara så att universitetet ordnar ett studentrum till dig. Överväg att tacka ja till det eftersom det kan vara svårt att hitta något på egen hand!

I Holland är det vanligt att dela hus och lägenheter med andra. Då har du ett eget rum men delar toalett, dusch och kök med andra.

Boende i de större städerna kan vara dyrt, ta reda på i förväg hur högt kostnadsläget är i den stad du ska studera i. Glöm inte att räkna med övriga kostnader som el, vatten och gas som inte alltid ingår i hyran.

Tips på webbplatser där du kan leta studentbostad:

Försäkring

Om du ska studera i Holland har du rätt till nödvändig vård (sjukhusvård, läkarvård, tandläkarvård m.m.) på samma villkor som landets egna invånare. Det innebär att om du skulle behöva akut vård så betalar du inte mer än de patientavgifter som holländarna själva betalar. Förutsättningen är dock att du vänder dig till vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i Holland.

Kom ihåg att ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet som du beställer genom Försäkringskassan. Läs gärna mer om utlandsstudier här.

Senast uppdaterad: 11 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studera i Nya Zeeland

Äventyr, naturupplevelser, god mat och trevliga människor. Studier i Nya Zeeland ger en maxad upplevelse. OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. För utbytessugna studenter: Utbildningar och kurser i Nya ZeelandStudera på högskola utomlands På Nya Zeeland finns 8 universitet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga som en prinsessa

Drömmer du om ett liv i lyx och flärd? Här är utbildningarna för en riktig prinsessa. Prins William har slutligen förklarat att han förlovat sig med Kate Middleton. Men vilken typ av studier lämpar sig egentligen för en blivande prinsessa? På sitt CV kan Kate Middleton exempelvis skriva upp konsthistoria vid University of St. Andrews. Tack vare det blir hon Storbritanniens första drottning med ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-09-09

Ville surfar på ny sommarkurstrend

Att plugga på sommaren för att spetsa betygen har länge varit otänkbart för många svenska ungdomar. Det håller på att förändras menar Anna Skarborg på Upgrades Education som nu startar en ny typ av språkresa utomlands. Ville Hasselgren ska surfa och förbättra engelskan i sommar.  Anna Skarborg på Upgrades Education har på senare tid märkt av ett trendbrott bland svenska ungdomar.
Läs mer