Visa allastudier.se som: Mobil
Allt du behöver veta om att plugga utomlands

Plugga utomlands – så funkar det

Sugen på att plugga utomlands? Ett äventyr som kan göras på många olika sätt. Ska du läsa på ett universitet eller högskola kan du delta i ett utbytesprogram. Du kan också ta hjälp av en organisation som förmedlar kontakt och utbyten eller ordna dina utlandsstudier helt på egen hand.

Åk utomlands med ett utbytesprogram

När du har börjat läsa ett program finns ofta möjlighet att studera utomlands genom ett utbytesprogram. Då läser du en del av din svenska högskoleutbildning utomlands. Utbytet bygger på att högskolorna har avtal om studentutbyte med utländska högskolor. Därför kan valmöjligheterna skilja sig mellan såväl institutioner på en högskola som mellan högskolor.

Fördelen med att studera genom ett utbytesprogram är att du får tillgodoräkna dig dina utlandsstudier i den svenska utbildningen. Du betalar ingen terminsavgift och inom vissa utbytesprogram får du även automatiskt stipendium. De utbytesstudier som anordnas genom din svenska högskola och som tillgodoräknas efter att du har kommit hem är berättigade till studiemedel från CSN.

Åk utomlands på egen hand

De flesta som väljer att studera utomlands gör det faktiskt på egen hand, så låt dig inte skrämmas av att det är mycket som ska ordnas före avresan.

Att själv ordna sina utlandsstudier ger stor valfrihet då det är du som bestämmer var du ska studera och om du ska läsa hela eller bara delar av din utbildning utomlands. Tänk på att du själv måste skaffa all information och hålla kontakt med universitet och myndigheter och sköta allt ifrån kursval, anmälan och studiemedel själv. Du kan också välja att ta hjälp av någon av de organisationer som arbetar med detta.

Checklista innan du åker

1. Bestäm dig vart du ska ta vägen och vad du ska plugga

Jämför potentiella utbildningar och utgå från dina intressen och din tilltänkta framtida karriär. Ta faktorer som kurstid, antagningskrav och kostnader i beaktning.

2. Fundera över det ekonomiska

Dessutom finns det gott om stipendier att söka som kan bekosta din vistelse. Och kolla förstås även med CSN.

3. Fixa uppehållstillstånd och försäkringar

Ska du studera i ett land utanför EU måste du ha ett visum, vilket du får genom att kontakta landets ambassad. Surfa runt på nätet och lär dig mer innan du åker så att du har koll. Det är även oerhört viktigt att vara rätt försäkrad, så se till att undersök om du är det.

4. Skaffa boende

Kontakta det universitet som du har blivit antagen till, de hjälper ofta sina internationella studenter med att hitta boende.

5. Greja med extrajobb

För att dryga ut din skrala studiekassa kan det vara en idé att jobba extra under din utlandsvistelse. I EU finns inga restriktioner kring hur mycket du får extrajobba, men i exempelvis USA och Australien får du bara jobba max 20 timmar per vecka.

6. Fixa med det sista

Glöm inte bort småsakerna, som att skaffa ett kontantkort till mobiltelefonen, planera resor dit och hem i tid eller att eftersända posten.

Läs mer:

Ge ditt CV tyngd med utlandsstudier

Utlandsstudier ger högre lön

Text: Josefin Svenberg/AllaStudier-redaktionen
Källa: Studera.nu

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-02-24

TOEFL – språktest i engelska

TOEFL mäter din förmåga att använda och förstå engelska på universitetsnivå. Det är det största och vanligaste språktestet i engelska och används av universitet i hela världen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Såhär varvar du högskoleprovet

Hur gör du för att plugga till högskoleprovet på bästa sätt? Vi tipsar om 5 appar som kan hjälpa dig att plugga till de olika delarna av provet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Knip stipendiet med karisma

Drömmer du om att studera utomlands, eller är du bara trött på att leva fattigt? Lars Hellman på stipendieförmedlaren Global Grant ger sina bästa tips till att fixa finansieringen!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön