Sök utbildning 👉

Bygg din egen kandidatexamen

Funderar du på att studera men känner att du inte hittar rätt utbildning? Vi har samlat allt du behöver veta för att bygga din egen kandidatexamen.

Funderar du på att studera men känner att du inte hittar rätt utbildning? Visste du att du själv kan sätta ihop din examen och på så sätt bli unik på arbetsmarknaden? Vi har samlat allt du behöver veta för att bygga din egen kandidatexamen.

Vad är en kandidatexamen? 

En kandidatexamen är en allmän akademisk examen på högskolenivå. För att kunna ta ut en kandidatexamen behöver du ha studerat tre år på heltid vilket innebär att du behöver läsa 180 högskolepoäng totalt. Du behöver även uppfylla kravet för antalet högskolepoäng som krävs i ditt huvudämne, alltså det ämne som du ansöker om examen i. Under dina studier behöver du genomföra ett kandidatexamensarbete, även kallad C-uppsats, på 15 högskolepoäng inom det huvudämne du valt. 

På Sveriges universitet och högskolor finns det många färdiga kurspaket som ger dig en kandidatexamen. De utbildningarna har satts ihop baserat på bland annat efterfrågan och relevans. Om du väljer att läsa ett färdigt program läser du de kurser som valts ut i paketet. 

Bygg din egen kandidatexamen

Att läsa ett färdigt program är inte nödvändigtvis det mest passande utbildningsupplägget för alla. Ett färdigt program är inte heller det enda sättet att få en examen. Genom att själv välja olika kurser har du minst lika stor möjlighet att få en utbildning som passar just dig, som om du hade läst ett program. 

För att kunna ta ut en kandidatexamen genom att läsa fristående kurser behöver du uppfylla vissa krav. Precis som i redan ihopsatta program behöver du komma upp i 180 högskolepoäng. Minst 90 poäng av dessa ska vara inom det huvudämne du har valt. De övriga 90 högskolepoängen kan du oftast välja själv. 

💡 Exempel: Du vill jobba med ekonomi men du tycker inte att alla kurser i ett specifikt kurspaket som du hittat känns intressanta. Du kan då välja att bygga din egen kandidatexamen. Välj ett huvudområde som du vill rikta in dig på till exempel företagsekonomi. Du läser 90 högskolepoäng, alltså 3 terminer totalt, inom det huvudområdet du valt.

Du vet redan nu att du i framtiden vill jobba på ett företag som arbetar med HR-frågor och känner därför att du vill bygga på din kunskap inom arbetsrätt. Du kan då själv välja att läsa kursen arbetsrätt som en av dina valbara kurser.

Du kanske även tycker att det är intressant med historia och tror att du kommer ha nytta av det i framtiden, då kan du välja en fristående kurs i ekonomihistoria.

Genom att fritt välja kurser som passar det du är intresserad av på de övriga 90 högskolepoängen kan du bygga ihop din egen kandidatexamen.

Du tar större ansvar över din utbildning

Att bygga en egen kandidatexamen ger dig många valmöjligheter. Förutom att du mer fritt kan välja vad du vill specialisera dig inom kan du även välja i vilken ordning och i vilken takt du vill läsa kurserna. Det finns dessutom stora möjligheter för dig att läsa kurser utomlands, eller varför inte skriva ditt examensarbete i ett annat land? 

Eftersom du blir som din egen “projektledare” när du bygger din kandidatexamen är det viktigt att tänka på att du själv måste ansöka om varje ny kurs inför en ny termin. Ett tips är att planera några terminer framåt för att inte riskera att stå utan en kurs när terminen börjar. Det är även bra att hålla koll på när kurserna du vill gå är tillgängliga. Vissa kurser går nämligen enbart att läsa på antingen höstterminen eller vårterminen. 

Innan du påbörjar din utbildning kan det vara bra att kontakta en studie- och yrkesvägledare för att prata om hur just din examen kan se ut och för att säkerställa att du får med det som krävs för att du ska kunna ta ut en kandidatexamen.

Skillnad på yrkesexamen och kandidatexamen

Många program på universitet och högskolor ger dig en generell examen, till exempel en kandidatexamen eller en högskoleexamen. Yrkesexamen är, till skillnad från en generell examen, en examensform för utbildningar som leder dig till ett särskilt yrke. En yrkesexamen har oftast mer detaljerat innehåll. För att ta en yrkesexamen behöver du i stort sett alltid läsa ett komplett program som följer en bestämd utbildningsplan. Du kan alltså inte läsa fristående kurser och på så sätt bygga en yrkesexamen, till exempel psykologexamen eller sjuksköterskeexamen. 

Skillnad på högskoleexamen och kandidatexamen

En högskoleexamen kan du få efter att ha studerat på högskola motsvarande 120 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng inom ett huvudämne. Efter att du tagit din högskoleexamen kan du läsa till kurser för att nå de högskolepoäng som behövs för att ta ut en kandidatexamen.

Börja bygg din egen kandidatexamen

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på AllaStudier.se. Hennes mål är att skapa inspirerande innehåll för att hjälpa framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om antagning till studier. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på AllaStudier.se. Hennes mål är att skapa inspirerande innehåll för att hjälpa framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om antagning till studier.

Annonser