21 okt 2021

Ge ditt CV tyngd med utlandsstudier

Utlandsstudier gör dig attraktiv på en internationell arbetsmarknad och kan bli spetsen på ditt CV. Rekryteraren: ”Det visar på en drivkraft”

Ida Björnstad, 24 år, är journalist med en bakgrund som reporter och programledare på TV4 och SVT. Hon valde att plugga en termin vid Santa Barbara City College, för att spetsa till sin utbildning och för att få möjlighet att uppleva USA. Hon tycker att det har hjälpt henne att sticka ut i den tuffa konkurrensen om jobben i mediabranschen.

– Har en arbetsgivare fem kandidater att välja bland som har likvärdig journalistikutbildning så blir utlandsstudierna viktiga för att särskilja sig från andra, säger Ida.

Enligt Jens Nordquist, affärsområdeschef på Academic Work med lång erfarenhet av rekrytering till olika arbetsgivare, är det meriterande med utlandsstudier av olika anledningar. För det första visar det på en drivkraft att ha tagit sig utomlands, för det andra är det väldigt utvecklande att bo och studera i ett annat land. Goda språkkunskaper är också viktiga på en allt mer internationell arbetsmarknad.

Många av de tjänster vi hjälper våra kunder att tillsätta har en internationell prägel, t.ex. projektledartjänster där man förväntas leda internationella grupper på ett annat språk än svenska. Det är ett faktum att arbetsmarknaden bli allt mer internationell och det är därför väldigt värdefullt att behärska ytterligare språk, säger Jens.

Spelar det stor roll vilket universitet och land man väljer?

Självklart finns det vissa utländska universitet som rankas högre än andra och som kan väga extra tungt i ett CV, t ex Harvard, Yale, Princeton, Cambridge. Men för de allra flesta tjänster är det själva erfarenheten och förstås den språkliga kunskapen som väger tyngst.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 21 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-08-12

Studera i Australien

Svenskar upptäckte på allvar Australien som studieland för tio år sedan. Sedan dess reser en strid ström studenter till landet alla trivs i. Är du sugen på att göra samma sak? Läs mer här! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Så får du råd att plugga i USA

Är du sugen på att plugga i USA men är orolig för att du kanske inte har råd? Det är dyrt att studera i USA men vi har listat tips på vad du kan göra för att få hjälp på traven med finansiering!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-12-29

2024 års Topplista: Världens bästa Universitet avslöjade

Utforska globala universitetsrankningar för 2024. Se var Harvard, MIT och Oxford står bland världens akademiska elit.

Läs mer