Visa allastudier.se som: Mobil
Bondi Beach

Studera i Australien

Svenskar upptäckte på allvar Australien som studieland för tio år sedan. Sedan dess reser en strid ström studenter till landet alla trivs i.

OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling.

För utbytessugna studenter:

Hitta utbildningar och kurser i Australien
Studera på högskola utomlands

Hitta utbildningar

Om du vill studera på högskolenivå i Australien har du 42 olika universitet att välja mellan. 39 av dessa är statliga, två är internationella och ett är privat. Universiteten i Australien har tusentals utbildningar att välja mellan.

Upplägg på studierna

I Australien kan man i regel inte läsa fristående kurser, utan man studerar på hela utbildningsprogram som leder fram till olika examina. I varje program ingår det dels obligatoriska kurser, core courses, och dels kurser som studenterna själva väljer, electives.

För utländska studenter som inte vill läsa en hel utbildning i Australien finns på många universitet möjlighet att läsa en eller två terminer som så kallad Study Abroad-student. Man kan då fritt välja vilka ämnen man vill studera.

Utbildningsnivå och examen

Utbildningen är uppdelad på två nivåer: undergraduate-nivå och postgraduate-nivå.

ExamenUtbildningslängdNivå

Bachelor degree 3-4 år Undergraduate
Masters degree 1-2 år påbyggnad på Bachelor Postgraduate
Doctoral degree Minst tre år påbyggnad på Master Postgraduate

Läsåret

Termin 1 februari - juni
Termin 2 juli - november

Precis som i Sverige har man tvåterminssystem, men eftersom årstiderna är motsatta ligger sommaruppehållet mellan två läsår i Australien mitt i vintern här hemma. På många utbildningar kan du själv välja om du vill börja din utbildning termin 1 eller termin 2.

Krav på förkunskaper

För att kunna söka till en utbildning i Australien måste du uppfylla vissa förkunskapskrav. Det handlar dels om akademiska förkunskaper och dels om språkliga förkunskaper.

Akademiska förkunskapskrav

Detta gäller för antagning till högskolor i Australien:

 • Om du har gymnasiekompetens och är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige är du i regel behörig att studera på universitet i Australien.
 • De exakta kraven på förkunskaper varierar från utbildning till utbildning. Det kan krävas att du har läst vissa ämnen/kurser på gymnasiet för att kunna söka till en viss utbildning.
 • Kontakta antagningsenheten för internationella studenter, Admissions Office/International Office, vid det universitet där du vill läsa för att få information om vad som krävs för just den utbildning du vill komma in på.

Språkliga förkunskapskrav

Utländska studenter som vill studera på universitetsnivå i Australien måste först klara ett engelskt språktest eller på annat sätt bevisa att de har tillräckliga kunskaper i engelska.

 • IELTS (International English Language Testing System) är det vanligaste testet och ges ungefär en gång i månaden på Folkuniversitetet i Lund, Stockholm och Göteborg.
 • TOEFL (Test of English as a Foreign Language) kan du göra i Stockholm, Göteborg och Malmö. TOEFL-testet ges bara vid några få tillfällen per år och det är ont om platser, så se till att anmäla dig i god tid.

Vilka resultat som krävs på proven skiljer sig åt mellan olika universitet. Kolla upp exakt vilket eller vilka test som accepteras och vilken poäng som krävs där du vill läsa!

OBS! Svenska studenter som har minst VG i engelska A och/eller B från gymnasiet behöver i regel inte göra något språktest för att kunna söka till universiteten i Australien.

Antagning och urval

De australiska universiteten använder följande antagningskriterier:

 • Gymnasiebetyg
  Det är upp till varje universitet att bestämma hur de vill värdera betygen. Vissa tittar på snittbetyget och andra på betyg i enskilda ämnen.
 • Statement of purpose
  Vissa universitet vill att du skriver en uppsats där du berättar varför du vill gå den utbildning du sökt, vad du har för mål med utbildningen, hur dina framtidsplaner ser ut etc.
 • Intervju
  Vissa universitet vill att du gör en intervju med dem.

Antagning till utbildningar på postgraduate-nivå sker utifrån tidigare studiemeriter på högskolenivå, och ibland  relevant arbetslivserfarenhet och intervjuer.

Så söker du

I Australien finns ingen central antagningsenhet eller liknande utan du söker utbildningar direkt hos universiteten. Kontakta i god tid antagningsenheten vid det universitet du är intresserad av och be dem skicka kurskatalog och ansökningshandlingar. Eller gå in på skolans webbplats där det oftast finns information och möjlighet att ladda ner blanketter eller ansöka online.

Antagningen sker löpande under hela året. Det innebär att du kan söka när som helst fram till sista ansökningsdatum som brukar vara två till tre månader före kursstart. En del utbildningar kan dock ha tidigare ansökningsdatum – oftast rör det sig om utbildningar som tex läkare, physiotherapy, dentistry, veterinary science. När universitetet fått in din ansökan behandlas den med detsamma, så det lönar sig ofta att söka tidigt!

Söka via förmedling

Du kan även ansöka via någon av de förmedlingar i Sverige som representerar olika universitet i Australien. Då hjälper förmedlingen dig med ansökan och sköter kontakterna med det universitet du vill studera på. Exempel på förmedlingar du kan vända dig till är:

Blueberry

Kilroy Education

Education Link

Study Abroad

EF

Study International

Observera att förmedlingarna bara jobbar med vissa utvalda universitet. Om du ska söka via en förmedling måste du välja något av dessa.

Översättning av betyg

För att söka till utbildningar i Australien behöver du översätta dina slutbetyg från gymnasiet och/eller eventuellt andra studieintyg till engelska.

Kraven på översättning varierar från skola till skola. Följande alternativ finns:

 • Översätta själv – ta hjälp av Skolverkets översättningsmall.
 • Skolan som utfärdat betyget översätter och stämplar.
 • Översättningen görs av auktoriserad översättare.

Skicka aldrig originalbetyg och intyg utan se till att ta kopior på alla handlingar. Ta reda om det räcker att få  kopiorna bevittnade eller om de måste legaliseras och stämplas hos ambassaden eller Notarius Publicus.

Avgifter

Alla universitet i Australien tar ut undervisningsavgifter, tuition fees. Avgifternas storlek varierar och beror dels på vilket universitet du väljer och dels vilken typ av utbildning det handlar om.  Tabellen nedan ger en indikation om priserna. Observera att utbildningar till läkare, tandläkare, veterinär ligger högre i pris.

NivåKostnad AU$

Undergraduate ca 15 000 - 35 000 AU$/år
Postgraduate 20 000 - 37 000 AU$/år

Studiemedel och stipendier

Studiemedel

För studier i Australien kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

CSNSumma/studieveckaSumma/läsår

Bidrag 705 kr 26 790 kr
Lån levnadskostnad 2 750 kr 104 500
Lån terminsavgift max 1350 kr 51 300 kr
Total 4 805 kr 182 590 kr

Källa: CSN, 1 juli 2014.

Du får även ett extralån för resa (en t/r - resa per kalenderhalvår) och för försäkring.

Stipendier

Stipendier kan vara ett annat sätt att finansiera eller få ett bidrag till utlandsstudierna. Det finns en mängd fonder och stiftelser här i Sverige som delar ut stipendier, och det finns även möjligheter att söka australiska stipendier för studenter från andra länder.

Boende

För dig som ska studera i Australien finns olika typer av boende att välja mellan. Några alternativ är att bo på studenthem, vara inneboende eller att dela lägenhet med andra studenter.

Studenthem

På många universitet i Australien finns möjlighet att bo på studenthem, Residential colleges. Dessa ligger antingen på universitetsområdet, campus, eller precis i närheten.

Det vanliga är att man har eget rum, men det förekommer också att man får dela rum med en annan student. Ibland finns dusch och toalett på rummet men oftast får man dela med de andra på korridoren. Måltider kan ingå i priset och ibland även städning, tvätt och strykning. Standard och priser varierar.

Inneboende

Att vara inneboende hos en australiensisk familj är ett annat alternativ. Som inneboende brukar man ha ett eget rum och dela badrum och kök med familjen man bor hos. Oftast ingår frukost och middag i hyran, men annars handlar och lagar du din mat själv i familjens kök.

Dela lägenhet eller hus

Det vanligaste alternativet bland utländska studenter som kommer till Australien är att man delar lägenhet eller hus med andra studenter. Då har man i regel var sitt rum och så delar man kök, badrum, vardagsrum och eventuellt andra gemensamma utrymmen. Det råder ingen större bostadsbrist i Australien och att få tag på lägenheter och hus är ganska lätt. Dessutom blir den här typen av boende blir ofta billigare än att t.ex. bo på studenthem.

Ordna bostad

För att hitta en bostad i Australien vänder du dig i första hand till det universitet eller den skola där du ska läsa. De flesta lärosäten har en särskild bostadsservice, Accommodation Office, som kan hjälpa dig att hitta olika typer av boende.

Annars är lokaltidningarnas bostadsannonser (som ofta finns både i pappersupplaga och på nätet) en bra utgångspunkt för att hitta bostad.

Det finns också en hel del specialsajter där man kan hitta boende av olika slag, t.ex. Domain.com.au. Kolla också anslagstavlorna på skolan och hör dig för bland kursare och andra du träffar.

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2010-10-20

Big in Japan

Han pluggade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag reser Per Gross världen runt och prisas för sin musik. Per Gross firar just nu stora framgångar i Japan. Tidigare har han studerat musik i Stockholm och Köpenhamn. På CV:t står Sveriges Ungdomssymfoniorkester, Tiranas Young Virtuosos (Albanien) och Drottningholms Barockensemble. Inte nog med att han vann första pris i Osaka International ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-19

Hon pluggar och räddar världen

Glöm charterresor och backpacking. Den nya Generation E kombinerar volontärarbete med språkstudier. – Det är helt klart en trend att fler och fler vill åka iväg som volontär berättar Anna Korsvik på Volontärresor. Det vi ser är att det sprider sig i åldrarna, dvs att det inte enbart är folk i 20-årsåldern som åker utan även äldre. Det har också blivit mer vanligt att män åker som volontär.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Lättare för utländska studenter

Utländska gäststudenter kan nu söka uppehållstillstånd i Sverige på webben. Ambassaden i Kina är en möjlighet. Migrationsverket har börjat låta utländska gäststudenter söka uppehållstillstånd samt betala avgiften via verkets internetsajt. Tillstånden kan sedan hämtas på svensk ambassad eller konsulat. I första steget gäller det studenter från länder utan visumtvång till Sverige samt studenter ...
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön