29 dec 2023

2024 års Topplista: Världens Bästa Universitet Avslöjade

Spana in Times Higher Education World University Rankings 2024. Det är vad vi skulle kunna kalla det en jorden-runt-resa bland världens akademiska toppar, där 1,904 universitet från 108 olika hörn av världen får skina. Denna ranking är en djupdykning i hur universiteten står sig inom allt från undervisning till forskning och internationell närvaro.

Sammanlagt samlades 411 789 datapunkter in från över 2 673 institutioner med över 134 miljoner citeringar från 16,5 miljoner forskningspublikationer och inkluderade svar från 68 402 akademiker globalt. Tack vare ny och förfinad metodik får vi en unik inblick i universitetens värld, där allt från lektionssalar till forskningslabb och internationella partnerskap vägs och värderas.

University of Oxford behåller sin förstaplats för åttonde året i följd, medan Stanford University avancerar till andra plats och flyttar ner Harvard University till fjärde plats. MIT klättrar upp till en imponerande tredje plats, och University of Cambridge placerar sig på en stark femteplats.

Topp 25 i världen 2024

 1. University of Oxford, Storbritannien
 2. Stanford University, USA
 3. Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA
 4. Harvard University, USA
 5. University of Cambridge, Storbritannien
 6. Princeton University, USA
 7. California Institute of Technology (Caltech), USA
 8. Imperial College London, Storbritannien
 9. University of California, Berkeley, USA
 10. Yale University, USA
 11. ETH Zurich, Schweiz
 12. Tsinghua University, Kina
 13. University of Chicago, USA
 14. Peking University, Kina
 15. Johns Hopkins University, USA
 16. University of Pennsylvania, USA
 17. Columbia University, USA
 18. University of California, Los Angeles (UCLA), USA
 19. National University of Singapore (NUS), Singapore
 20. Cornell University, USA
 21. University of Toronto, Kanada
 22. University College London (UCL), Storbritannien
 23. University of Michigan-Ann Arbor, USA
 24. Carnegie Mellon University, USA
 25. University of Washington, USA

Ta del av hela listan

Svenska Universitet på världsarenan
När det gäller svenska universitet, placerar sig Karolinska Institutet på 50:e plats, medan KTH Royal Institute of Technology och Lunds universitet är nära topp 100, respektive 97:e och 106:e plats. Uppsala universitet och Stockholms universitet når också höga positioner, med 140:e respektive 185:e plats. Dessa placeringar speglar den höga standarden och den internationella konkurrenskraften hos svensk högre utbildning.


De svenska universiteten som rankar högst på listan

 1. Karolinska Institute
 2. KTH Royal Institute of Technology
 3. Lund University
 4. Uppsala University
 5. Stockholm University

Globala Perspektiv och Framtidsspaning
Rankingen visar oss att USA fortsätter att dominera, men också att länder som Indien och Kina blir alltmer framträdande. Dessutom kan vi se att nya länder som Kosovo, Bosnien och Hercegovina, Nordmakedonien och Armenien debuterar i rankningen, vilket indikerar en ökande mångfald i det globala högre utbildningslandskapet.

Senast uppdaterad: 29 dec 2023
Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på AllaStudier.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på AllaStudier.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Plugga något nytt och byt upp dig

För medelålders personer som satsar på en helt ny karriär är det klassiska yrken som gäller. Sjuksköterska och lärare är de populäraste valen. Och det är mest kvinnor som sadlar om. Efter nästan 20 år som journalist vill Anna Helmerson göra något annat. Efter tre år kommer hon att vara färdig sjuksköterska. – Jag är 45 år i dag. När jag är klar är jag 48.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-21

Starta eget under studierna

Starta eget under studietiden för att skaffa dig arbetslivserfarenhet och få utrymme att göra det du vill, utan att behöva ta stora risker ekonomiskt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-28

Bostadsgaranti endast i fyra studentstäder

Bostadssituationen för landets studenter inför höstterminen 2013 är svårare än på länge även utanför de största studentstäderna. Endast fyra av 32 studentstäder kan garantera ett boende inom en månad. Här kan du läsa om hur läget ser ut!

Läs mer