Folkhälsovetenskapligt program

Högskolan i Skövde
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Distans
180 hp
Heltid
CSN-berättigad

Videoreportage

Folkhälsovetenskapligt program

Om programmet

Människors hälsa är en förutsättning för välfärd och social utveckling. Genom att studera det tvärvetenskapliga ämnet folkhälsovetenskap kan ditt framtida arbete leda till hälsovinster för både enskilda individer och samhället i stort. Folkhälsovetenskapligt program erbjuder kunskapsmöjligheter för att kunna identifiera, analysera och minska hälsorelaterade ojämlikheter.

Utbildningen innebär heltidsstudier, vilket motsvarar cirka 40 timmar i veckan. Att studera på distans har flera fördelar eftersom undervisning, kommunikation och examinerande moment vanligen sker via Högskolans digitala lärplattform Canvas. Det ger dig möjlighet att se inspelade föreläsningar och att delta i seminarier på distans. En till två gånger per termin träffas vi på campus, på Högskolan i Skövde, då ska du som studerar programmet vara på plats. Campusträffarna innehåller obligatoriska examinerande moment.

Det här läser du på programmet

Under utbildningen studerar du orsak och verkan av olika folkhälsoproblem, både lokala och globala. Du lär dig också metoder för att förebygga ohälsa och strategier för att vända negativa trender.

Under första året läser du grundkurser som ger dig kunskap och förståelse för folkhälsovetenskap och folkhälsoarbete. Kurserna behandlar teman och begrepp som är relevanta inom ämnet. Det kan handla om hälsans bestämningsfaktorer, ojämlikheter i hälsa och hur samhället är organiserat i relation till hälsa och folkhälsoarbete. Du läser ämnen som till exempel hälsopsykologi, vetenskapsteori och ojämlikhet i hälsa.

Under andra och tredje året fördjupas och breddas dina kunskaper. Du studerar bland annat tillämpad folkhälsovetenskap, epidemiologiska metoder och problemlösning. Du får lära dig att analysera och att använda vetenskapliga tillvägagångssätt. Du får planera och implementera folkhälsoarbete i olika befolkningsgrupper. Sista terminen läser du två valbara kurser (du har möjlighet att välja praktik inom folkhälsoarbete som valbar kurs) och avslutar programmet med att skriva ditt examensarbete.

Undervisning och kurslitteratur är både på svenska och engelska.

Passar det här programmet mig?

Folkhälsovetenskapligt program passar dig som är intresserad av människors hälsa på befolkningsnivå. Du vill arbeta med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder och minska människors hälsorelaterade ojämlikheter.

Jobb efter examen

Folkhälsovetare har en bred arbetsmarknad som omfattar olika roller inom regional, kommunal, statlig och privat verksamhet. Många folkhälsovetare jobbar som konsulter. Utbildningen kan ge dig möjlighet att arbeta med strategiska och operativa funktioner, till exempel som folkhälsostrateg eller hälsoutvecklare. Du kan också jobba inom omsorgen för äldre eller barn och ungdom. Ökande livslängd, livsstilsrelaterad ohälsa och immigration bidrar till ett ökat behov av kompetens inom området.

Läsa vidare efter examen

Efter avslutad utbildning har du en filosofie kandidatexamen med folkhälsovetenskap som huvudämne. Du kan därefter läsa vidare till en magisterexamen (60 hp) här på Högskolan i Skövde eller masterexamen (120 hp) på något av våra partneruniversitet eller på andra lärosäten, både i Sverige och utomlands.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet (eller motsvarande kunskaper).

Urval

Betyg 67%, högskoleprov 33%.

Språk

Undervisningen ges på svenska. Viss undervisning på engelska kan förekomma.

Examen & Intyg

Kandidatexamen

Högskolan i Skövde

Kreativ miljö

Du kanske vill göra något nytt.Fördjupa dig inom det du redan gör, eller ändra på något som andra gör.Du kanske vill utmana dig själv och sättet du ser på världen.Du kanske vill förändra världen.Eller så vill du bara jobba med...


Läs mer om Högskolan i Skövde och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Folkhälsovetenskapligt program
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Högskolan i Skövde



Recensioner

Det finns inga recensioner för Folkhälsovetenskapligt program

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Folkhälsovetenskapligt program från Högskolan i Skövde, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön