Visa allastudier.se som: Mobil
Studera utomlands - gymnasium

Studera utomlands – gymnasium

Den som pluggar utomlands under gymnasietiden lär sig snabbt ett nytt språk och får erfarenheter för livet.

Utländsk gymnasieutbildning

Att studera på gymnasienivå i ett annat land innebär att du studerar på samma villkor som landets egna studenter. Du går på samma lektioner som alla andra elever och bedriver dina studier på landets språk. Det är ett bra sätt att lära känna landets kultur och lära sig språket snabbt.

Normalt innebär ett gymnasieår utomlands att du måste läsa ytterligare ett år i Sverige när du kommer hem eftersom året utomlands inte innehåller samma ämnen som ditt svenska gymnasieprogram.

Genom förmedling

Det finns flera förmedlingar i Sverige som hjälper dig som vill studera på gymnasienivå utomlands. De hjälper till med ansökan och förberedelser innan avresa. De ordnar också en värdfamilj och har ofta personal på plats i landet som kan hjälpa dig om du har problem när du är på plats.

FörmedlingProgram och kostnad
STSGymnasieprogram i många olika länder. Lokala representanter.Inkvartering i värdfamilj. Kostnad: varierar från land till land.
EFGymnasieprogram i många olika länder. Lokala representanter. Inkvartering i värdfamilj. Kostnad: varierar från land till land.
Ett år i Frankrike, Tyskland, Spanien
Internationella Programkontoret
Ett kostnadsfritt gymnasieprogram som vänder sig till dig som läser åk 1 el 2 på gymnasiet.
Inkvartering i värdfamilj eller internat/studenthem.
RotaryUtbytesprogram över hela världen genom andra Rotaryklubbar.
Du bor i en värdfamilj medan din familj tar emot en utbytesstudent under samma period.
Kostnad: 28 500 kr/år för samtliga länder förutom USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland dit det kostar 38 500 kr.
Svensk gymnasieutbildning utomlands

Svensk gymnasieutbildning utomlands är för gymnasieelever som har föräldrar som jobbar utomlands. Undervisningen motsvarar den svenska skolans och tanken är att eleven ska kunna fortsätta sin utbildning i Sverige om han/hon väljer att återvända.

Svenska gymnasieskolor

Följande svenska gymnasieskolor finns i utlandet:

Distansstudier

Vissa gymnasieprogram kan du läsa på distans om du bor utomlands. Innehållet är detsamma som på de svenska gymnasieprogrammen och leder till behörighet till svenska högskolor. Dessa program är:

  • Humanistiska programmet med inriktning Kultur.
  • Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktningarna Samhällsvetenskap och Beteendevetenskap.
  • Ekonomiprogrammet med inriktning Ekonomi.
  • Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap.

Distansstudier administreras av Värmdö Gymnasium, kontakta dem om du har frågor angående distansstudier utomlands.

Internationella gymnasieskolorInternationella skolor med svensk sektion

De internationella gymnasieskolorna ger en lokal gymnasieutbildning men erbjuder samtidigt en sektion som representerar det land du ursprungligen kommer från. På den svenska sektionen finns en svensk lärare som undervisar i det svenska språket och kulturen ung 6-8 timmar i veckan. Den svenska sektionen blir alltså ett komplement till den annars lokala gymnasieutbildningen.

Internationella gymnasieskolor med en svensk sektion är:

International Baccalaureat (IB)

IB-programmet är ett internationellt program som ges på över 1000 skolor världen över. Programmet leder till ett ”IB diploma” som är en internationellt erkänd examen. Studenter som studerar på ett IB-program kan förflytta sig från en IB-skola till en annan varsomhelst i världen eftersom programmet ser likadant ut överallt och undervisningsspråket är alltid engelska.

Är du intresserad av att studera utomlands en del av din gymnasietid är det en god idé att läsa ett IB-program i Sverige och sedan ta ett eller flera år utomlands.

Ettårsprogrammen

För dig som går i årskurs ett eller två i gymnasiet finns något som heter "Ettårsprogrammen". Genom dem kan du ansöka om att studera ett år i Frankrike, Spanien eller Tyskland/Österrike. Ansöker gör du via Universitets- och högskolerådet, UHR.

Johanna Boussard
Senast uppdaterad: 17 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-05-11

Ge ditt CV tyngd med utlandsstudier

Utlandsstudier gör dig attraktiv på en internationell arbetsmarknad och kan bli spetsen på ditt CV. Rekryteraren: ”Det visar på en drivkraft”

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-11-18

Test: Vilket gymnasieprogram passar dig?

Du som ska välja till gymnasiet nu i vår kan välja mellan 18 program. Vi har satt ihop ett test som kan ge en fingervisning om var du kommer trivas bäst.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-23

Studera utomlands

Lär dig ett nytt språk, skaffa livserfarenhet, bygg ett globalt nätverk. Det kan finnas många anledningar att plugga utomlands. Och det behöver inte vara så dyrt. Dessutom en investering i din framtida karriär!

Läs mer