Visa allastudier.se som: Mobil

VVS- och fastighetsprogrammet

Värme, ventilation och sanitet, det står VVS för. Programmet riktar sig till dig som är intresserad av sådana tekniska system i olika fastigheter.

Under utbildningen får du lära dig att installera och underhålla till exempel ett ventilationssystem. Mycket annat ingår såklart också, från ellära till verktygshantering. På VVS- och fastighetsprogrammet finns fyra inriktningar:

 • Fastighet
  Vill du bli fastighetsvärd i framtiden är detta inriktningen för dig. Då lär du dig bland annat om inom- och utomhusmiljöer, att underhålla tekniken i hus samt service.
 • Kyl- och värmepumpsteknik
  Intresseras du av isbanor, frysdiskar eller värmepumpar kommer du känna dig hemma här. Stort fokus ligger på miljö och energisnålt användande.
 • Ventilationsteknik
  Ventilation är superviktigt i alla former av fastigheter och här lär du dig allt om hur det funkar; hur man reparerar, justerar eller installerar ventilationssystem.
 • VVS
  Här fokuseras det på värme- och sanitetssystem. När man bygger sådana måste en hel drös lagar och regler följas, och det kommer du ha järnkoll på efter studenten.

Jobb du kan få efter examen:

Fastighetsvärd
medellön: 25 800 kr
Gillar du att lösa problem och träffa människor? Som fastighetsskötare är det din uppgift att se till att dina hyresgäster bor bra och att de får hjälp med problem som rör bostaden.

Rörmokare
medellön: 25 800 kr
Vattenrör i allt från bostadshus till stora industrier blir ditt främsta område som rörmokare. Bra för dig som vill komma ut snabbt i arbetslivet, då efterfrågan är hög.

Kyltekniker
medellön: 25 200 kr
Här ser du till att livsmedel håller sig fräscha i butik, eller att man kan spela ishockey långt in på sommaren. Du sköter alltså om alla sorters kylsystem som finns i samhället.

Ventilationstekniker
medellön: 25 600 kr
Som ventilationstekniker är din viktigaste uppgift att skapa bra luft, vilket alla behöver. Du servar och sköter om ventilationssystem i alla sorters fastigheter.

Jag går programmet nu

Robin Karlsson är 18 år och läser VVS- och fastighetsprogrammet på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Han gillar att fiska och jaga och drömjobbet är att syssla med något praktiskt. 

Varför valde du att läsa VVS- och fastighetsprogrammet?

– Jag vill ha ett praktiskt yrke efter studenten. Jag pratade också med personer som gick utbildningen innan mig och de rekommenderade den.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att vi gör ganska mycket praktiskt arbete, och då mindre teori. APU:n är också väldigt rolig och gör utbildningen bra.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa VVS- och fastighetsprogrammet?

– Man ska tycka om att arbeta praktiskt och vara intresserad av VVS. Och så ska man inte vara rädd för att skita ner sig lite.

Så säger läraren

Jörgen Rosander är lärare på VVS- och fastighetsprogrammet, Oscarsgymnasiet i Oskarshamn.

Vilka är styrkorna i VVS- och fastighetsprogrammet?

– Man får lära sig ett hantverksyrke och i utbildningen varvas både praktik och teori. Det ingår också minst 15 veckors APU ute på företag och sköter man sig där får man oftast lärlingsplats efter gymnasiet.

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man bör vara praktiskt lagd, kunna jobba självständigt och ta egna beslut samt vara intresserad av tekniska lösningar, som injusteringar av värmesystem eller kyla.

Senast uppdaterad: 22 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Roligt program gör studierna lättare

Tänka strategiskt eller välja det du brinner för? Gymnasievalet är knepigt och kan avgöra din framtid. Men kom ihåg att plugget ska vara roligt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-18

Höj betygen innan det är för sent

Från IG-varning till VG på två veckor. Isabelle vet hur du snabbt vänder dåliga betyg till bra.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2012-04-26

Tidig praktik ger känsla för hotellbranschen

På Vipeholmsskolan  får eleverna tidigt känsla för yrken inom hotellbranschen. Genom Elite Hotels är de ute på praktik redan första året.

Läs mer