15 okt 2021

Humanistiska programmet

Tycker du att det är intressant med människans historia och utveckling så kommer du ha mycket glädje av humanistiska programmet.

humanistiska programmet läser man språk, litteratur, filosofi och historia för att förstå hur dessa ting påverkas av människans utveckling. Verkar detta något för dig så finns två olika inriktningar som du kan välja mellan: 

  • Kultur
    Hur skapar människan kultur och hur påverkar kultur människan? Genom studier i kultur, litteratur, filosofi och psykologi får du svar på dessa frågor.
  • Språk
    Planerar du en framtid utomlands kan det vara bra att bemästra olika språk, vilket du får chansen att lära dig om du väljer denna inriktning.

Yrken du kan plugga vidare till:


Advokat

Medellön: 43 100 kr

Som advokat företräder du allt från privatpersoner till företag vid domstolsförhandlingar. Din uppgift är att tolka lagen och se till att saker går rätt till vid olika rättsprocesser.


Arkeolog

Medellön: 33 200 kr

Arkeologens jobb går ut på att säkra fynd från forntiden och ta hand om dessa på rätt sätt. Något för dig som både är praktisk och historiskt intresserad.


Bibliotekarie

Medellön: 27 300 kr

Det är inte bara böcker bibliotekarien sysslar med, utan också att utbilda andra i smarta sätt att hitta information, till exempel i databaser eller arkiv.


Tolk

Medellön: 33 200 kr

Är du duktig på språk och gillar att hjälpa andra, passar du säkert som tolk. Då hjälper du bland annat till med översättning åt folk som annars inte kan göra sig förstådda.


Viktor läser humanistiska programmet

Viktor Dahlén är 18 år och läser humanistiska programmet på Sundstagymnasiet i Karlstad. Han älskar språk och drömjobbet är ekonom.

Varför valde du att läsa humanistiska programmet?

– Därför att jag ville lära mig mer om hur människor kommunicerar mellan, och fungerar ihop med varandra.  

Vad är det bästa med din utbildning?

Det bästa är att vi får läsa många språk. Sedan är det också en bred utbildning som öppnar många dörrar efter studenten.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa humanistiska programmet?

– Man ska tycka om och vara engagerad i språk och kultur. Man behöver inte vara bra på det innan man börjar utbildningen, men åtminstone ha ett intresse för att lära sig det under tiden.

Så säger läraren

Elisabeth Bergfeldt är lärare på humanistiska programmet, Sundstagymnasiet i Karlstad.

Vilka är styrkorna i humanistiska programmet?

– Som elev får du en bred behörighet till vidare studier och en allmänbildande utbildning. Vi har många kurser som tar upp många olika kulturuttryck och det fokuseras framför allt på språk, som är så viktigt i en allt mer globaliserad värld.   

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska ha en reflekterande och analyserande attityd, vara bra på att kommunicera samt ha ett intresse för språk, människor och kulturer.  

Senast uppdaterad: 15 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-20

Hon lär sig hur chefen tänker

Alexandra Jönerup går sista året på gymnasiet och är nyfiken på många yrken. Genom att ha en mentor i näringslivet lär hon sig mer om en bransch hon är intresserad av och får en inblick i hur det är att ha en ledande position. ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö erbjuder alla sina elever i årskurs 3 en mentor från näringslivet.  Mentorn är ofta en person i ledande ställning, som har jobbat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Här är yrkena vi ärver

Vilka faktorer påverkar oss mest när vi väljer utbildning och yrke? Få vill nog svara ”föräldrar” på den frågan. Men våra föräldrars yrke har större betydelse än vi tror, en undersökning visar att var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar. Så mycket som var tionde svensk har samma yrke som sina föräldrar visar en undersökning, gjord av Du&Jobbet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Visst kan du ångra ditt gymnasieval

Gymnasievalet innebär stor beslutsångest för många niondeklassare – men lugn. Det finns chans att ångra sitt val. Hitta rätt i gymnasiedjungeln Hitta din gymnasieutbildning Fakta: Gymnasieprogrammen Nu är det dags att välja till gymnasiet – ett val som innebär beslutsångest för många nior. För vad händer om jag väljer fel? – Jag är absolut orolig för att till exempel hamna i en klass som inte pass ...
Läs mer