Visa allastudier.se som: Mobil

Humanistiska programmet

Tycker du att det är intressant med människans historia och utveckling så kommer du ha mycket glädje av humanistiska programmet.

humanistiska programmet läser man språk, litteratur, filosofi och historia för att förstå hur dessa ting påverkas av människans utveckling. Verkar detta något för dig så finns två olika inriktningar som du kan välja mellan: 

  • Kultur
    Hur skapar människan kultur och hur påverkar kultur människan? Genom studier i kultur, litteratur, filosofi och psykologi får du svar på dessa frågor.
  • Språk
    Planerar du en framtid utomlands kan det vara bra att bemästra olika språk, vilket du får chansen att lära dig om du väljer denna inriktning.

Yrken du kan plugga vidare till:

Advokat
medellön: 43 100 kr
Som advokat företräder du allt från privatpersoner till företag vid domstolsförhandlingar. Din uppgift är att tolka lagen och se till att saker går rätt till vid olika rättsprocesser.
Juristutbildningar

Arkeolog
medellön: 33 200 kr
Arkeologens jobb går ut på att säkra fynd från forntiden och ta hand om dessa på rätt sätt. Något för dig som både är praktisk och historiskt intresserad.

Bibliotekarie
medellön: 27 300 kr
Det är inte bara böcker bibliotekarien sysslar med, utan också att utbilda andra i smarta sätt att hitta information, till exempel i databaser eller arkiv.

Tolk
medellön: 33 200 kr
Är du duktig på språk och gillar att hjälpa andra, passar du säkert som tolk. Då hjälper du bland annat till med översättning åt folk som annars inte kan göra sig förstådda.
Tolkutbildningar

Jag går programmet nu

Viktor Dahlén är 18 år och läser humanistiska programmet på Sundstagymnasiet i Karlstad. Han älskar språk och drömjobbet är ekonom.

Varför valde du att läsa humanistiska programmet?

– Därför att jag ville lära mig mer om hur människor kommunicerar mellan, och fungerar ihop med varandra.  

Vad är det bästa med din utbildning?

Det bästa är att vi får läsa många språk. Sedan är det också en bred utbildning som öppnar många dörrar efter studenten.

Vilka egenskaper ska jag ha om jag ska läsa humanistiska programmet?

– Man ska tycka om och vara engagerad i språk och kultur. Man behöver inte vara bra på det innan man börjar utbildningen, men åtminstone ha ett intresse för att lära sig det under tiden.

Så säger läraren

Elisabeth Bergfeldt är lärare på humanistiska programmet, Sundstagymnasiet i Karlstad.

Vilka är styrkorna i humanistiska programmet?

– Som elev får du en bred behörighet till vidare studier och en allmänbildande utbildning. Vi har många kurser som tar upp många olika kulturuttryck och det fokuseras framför allt på språk, som är så viktigt i en allt mer globaliserad värld.   

Nämn tre egenskaper som du tycker man bör ha för att ha ut maximalt av utbildningen.

 – Man ska ha en reflekterande och analyserande attityd, vara bra på att kommunicera samt ha ett intresse för språk, människor och kulturer.  

Senast uppdaterad: 22 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-04-19

Så pluggar du dig till Youtube-toppen

Här hittar du årets mest visade klipp på Youtube. Dessutom: Utbildningar inom musik, fordon och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Gymnasieprogrammen

Hur ser egentligen den svenska gymnasieskolan ut? Klicka här för att läsa om vilka gymnasieprogram som finns och vilka yrken de leder till.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Att få ett slutbetyg är viktigare än att välja rätt program

Vilken utbildning ska man satsa på om man vill maxa chanserna att få ett jobb i framtiden? Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, har svaret.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön